Justering af retningslinjer for gadehandel
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
1. at vedlagte reviderede retningslinjer for stader og mobilt gadesalg, jf. bilag 1, implementeres. Herunder at Teknik- og Miljøforvaltningen indfører et elektronisk booking- og betalingssystem for stader. Det forudsættes, at dette finansieres af merindtægter fra udvidelsen af stader og mobilt gadesalg, jf. 3. at-punkt.
2. at Teknik- og Miljøforvaltningen forbereder et toårigt forsøg med gademarked.
3. at Teknik- og Miljøforvaltningen forud for implementering sender de reviderede retningslinjer og projektforslag til gademarked i 4 ugers offentlig høring på Høringsportalen.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
4. at der, såfremt 1. at-punkt godkendes, gives en tillægsbevilling som en indtægtsbevilling og en udgiftsbevilling på 1,05 mio. kr. (2012 p/l) i 2012 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 2.28.11.1, og at Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsramme forhøjes med merindtægter og merudgifter på 1,05 mio. kr. (2012 p/l) på funktion 2.28.11.1 i 2013 og frem.
Problemstilling
Gadehandel i København har i en lang årrække, i store træk, omfattet pølsevogne, frugt- og grøntstader og fiskebiler. I de senere år er der kommet mobilt gadesalg fra cykler og knallerter til, og der er kommet en ny kategori af faste stader, som opererer med et mere alsidigt produktsortiment – økologiske pølser, økologiske grøntsager, frugtjuice mm. Som supplement til dette har der været afholdt lejlighedsmarkeder – ”det italienske marked”, ”julemarked i Nyhavn” og lignende, samt et stort antal loppe- og kræmmermarkeder.
Med den nye næringslov, som træder i kraft 1. januar 2012, fjernes kravet om, at almindelig handel skal finde sted fra et fast forretningssted (en butik) næsten fuldstændigt, dog med undtagelse af tobak, alkohol, sodavand, slik og lignende jf. Næringsloven § 3. Det bliver således i udgangspunktet lovligt at sælge stort set alle varer fra fleksible og midlertidige salgssteder (dog med visse begrænsninger i bymidter og bydelscentre, jf. Næringsloven § 4), og der er derfor grundlag for at overveje, hvad Københavns kommune vil tillade, idet man fortsat skal have en tilladelse fra grund- eller vejejeren til særlig råden over vej jf. Vejlovens § 102. Københavns Kommune skal fortsat vurdere, hvilke typer salg man vil tillade fra offentlig vej, hvor der bl.a. er trafikale og fremkommelighedsmæssige hensyn at tage.
Løsning
Et af formålene med at fjerne kravet om fast forretningssted fra lovgivningen, har været at give personer med iværksætterånd, kreativitet og initiativrigdom lettere mulighed for at realisere deres ideer og dermed være med til at skabe økonomisk vækst. Dette kan foregå med meget lav investering og være en mulighed for personer med en løsere tilknytning til arbejdsmarkedet.
Gadehandel kan efter forvaltningens vurdering være med til at skabe byliv i bydele, hvor bylivet ikke er særligt veludviklet, herunder ikke mindst i udsatte byområder. Byliv bidrager i høj grad til at øge kvaliteten af livet i en bydel og medvirker til at skabe tryghed og trivsel. Øget gadehandel kan desuden bidrage til at løse nogle af byens udfordringer: Øge beskæftigelsen ved at stimulere handel og iværksætteri, samt fremme social integration på tværs af byen
Mobilt gadesalg
Forvaltningen forslår med ovenstående in mente, at udvide den eksisterende ordning for mobilt gadesalg med mulighed for også at sælge dagligvarer fra registrerede motorkøretøjer. (Dagligvarer er i næringsloven defineret som varer, der forbruges, samtidig med at de bruges. Fx fødevarer. Til forskel fra udvalgsvarer dvs. varer, der bliver ved med at eksistere imens de bruges, og som først går til grunde efter en nedslidning. Fx tekstiler). Denne mulighed har forvaltningen fået gentagne forespørgsler på. Det, der ønskes, er mulighed for at køre efter en annonceret køreplan i boligområderne og sælge take-away mm. Det er dog forvaltningens forslag, at denne ordning ikke – af trængselsmæssige og parkeringsmæssige årsager – bør tillades i Indre by. Det foreslås, at der knyttes en afgift til tilladelsen til gadesalg fra registrerede motorkøretøjer af samme størrelse som den eksisterende afgift for mobilt gadesag i Indre by, uanset hvor salget finder sted. I 2012 udgør denne kr. 11.528 for henholdsvis første og andet halvår. Det er forvaltningens anbefaling, at salg af dagligvarer af hensyn til bylivet skal prioriteres frem for salg af udvalgsvarer i mobilt gadesalg, hvorfor salg af udvalgsvarer som udgangspunkt ikke vil kunne tillades.
Stader
Det foreslås at udvide den eksisterende stadeordning med mulighed for at kunne sælge udvalgsvarer, hvilket i dag ikke er tilladt. På grund af Næringslovens § 4 om undtagelse af bymidter og bydelscentre, vil det dog i praksis fortsat ikke være muligt i Indre by. Forvaltningen vil udpege og annoncere en række stadepladser i bydelene, men det skal også være muligt for ansøgere selv at pege på egnede placeringer, som forvaltningen vil underkaste en normal sagsbehandling om særlig råden over vejareal.
