Mødedato: 12.12.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Strategisk prioritering

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal træffe beslutning om fastsættelse af måltal for den Helhedsorienterede Driftsstrategi 2012. I de forelagte måltal indgår en justering af driften i overensstemmelse med de politiske beslutninger, der er truffet. Der træffes således samtidig beslutning om en strategisk omprioritering i den eksisterende drift.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at afrapporteringen af forvaltningens måltalsopfyldelse tages til efterretning

  2. at Teknik- og Miljøudvalget beslutter måltal for serviceniveauer for 2012 på baggrund af de strategiske prioriteringer, som udvalget måtte vælge at foretage på baggrund af bilag 4.  

 

Problemstilling

Helhedsorienteret driftsstrategi (HOD) blev pr. 1. januar 2011 rullet ud til hele forvaltningen. Teknik og Miljøudvalget satte for første gang måltal for samtlige ydelser i hele forvaltningen ved beslutningen den 29. november 2010. Hermed følges der op på målingerne gennemført i 2010-11. Center for Anlæg og Udbud (CAU) var ikke med i måltalsfastsættelsen i 2010. CAU’s måltal sættes for første gang ved denne forelæggelse. TMU har i foråret 2011 gennemført en række temadrøftelser om prioriteringer i driften. På den baggrund har Teknik- og Miljøforvaltningen iværksat en proces, der gennem interne omprioriteringer søger at imødekomme de prioriteringer, der er givet udtryk for. Disse ligger samtidig i tråd med beslutninger som f.eks.”Miljømetropolen, vores vision 2015” (BR531/07) og ”Metropol for Mennesker” (BR17820/09), hvor der er opstillet en række langsigtede mål for byens udvikling.

Finansieringen af målene er fundet inden for rammen af den eksisterende drift, og såvel de positive som negative konsekvenser, målt på henholdsvis årsværk, borgertilfredshed, faglig kvalitet og medarbejdertilfredshed, er opgjort.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har i september 2011 gennemført planlagte undersøgelser for at opdatere forvaltningens målopfyldelse på HOD-ydelserne, både når det gælder Borgertilfredshed, Faglig kvalitet og Medarbejdertilfredshed. Nærværende indstilling indeholder en gennemgang af de sidst opdaterede resultater i forhold til ydelsernes måltal. Derudover udmelder forvaltningen måltal for 2012 til økonomisk effektivitet som de samlede økonomiske rammer til HOD for de enkelte fagcentre.

 

Da HOD-ydelserne kan give anledning til overvejelser omkring forvaltningens anvendelse af ressourcer til de forskellige overordnede og underordnede ydelser, har forvaltningen gennemført en proces, der kan anvendes til at prioritere strategisk mellem opgaver internt i forvaltningen. Nærværende indstilling er en opsamling på denne proces, med et forslag til mulig prioritering, der understøtter de overordnede retningslinjer for strategisk udvikling i kommunen.

Måltal

Forvaltningen har i lighed med sidste år opgjort opfyldelsen af de måltal, der blev sat for 2011 samt udarbejdet forslag til nye måltal.

Når man ser på tværs af måltalsopfyldelsen er der alt i alt begrænsede udsving i forhold til sidste år.  Det er en klar tendens. Betragter man udviklingen over hele den periode, hvor der har været foretaget målinger i den samlede forvaltning, kan der iagttages en svagt stigende tendens for såvel borgertilfredshed, faglig kvalitet og medarbejdertilfredshed. Der er forskelle i udviklingen fra ydelse til ydelse, men alt i alt er tendensen positiv.

For såvel borgertilfredshed, faglig kvalitet og medarbejdertilfredshed har måltal været sat højt. Der er således en del måltal, der ikke er opnået.  Forvaltningen foreslår at fastholde det høje niveau, og arbejdet med at opfylde dem fortsætter ufortrødent.

 

Der sker en række mindre justeringer og nogle få væsentlige. De væsentlige er fremhævet her: I Center for Trafik, sker der en opjustering af borgertilfredsheden for vinterberedskabet. Det skyldes, at området er tilført flere midler i Budget 2012.

