Mødedato: 12.12.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Godkendelse af principper for medfinansiering af boligsociale helhedsplaner i perioden 2012-2014

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender

at de beskrevne principper for medfinansiering af boligsociale helhedsplaner vedtages

Problemstilling

Folketinget besluttede 2010 via det landspolitiske boligforlig at videreføre Landsbyggefondens ramme til boligsociale indsatser i de udsatte boligområder med 440 mio. kr. årligt i perioden 2011-2014. Konkret skal midlerne bruge til huslejenedsættelser og såkaldte boligsociale helhedsplaner. En boligsocial helhedsplan er en lokalt forankret indsats, hvor boligorganisationerne typisk ansætter en projektleder og et par medarbejdere til at igangsætte aktiviteter, der skal understøtte en positiv udvikling i boligområdet. Aktiviteterne kan både være meget lokale indsatser og indsatser der har store snitflader til kommunens driftsopgaver, det kan f.eks. være fritidsjobformidling til socialt udsatte unge, sociale viceværter, lokale motions- og sundhedsprojekter mv.

 

Midler fra Landsbyggefonden til de almene boligafdelinger skal medfinansieres med min. 25 % fra boligafdelinger, kommunen eller andre eksterne parter. I København Kommune blev der på budget12 afsat 30 mio. kr. til at medfinansiere de boligsociale helhedsplaner i København i perioden 2012-14. Det er principperne for udmøntning af de 30 mio. kr. i medfinansiering, der her skal vedtages. Principperne er blevet drøftet i den tværkommunale styregruppe, og der er tilslutning til principperne fra alle forvaltninger.

Løsning

I forbindelse med den nye Politik for udsatte byområder og med beslutningen om en medfinansieringspulje til de boligsociale helhedsplaner har kommunen foretaget et gearskifte i det boligsociale arbejde i de udsatte byområder. Samarbejdet mellem kommunen og de almene boligorganisationer styrkes, og der sættes derigennem ind med et væsentligt kvalitetsløft i det boligsociale arbejde.

 

Der har fra både boligorganisationerne og fra kommunen været et ønske om at styrke den faglige koordinering og udvikling af kommunens involvering i det boligsociale arbejde. Disse ønsker og de hidtidige erfaringer har resulteret i, at der i forbindelse med Politik for Udsatte Byområder er truffet beslutning om at organisere de boligsociale indsatser på bydelsniveau i de 6 udsatte byområder, hvor langt hovedparten af de boligsociale helhedsplaner er lokaliseret.

 

Det betyder bl.a. at medfinansieringen målrettes en bydel i stedet for en specifik boligafdeling. Den nye organisering erstatter således den tidligere praksis, hvor medfinansiering til indsatserne hovedsageligt var medarbejdertimer, og hvor kommunale medarbejdere sad med i mere end 30 lokale styregrupper. Kommunens styrkede faglige engagement i de boligsociale indsatser koordineres nu i stedet på bydelsniveau, og det sikres derved, at de midlertidige boligsociale indsatser effektivt kan bruges til at udvikle nye metoder til at udvikle samarbejdet med den almene sektor og den kommunale drift, eller som ’støttehjul’ til de kommunale kerneopgaver.

 

Konkret betyder det, at kommunen opretter et boligsocialt forum i hvert af de udsatte byområder, hvor det tværfaglige samarbejde og den kommunale medfinansiering til de boligsociale indsatser vil blive koordineret. I de boligsociale fora vil de relevante boligorganisationer og alle syv forvaltninger være repræsenteret.

 

Forudsætninger for tildeling af kommunal medfinansiering

Det anbefales, at der er 3 forudsætninger som boligorganisationerne skal opfylde, for at få kommunal medfinansiering til boligsociale helhedsplaner.

 

· Det er en forudsætning, at den konkrete indsats støtter op om et eller flere af målene i 
       kommunens Politik for Udsatte Byområder. Dvs. indsatserne skal understøtte:

a.       Udsatte byområder skal løftes til Københavnerniveau

b.      Uddannelse og beskæftigelse til alle

c.       Udsatte byområder som ramme om et godt københavnerliv

· Det er en forudsætning, at helhedsplanen deltager i kommunens organisering med 6 
       koordinerende boligsociale fora.

