Mødedato: 12.12.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse til tillæg 1 til lokalplan nr. 381 "Sundbyøsterhallen"

Se alle bilag

 

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der udarbejdes et forslag tillæg 1 til lokalplan nr. 381 ”Sundbyøsterhallen”, til erstatning af bestemmelserne i lokalplanen for at muliggøre en sportshal og detailhandel samt mulig udvidelse af Sundbyøster Skole m.v. Det sker på baggrund af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Problemstilling

I Budget`12 forudsætter Københavns Kommune en grund ved Sundbyøsterhallen udbudt til salg med klausul om, at bygherre opfører detailhandel og en ny hal, idet der både konkurreres om grundpris og projekt.

Området mellem Amagerbrogade, Smyrnavej, Parmagade og Grækenlandsvej skal ifølge Budget`12 tænkes som et hele, hvor halbygningen og den fremtidige anvendelse samtænkes med Sundbyøster Skole og de øvrige eksisterende offentlige faciliteter.

Der skal derfor tilvejebringes et plangrundlag for området, der tager hensyn til både skolen, Amagerbrogades funktion som strøggade og indtænker muligheden for at styrke sportslige og sundhedsfremmende aktiviteter for hele lokalområdet. Lokalplanområdet kan evt. ændres, hvis Teknik og Miljøforvaltningen vurderer, at det vil styrke projektet og samtænkningen med den omkringliggende by.

 

Borgerrepræsentationen godkendte 10. marts 2011 indstilling om ny skolestruktur på Amager, herunder udvidelse af Sundbyøster Skole. Samlet set ønsker Børne- og Ungdomsforvaltningen  at udvide Sundbyøster Skole samt fritidskapaciteten tilknyttet skolen med op til 2.400 m2. Endvidere har Børne- og Ungdomsforvaltningen et ønske om at placere op til 170 fritidsklubpladser i området.

Løsning

Lokalplanforslaget vil fastlægge præcise rammer for byggefelter og byrum ud fra en helhedsplan for området. Den samlede helhedsløsning skal sikre, at de kommunale funktioner hver især bliver velfungerende men også kan understøtte hinanden i hverdagen og ved større arrangementer. Endvidere at de kommunale investeringer understøtter aktive og velfungerende byrum og byliv i området.

Eksisterende planbestemmelser

Den eksisterende lokalplan nr. 381 og Kommuneplan 2009 udlægger området til institutionsanvendelse og arealet ved hjørnet af Amagerbrogade og Smyrnavej til legeplads. I forslag til Kommuneplan 2011 er arealerne ved Amagerbrogade, bortset fra legepladsen, udlagt som serviceerhverv og som en del af Bymidte Amagerbrogade.

I rammen for bymidten er der samlet set mulighed for en udvidelse på 8.000 m2. Der er derfor rummelighed til, at stueetagen under hallen kan indgå med publikumsorienteret serviceerhverv som præger resten af Amagerbrogade, der er omfattet af strøggadelokalplan nr. 158 ”Amagerbrogade”

Byggeønsker

Ud over ønsket i budget´12 om opførelse af en sportshal på 1.500-2.000 m2 i bymidteområdet ved Amagerbrogade er der en række byggeønsker. Børne – og Ungdomsforvaltningens ønsker indeholder en genhusning af fritidshjem/KKFO og fritidsklubkapacitet fra Bakkehuset. Bakkehuset er beliggende ved Højdevangs Skolen, der ombygges til overbygningsskole, derfor skal Bakkehusets kapacitet genhuses. Herudover indeholder ønskerne en genhusning af fritidsklubben Spor 2s pladser. Spor 2 har nu til huse i en pavillon bag Sundbyøster Skole. Pavillonen er midlertidig og ibrugtagningstilladelsen udløber 1. april 2012.

 

De samlede ønsker til byggeri på kommunens arealer i lokalplanområdet udgør:

 

Sportshal og et butiksareal på baggrund af budgetaftale 2012:

Sportshal med bane til håndbold mv., omklædningsrum m.m. på brutto ca. 1.500 - 2.000 m2 etageareal over et tilsvarende stort butiksareal.

 

Lokaler i tilknytning til Sundbyøster Skole på baggrund af ønsker fra Børne- og Ungdomsforvaltningen:

Sundbyøster Skole ønskes udvidet med op til 2.400 m2. I dette etageareal indgår

8 klasselokaler plus 2 faglokaler.

Op til 161 fritidshjems/KKFO-pladser med et etageareal på 650-700 m2

1 tumlesal på ca. 250 m2 til småbørnsidræt

 

Fritidsklubpladser på baggrund af ønsker fra Børne- og Ungdomsforvaltningen:

Op til 170 fritidsklubpladser med idrætsfokus med et arealbehov på op til 500 m2 etageareal.