I Center for Kirkegårde falder forventningen til den faglige kvalitet. Den skyldes centrets forventning om borgernes reaktion på efterårets lukning af kirkegårdskontorer.

I Center for Miljø ses der en markant forskel på resultatet på ”Miljøgener” og det fastsatte måltal. Det skyldes et ekstraordinært stort antal udendørs arrangementer og mange klager fra disse. CMI har valgt at foreslå måltallet opjusteret fra 3,2 til 3,8.

 

Forvaltningens måltalsopfyldelse samt forvaltningens forslag til måltal fremgår af henholdsvis tabel 1 a-c og tabel 2 i bilag 1.

Af bilag 2 fremgår en nærmere redegørelse for måltalsopfyldelsen samt for forslagene til nye måltal indenfor forvaltningens respektive fagcentre. For Center for Park og Natur er der sket en mindre justering af ydelserne for at sikre, optimal sammenhæng mellem ydelserne og de aktiviteter der ligger bag disse. Dette betyder, at måltal er opstillet efter de justerede ydelser i 2012. 

Strategisk prioritering

Teknik- og Miljøudvalget gennemførte ved udvalgets budgetseminar 2012 d. 7. marts en øvelse i strategisk prioritering mellem de forskellige HOD-ydelser. Til 2. behandlingen af Budget 2012 d. 27. april blev der foretaget en tilsvarende øvelse.

Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet et forslag til eventuel strategisk prioritering indenfor serviceopgaverne. Forvaltningen har anvendt Kommunens overordnede strategiske retningslinjer som pejlemærker til at finde og prioritere mellem de fremkomne forslag. Samtidig er relevante faglige enheder blevet inddraget i kvalificering af forslagene.

Alle forslag vil have en implementeringsperiode, hvilket betyder, at nogle effekter først vil blive synlige tidligst i 2013. Forvaltningen understreger, at de frigjorte midler alle kommer til anvendelse, men først i det tempo der skabes råderum fra forslagene til det.

Der har været tre overordnede fokusområder for prioriteringsarbejdet: Klima, Sundhed og bevægelse og udsatte Byområder. Nedenstående overordnede gennemgang samler de forslag som foreslås prioriteret i forhold til de strategiske retningslinjer inden for Klima og Sundhed og Bevægelse. Udsatte Byområder er tænkt ind som fokusområde ved implementeringen af de øvrige tiltag. Den samlede omprioritering medfører flytning af 15,9 mio. kr. internt i forvaltningen, og har derfor ingen påvirkning på de samlede rammer eller servicemåltal.

 


Klima

Kommunens klimahandlingsplaner baserer sig på en overordnet strategi om nedsættelse af byens CO2 udledning og klimatilpasning for at imødekomme udfordringer der kommer fra ændringer i jordens klima. Forvaltningens forslag på området forsøger at arbejde på flere planer, hvor borgerne tilbydes konkret rådgivning til hvordan de kan nedbringe deres ”klimaaftryk” og byens afledning af vand på vejene forbedres. Ud over dette forventer forvaltningen, at et frikøb af kommunens tekniske kort vil motivere borgere og erhvervsliv til at udnytte de mange informationer til bedre og mere klimavenligt byggeri.

-          1,5 mio. kr. – Borgerrettet rådgivning om klimatilpasning, med fokus på vandafledning, energibesparelse og bæredygtighed

-          7,0 mio. kr. – Flere udskiftning af vejbrønde og stikledninger samt flere og hurtigere løsning af henvendelser fra ”Giv et praj”

-          1,5 mio. kr. – Tekniske kort og 3D bymodellen bliver stillet gratis til rådighed for borgere og erhverv


Sundhed og bevægelse

Byen vokser markant i størrelse i disse år. Kommunen ønsker at tilbyde rekreative muligheder så flere borgere kan få mulighed for mere bevægelse i byens offentlige rum. Forvaltningens foreslår at prioritere midler til at skabe bedre stier til bevægelse, høj standard på boldbanerne, etablering af flere muligheder for motion om vinteren og konkrete fysiske installationer – playspots - der indbyder til læg og træning.