Det foreslås desuden, at udvide den eksisterende stadeordning med mulighed for fleksible stader, som stadeholderen kun råder over for begrænsede perioder: Enkelte dage, kortere perioder eller faste ugedage. Ordningen er kendt i bl.a. Holland og giver mulighed for, at man med en meget beskeden investering og risiko kan starte sin egen forretning. For at kunne tilbyde de erhvervsdrivende den bedst mulige betjening og administrativt håndtere mere fleksible ordninger, vil det være en nødvendig forudsætning at indføre et elektronisk ansøgningssystem til booking og betaling. Det vil ikke være indenfor lovens rammer at tillade fleksible stader i bymidter og bydelscentre. Stadeafgiften vil blive beregnet pr. dag tilsvarende den afgift, der betales under den eksisterende stadeordning. (se bilag 1)
Forvaltningen anbefaler ikke, at der gives tilladelse til salg fra langtidsparkerede køretøjer, der har karakter af faste pladser, selvom der er mulighed for det i loven. Et sådant salg vil lægge beslag på et ikke kontrollerbart antal parkeringspladser, evt. også om natten til gene for de lokale beboere. Dette reguleres med hjemmel i vejlovens § 102.
Markeder
For at styrke handelslivet i København og skabe byliv i bydele, hvor bylivet ikke er særligt veludviklet, ønsker forvaltningen i samarbejde med lokaludvalg, områdefornyelser og lokale handelsforeninger, at etablere et gademarked på forsøgsbasis, sådan som loven åbner mulighed for. Forvaltningen vil oprette forsøget i ét af de udsatte byområder, som kommunen har identificeret. Disse er Tingbjerg/Husum, Bispebjerg/Nordvest, Nørrebro, Valby/Vigerslev, Vesterbro/Kgs. Enghave og Amager/Sundby. Byliv bidrager i høj grad til at øge kvaliteten af livet i en bydel og medvirker til at skabe tryghed og trivsel. Et øget omfang af gadehandel kan desuden bidrage til at løse nogle af byens øvrige udfordringer - øge beskæftigelsen ved at stimulere handel og iværksætteri, samt fremme social integration på tværs af byen.
Udpegningen af den konkrete lokalitet og markedets udformning skal ske i forståelse med det lokale miljø. Forsøget vil maksimalt løbe to år, og det vil blive evalueret efter et år. Forsøget vil være selvfinansierende gennem stadeafgifter. Forsøget vil med fordel kunne etableres i sammenhæng med et af områdefornyelsesprojekterne. Stadeafgifterne vil under forsøget være tilsvarende de afgifter, der betales under den eksisterende stadeordning. En endelig fastlæggelse af afgiftsniveauet vil ske i forbindelse med evalueringen. Erfaringerne fra udlandet og provinsbyer med faste torvedage herhjemme viser, at markedspladsen skal være kraftigt styret fra kommunens side, hvilket kræver en fast bemanding i åbningstiden.
Succeskriterierne vil være, at markedet bidrager positivt til bylivet og ikke skaber urimelige udfordringer for naboer og forvaltning.
Samlet omfang
På baggrund af forespørgsler fra erhvervsdrivende på området, samt forvaltningens kendskab til byens kapacitet, skønnes det, at de nye muligheder vil betyde, at der vil blive etableret ca. 20-25 nye stadepladser af 10 m² i Ydre By. Det skønnes på samme baggrund, at der vil komme ca. 20-30 nye sælgere, som vil drive mobilt gadesalg fra registreret motorkøretøj, hvilket vil medføre i alt ca. 50 halvårstilladelser.
Mht. til gademarked, arbejder forvaltningen med at etablere ét marked på forsøgsbasis, hvorefter behov og muligheder vil blive evalueret.
I bilag 2 findes en samlet oversigt over, hvad der foreslås tilladt.
Forvaltningen har været i dialog med handelsstandsforeningen KCC om de nævnte initiativer, og KCC har ikke umiddelbart haft nogen betænkeligheder ved forslaget.
Forslaget sendes i 4 ugers høring på høringsportalen.
Økonomi
Nye stader med udvalgsvarer: 23 stader á 10 m² á kr. 172 x 12 måneder kr. 474.720 Mobilt gadesalg fra registreret køretøj: 50 halvårlige tilladelser á kr. 11.528 kr. 576.400 I alt: Kr. 1.051.120
Forventede indtægter:
Forventede udgifter:
Administration og tilsyn |
kr. 750.000 |
Kommunikation |
kr. 50.000 |
Elektronisk booking- og betalingssystem |
kr. 250.000 |
I alt: |
Kr. 1.050.000 |
Videre proces
Efter høringsprocessen vil høringsresultatet blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget sammen med evt. forslag til justeringer.
Efter godkendelsen af de vedlagte justerede retningslinjer for stader og mobilt gadesalg vil justeringerne blive publiceret i afgiftskataloget og de særlige informationssider for gadehandel på kommunens hjemmeside. Mulighederne for et elektronisk booking- og betalingssystem vil blive undersøgt, og hvis det rette system findes, vil administrationen af stadeordningerne blive gjort mere fleksible.
Forvaltningen kontakter lokale aktører og samarbejdspartnere for at etablere et forsøg med gademarked. Før igangsættelsen af forsøget, herunder ansættelse af en markedsadministrator vil Teknik- og Miljøudvalget få forelagt sagen igen. Forvaltningen forventer at kunne fremlægge indstilling om markedsforsøg medio 2012. Både justeringer og projektforslag til gademarked vil blive sendt i offentlig høring på Høringsportalen før ikrafttræden.
Hjalte Aaberg
/Niels Tørsløv
Beslutning
Indstillingen blev udsat.