 

 

ByggemulighederI bilag 1 er der vist et eksempel på byggefelter med sluttet randbebyggelse mod Parmagade og Amagerbrogade samt enkeltstående bygninger til eventuelt supplement af de eksisterende bygninger på den privat ejede ejendom Amagerbrogade 185 og 187 for at skabe mulighed for et byrum ned mod Sundbyøsterhallen. En mulig placering af den nye hal er ved Parmagade.

 

I bilag 1 er der endvidere udpeget mulige byggefelter til udvidelse af lokaler/funktioner i tilknytning til ønsket fra BUF om udvidelse af Sundbyøster Skole og lokaler til fritidshjems-/KKFO-pladser og fritidsklubpladser. Skole og institutions-bebyggelserne skal overholde kommuneplanrammerne for institutioner, evt. med dobbeltudnyttelse af sportsområdet til både skole- og fritidsbrug, også for kvarterets beboere som led i en helhedsplan for området.

 

Brugerinddragelse m.v.

De konkrete byggeønsker/-muligheder vil i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget løbende blive drøftet på tværs af forvaltningerne samt med eksterne interessenter i området med henblik på, at lokalplanen udgør en tilfredsstillende helhedsplan for de forskellige interesser i områdets delområder som angivet i bilag 1.

 

Bæredygtige løsninger

Forvaltningen vil i den nye lokalplan sikre, at et nyt byggeri og nye udearealer bliver af høj kvalitet med bæredygtige løsninger på klimaområdet. Der er ligeledes mulighed for at supplere med solpaneler, der integreres i tagkonstruktionens arkitektur. Grønne tiltag som beplantning på facader og tage søges ligeledes integreret i bygningsarkitekturen.

Borgerrepræsentationen har tiltrådt retningslinjerne ”Miljø i byggeri og anlæg 2010”. Minimumskravene skal følges i forbindelse med nybyggeri, større renoveringer og anlægsarbejder, hvor Københavns Kommune er bygherre eller kontraktmæssig bruger, Private opfordres til at hente ideer fra retningslinjerne. ”Miljø i byggeri og anlæg 2010 ” kan hentes på www.kk.dk/MBA2010.

 

Byliv
København forventer en stor forøgelse af befolkningen i de kommende år. Lokalplanen skal blandt andet have fokus på, at de kommunale investeringer i området ved strøggaden Amagerbrogade, Sundbyøster Plads og det eksisterende institutionsområde også bidrager til at fremme et velfungerende byliv, der tilgodeser både det kommende erhverv, institutionernes brugere og beboerne i området.

 

Opmærksomhedspunkter

Følgende emner skal blandt andre afklares nærmere og håndteres i forbindelse med det videre planlægningsarbejde:

Fjernelse og genhusning af fritidsklubpladser i en midlertidig bebyggelse Parmagade 8a (Spor 2).

Fastlæggelse af byggefelter til skolebebyggelse m.m. på ejendommen Parmagade 8 og evt. behov for ændrede grundgrænser og fælles adgangsforhold i området.

Fastlæggelse af byggefelt til hal.

Parkering.

Bevaringsværdien af bygningerne Amagerbrogade 185 og 187.

Muligheden for at bevare det karakteristiske træ på pladsen.

At rammerne for området i Forslag til Kommuneplan 2011 godkendes endeligt som forudsætning for bekendtgørelse af det endelige lokalplantillæg.

 

Tilgængelighedsvurdering

Tilgængeligheden fremgår af bilag 2. Der vurderes ikke umiddelbart at være forhold, der hindrer, at tilgængelighed sikres.

Økonomi

I Budget`12 er der afsat midler til opførelse af hal i en ejerlejlighedsmodel, hvori indgår indtægt fra grundsalg, jf. i øvrigt budgetaftalen. Ejerlejlighedsmodellen indebærer at kommunen køber sig ind i hallen, der er bygget ovenpå en stueetage med erhverv, f.eks. detailhandel.

 

De øvrige ønsker til skoleudbygning etableres indenfor Børne- og Ungdomsforvaltningens egen ramme i budget 2012. Udgifterne til fritidshjems/KKFO-pladser, fritidsklubpladser og tumlesal forventer Børne- og Ungdomsforvaltningen finansieret i budget 2013.

Videre proces

Når startredegørelsen er godkendt i udvalget, gennemføres en intern høring af relevante instanser - herunder af Børne- og Ungdomsforvaltningen samt Amager Øst Lokaludvalg - med henblik på bidrag til udarbejdelse af planforslaget samt stillingtagen til, om miljøvurdering af området er nødvendig. Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplan for Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i foråret 2012. Et samlet udbud af grundsalg og bebyggelse ved Amagerbrogade forventes igangsat i maj 2012. Efter den offentlige høring forelægges forslaget til endelig politisk behandling hurtigst muligt og inden udgangen af 2012.

 

Hjalte Aaberg                                           

                                                                  / Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 12. december 2011

Indstillingen blev godkendt.
Til top