-          2,6 mio. kr. – Bedre stier i parker til bevægelse

-          2,1 mio. kr. – Bedre vedligehold til at forbedre slidstyrken på boldbaner i parker

-          0,5 mio. kr. – Vinter/efterårsmotion

-          0,7 mio. kr. – Playspots til fysisk træning og leg


Omprioritering

Det centrale fokus i finansieringsløsningen er at anvende midler til at understøtte de overordnede strategier, særligt på områder, der har været vurderet lavt i Borgertilfredsheden. Forslagene, som anvendes til at finansiere dette, er valgt ud fra at de generelt indgår i ydelser, som er vurderet højt og derfor ikke i udgangspunktet burde medføre oplevelse af et tab af offentlige tilbud.

De steder, hvor forvaltningen lægger op til at bruge lidt færre midler, er til mindre forfinede grønne områder i parkerne og på kirkegårdene, en reduktion af antal bemandede legepladser, omlægning fra bemandede til ubemandede toiletter, en reduktion i tilsyn med tomme boliger og en digitalisering af udmelding af lokalplansforslag og optimering af høringsfasen.

-          3,0 mio. kr. – Mindre reduktion i bemandede legepladser, fra 24 til 18

-          5,1 mio. kr. – Omlægning fra bemandede til ubemandede toiletter

-          0,5 mio. kr. – Reduktion i tilsyn med tomme boliger

-          1,7 mio. kr. – Mindre vedligeholdelse af græsarealer, monumenter og grafittiafrensning

-          1,5 mio. kr. – Nedlæggelse af Byens Trafikråd

-          2,0 mio. kr. – Omlægning af parkvedligeholdelse til mere naturnær drift

-          1,4 mio. kr. – Omlægning af parkbetjentfunktion

-          0,7 mio. kr. – Mere digital borgerdialog ved lokalplanforslag

 

Det bemærkes, at der ikke er en 1:1 sammenhæng mellem foreslåede nye initiativer og aktiviteter, der foreslås at dække omprioriteringen. Alligevel er der en sammenhæng, således at der i store grupper af ydelser er tænkt over at sikre en vis udligning. Der er således f.eks. søgt at omprioriterer til boldbaner og bedre stier i initiativer på det grønne område, og omprioritering til ”giv et praj” og vejbrønde i høj grad finansieres gennem en omlægning af toiletdriften fra bemandede til ubemandede toiletter.

De samlede konsekvenser af den strategiske prioritering, årsværk, konsekvenser for borgertilfredshed, faglig kvalitet og medarbejdertilfredshed er beskrevet i bilag 1. Her er de enkelte initiativer også angivet kort.

 

Økonomi

Status på måltal for 2011 og måltalsfastlæggelse for 2012 har ingen økonomisk påvirkning. Beslutningen om strategisk prioritering indebærer en økonomisk omprioritering indenfor forvaltningens ramme på i alt 15,9 mio. kr. Det bemærkes at forslagene har forskellige tidsplaner for implementering, hvor forvaltningen vil arbejde efter princippet om først at anvende midler, når de er frigivet.

Videre proces

I forlængelse af den strategiske prioritering træder kommunes personalepolitikker i kraft. Blandt andet vil Retningslinje om personalereduktion pga. arbejdsmangel, som tidligere er anvendt med held i forbindelse med personalereduktion og omrokeringer, træde i kraft.

Teknik- og Miljøudvalget vil i en efterfølgende indstilling blive forelagt forslag til omprioriteringer på det takstfinansierede område.

Hjalte Aaberg/                                                               

                                                                                       /Martin Nordrup

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 12. december 2011

Teknik- og Miljøudvalget stillede ændringsforslag til indstillingens 2. at-punkt om:

”2. at de strategiske prioriteringer sker på baggrund af vedlagte reviderede bilag 4.”

Ændringsforslag blev vedtaget uden afstemning.

Teknik- og Miljøudvalget stillede ændringsforslag til ændringsforslaget om,

”at besparelsen ved at nedlægge det bemandede toilet på Trianglen i stedet findes ved at reducerer alle de bemandede toiletters åbningstid, så de åbner en time senere om morgenen.”

Ændringsforslaget til ændringsforslag blev vedtaget uden afstemning.

Indstillingen blev godkendt.
Til top