Mødedato: 12.12.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

§3 dispensation til reetablering af Kagsåen mellem Frederikssundsvej og Sonatevej

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal som myndighed tage stilling til en ansøgning om dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af naturtyper ved en ændring af Kagsåen i forbindelse med udskiftning af spildevandsledning og reetablering af åen.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der gives dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af bl.a. åer til udskiftning af spildevandledning og reetablering af Kagsåen mellem Frederikssundsvej og Åfløjen/Sonatevej.

Problemstilling

Overløbene fra kloaksystemet til Kagsåen ved kraftig regn skal nedbringes. Derfor planlægger de tre forsyningsselskaber Nordvand A/S, Herlev Kloak A/S og Københavns Energi (bygherre) blandt andet at udskifte en spildevandsledning langs Kagsåen mellem Frederikssundsvej/Herlev Hovedgade og Åfløjen/Sonatevej (Bilag 1, Fig. A). Den nye spildevandledning placeres i Herlev Kommune, men ønskes nedgravet i skråningen langs Kagsåen, som herved kraftigt påvirkes. Kagsåen danner grænse mellem Københavns Kommune og Herlev Kommune.

Kagsåen er i Københavns Kommune beskyttet af Naturbeskyttelseslovens § 3. For at kloakarbejdet med efterfølgende reetablering af åen kan udføres kræves en dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3, hvor Teknik- og Miljøudvalget er myndighed.

Løsning

Kloakledningen udskiftes til en ledning med langt større dimensioner end den gamle, og Kagsåen reetableres efterfølgende. Åen bevarer sin nuværende placering, men den gives lidt slyngninger og dens tværsnitprofil ændres. Profilen ændres ved at fjerne den nuværende kant opbygget af træpæle (faskine, Bilag 1, Fig. B) og erstatte den med en stensætning (Bilag 1, Fig. C).

Samtidig gøres vandløbsbunden smallere, mens der på Herlev-siden opbygges en afsats. Den smallere vandløbsbund medfører, at åen næsten altid vil være vandførende. Samtidig skaber afsatsen større plads et stykke over vandløbsbunden, hvorved åens evne til at lede vand forøges under nedbør. Dette mindsker hyppigheden af oversvømmelser til Kagsmosen. På sigt vil denne øgede kapacitet til at bortlede regnvand dermed tjene som klimatilpasningsgevinst ved kraftige nedbørshændelser. Den smallere vandløbsbund giver sammen med stensætningen bedre forhold for åens dyreliv.

Samlet set forventes reetablering af åen at give den et smukkere æstetisk udtryk end i dag. Den nye kloakledning giver en bedre afledning af regnvand og medfører, at vandkvaliteten bliver bedre.   

Arbejdet nødvendiggør fældning af træer på og langs skråningen på København–siden. Disse arealer er ikke omfattet af § 3 beskyttelsen. Bygherren sørger for erstatningsbeplantning, og det påhviler bygherre at tage kontakt til arealernes ejere, som er private.

Anlægsarbejdet forventes igangsat forår 2012 og forventes at strække sig over 8-12 måneder med forventet færdiggørelse i foråret 2013.

På baggrund af de forbedringer, som projektet skaber med hensyn afledning af regnvand og bedre kvalitet i og omkring vandløbet, kan forvaltningen anbefale en dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3.

Videre proces

Efter godkendelse af indstillingen sender forvaltningen dispensationen fra Naturbeskyttelsesloven i høring hos en række lovbestemte parter. Eventuelle indsigelser fra disse parter skal forvaltningen sende videre til Natur- og Miljøklagenævnet, som herefter træffer den endelig afgørelse.

Dispensationen kan kun benyttes, hvis der også gives dispensation fra Vandløbsloven. Denne skal gives af forvaltningen, men kan først gives efter der er givet dispensation fra Naturbeskyttelsesloven.

 
Hjalte Aaberg

                                                                  /Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 12. december 2011

Indstillingen blev godkendt.
Til top