· Det er en forudsætning, at boligorganisationerne sikrer, at der bidrages med mindst 
       tilsvarende medfinansieringsbeløb, som der gives fra medfinansieringspuljen.

 

Det betyder, at en samlet helhedsplan kan blive finansieret med:

-          75 % fra Landsbyggefonden

-          12,5 % fra boligorganisationerne

-          12,5 % fra den kommunale medfinansieringspulje

Typer af medfinansiering

Landsbyggefonden har udmeldt 7 indsatsområder, som de boligsociale helhedsplaner skal holde sig indenfor. Disse er:

1.      Børn, unge og familie

2.      Uddannelse, beskæftigelse og erhverv

3.      Sundhed

4.      Udsatte grupper

5.      Kultur og fritid

6.      Image og kommunikation

7.      Beboernetværk, inddragelse og demokrati

I kommunen er det vurderet, at der er væsentlige snitflader til kommunens kerneindsatser i de 5 første indsatsområder, hvorimod de to sidste indsatsområder er målrettet boligorganisationernes interne aktiviteter. Det anbefales, at kommunen deltager og medfinansierer de boligsociale indsatser indenfor de 5 første indsatsområder på bydelsniveau.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at medfinansieringspuljen uddeles på følgende måder:

· Direkte økonomisk støtte til indsatserne

· Kommunal deltagelse i de boligsociale indsatser.

 

Direkte økonomisk støtte
Hovedparten af medfinansieringspuljen vil blive uddelt til boligorganisationerne i form af midler til indsatser indenfor de 5 indsatsområder, der er udmeldt af Landsbyggefonden. Midlerne vil blive fordelt på bydelsniveau.

Kommunal deltagelse i de boligsociale indsatser

De 6 nye boligsociale fora vil varetage den overordnede faglige koordinering og sparring mellem de boligsociale indsatser på bydelsniveau.

 

For at sikre etablering af et tæt samarbejde i de 6 nye fora vil det kræve, at der afsættes ressourcer til at igangsætte og facilitere foraene. Faciliteringen skal omhandle mødeafholdelse, koordinering af udarbejdelse af samarbejdsaftaler på det overordnede bydelsniveau, og kontrakter mellem kommunen og relevante boligorganisationer på indsatsniveau. Faciliteringen vil således indebære, at der er en overordnet ressourceperson per bydel, som skal bistå både kommunens forvaltninger og de almene boligorganisationer og -afdelinger.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at faciliteringen af de 6 fora varetages af Københavns Kommune, og således indgår som en del af kommunens medfinansiering.

 

Udover facilitering af de koordinerende fora, vil kommunen bidrage med konkret deltagelse i og/eller ledelse af aktuelle indsatser i bydelene via gensidigt forpligtende projektkontrakter. Herunder bl.a. at frikøbe kommunale eller andre medarbejdere til indsatser i det boligsociale arbejde, så der derved sikres brobygning og forankring til de kommunale kerneindsatser.

 

Evalueringen af de igangværende boligsociale helhedsplaner har vist, at der flere steder er stor efterspørgsel fra boligorganisationerne til kommunal deltagelse i de boligsociale helhedsplaner.

Økonomi

Denne indstilling har ingen økonomiske konsekvenser, men omhandler alene principperne for fordelingen af de 30 mio. kr. til medfinansiering af de boligsociale helhedsplaner i København.

Videre proces

Fra marts 2012 vil de første samarbejdsaftaler og projektkontrakter vedr. de boligsociale helhedsplaner i de seks bydele blive sendt til politisk godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget samt i øvrige relevante udvalg. Kommunens medfinansiering til de boligsociale helhedsplaner er indeholdt i projektkontrakterne, og når disse er politisk godkendt vil medfinansieringen blive udmøntet.

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 12. december 2011

Indstillingen blev godkendt.

Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning:

”For Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er det væsentligt, at administrationsudgifterne holdes nede, og at udgifterne til sekretariater mv. begrænses, og at midlerne i stedet anvendes målrettet til at forbedre de fysiske rammer.”
Til top