Mødedato: 12.11.2018, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forsøg med genindførelse af den originale Københavnerbænk fra 1880

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forvaltningen skal gennemføre et forsøg med at reintroducere det oprindelige 1880-design af Københavnerbænken.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
  1. at forvaltningen i 2019 og 2020 gennemfører et forsøg med opstilling af 10 københavnerbænke i den originale udformning fra 1880 med henblik på at analysere de kulturhistoriske og driftsøkonomiske aspekter af at overgå til det originale design. 

Problemstilling

På baggrund af en henvendelse fra en gruppe frivillige borgere har Enhedslisten og Socialdemokratiet, fremsat følgende medlemsforslag: Teknik- og Miljøforvaltningen pålægges at udarbejde en indstilling, der belyser de kulturhistoriske og driftsøkonomiske aspekter af at overgå til den originale Hanbænk fra 1870 / Københavnerbænken fra 1880 og Dobbeltbænken fra 1888, jf. bilag 2. Teknik- og Miljøudvalget godkendte medlemsforslaget den 17. september 2018.

Løsning

På baggrund medlemsforslaget har forvaltningen afholdt møder med de frivillige borgere for at afdække deres forslag omkring de kulturhistoriske perspektiver og mulige driftsoptimeringspotentialer. Borgerne har gjort opmærksom på, at der kan være både økonomisk og kulturhistorisk potentiale ved at vende tilbage til det oprindelige design og udtryk af den ikoniske københavnerbænk, som den så ud i år 1880. Det er de frivillige borgeres vurdering, at forvaltningen, ved at reintroducere den originale københavnerbænk for så vidt angår materialevalg, kvalitet og udformning, kan opnå driftsmæssige fordele i forbindelse med driften af byens ca. 3000 københavnerbænke, og at man samtidig herved kan bidrage til at sikre byens kulturhistorie.

Forvaltningen vurderer, at det kan være svært at realisere driftsøkonomiske fordele ved at gå tilbage til bænke i det oprindelige design fra 1880. I modsætning til de oprindelige bænke, er de nuværende bænke udformet så de er mere modstandsdygtige overfor både tyveri, hærværk og den ændrede brug af bænkene i det hele taget. Forvaltningen kan dog ikke afvise, at der ved en genindførelse af dele af det oprindelige bænkedesign kan opnås visse driftsøkonomiske og kulturhistoriske fordele fx gennem ændringer af design, valg af materialer og/eller overfladebehandling. Forvaltningen anbefaler derfor, at dette undersøges nærmere. 

Forsøg med opstilling af 10 bænke i 2019-2020
Forvaltningen foreslår, at der i 2019 opstilles 10 bænke i oprindeligt 1880-design. Disse bruges til over en 2-årig periode at afprøve bænkene og indhente erfaringer omkring mulige driftsmæssige vindinger og udfordringer ved at overgå til det originale design fra 1880. Forvaltningen vurderer ikke, at der i den forbindelse er yderligere erfaringer at hente ved også at producere og opstille dobbeltbænken fra 1888 som en del af forsøget, da denne ikke produktions- og materialemæssigt adskiller sig fra Københavnerbænken. Resultaterne af prøveperioden vil kunne anvendes til at evaluere mulighederne for reintroducere både den originale Københavnerbænk og dobbeltbænken.

Analyse af de driftsøkonomiske aspekter
Forvaltningens erfaringer med den nuværende københavnerbænk-model fra 1974 udgør en væsentlig og praksisnær viden, som forvaltningen finder det afgørende at inddrage i det videre arbejde med at analysere de potentialer, som de frivillige borgere mener at kunne indfri ved at genindføre en københavnerbænk af oprindeligt 1880-design.

Den oprindelige københavnerbænk fra 1880 tog afsæt i formsproget fra den såkaldte Hanbænk fra 1870, og har gennem årene undergået en designmæssig udvikling i og med den er blevet tilpasset skiftende tiders ændrede behov. Igennem de senere årtier er bænkene i stigende omfang blevet mål for graffiti, og det har således været nødvendigt at tilpasse overfladebehandlingen og den træsort, der anvendes i fremstillingen af bænkene, så de er modstandsdygtige over for både graffitien og afrensningen af denne. Ligeledes har bænken, grundet dens ikoniske design, været mål for omfattende tyverier, og det har derfor været nødvendigt at tyverisikre udformningen og opsætningen. Da antallet af bænke i byen samtidig er vokset fra nogle få hundrede til flere tusinde har det været nødvendigt, at tilpasse bænkens udformning så den er mere driftseffektiv i forhold til det løbende vedligehold. Dette er f.eks. sket gennem justering af bænkens design således at et sidde/ryglæns-brædder, modsat tidligere, kan udskiftes uden at skulle afmontere og adskille hele bænken. Udformningen er ligeledes i dag ændret på en måde, så man undgår råd i bænkens brædder, og bænkens levetid dermed forlænges. Bænkenes design fra hhv. 1880 og 1974 er beskrevet i bilag 3. 

De kulturhistoriske aspekter
I forhold til det kulturhistoriske perspektiv for byen har de frivillige borgere fremhævet overfor forvaltningen, at der igennem de sidste 50-70 år er sket tab af oprindelige ikoniske designs af byens byudstyr, som f.eks. PH’s slotsholmslygte fra 1921 på Slotsholmen, og Poul Holsøe & Curt Bie’s funkis plakatsøjle fra 1921, samt den oprindelige københavnerbænk fra ca. 1880. Herunder beskriver de, at der meget vel kan være et positivt driftsmæssigt perspektiv i disse ikoniske designs historiske betydning ved indretningen af byens rum. Dette fx gennem borgernes opfattelse af værdien af de byens byudstyr og herigennem opnåelse af større respekt og ejerskab for byens rum. Overvejelser om de kulturhistoriske aspekter vil blive inddraget i den samlede analyse af forsøget med opstilling af bænke i oprindeligt design.

Dialog med de frivillige borgere
Forvaltningen foreslår, at en analyse af de af de driftsøkonomiske muligheder og udfordringer ved at vende tilbage til det oprindelige 1880-er design sker igennem et samarbejde med de frivillige. Forvaltningen vil derfor, forud for igangsættelsen af den 2-årige prøveperiode, inddrage de frivillige borgere i tilrettelæggelsen af forsøget og den efterfølgende analyse. 

Økonomi

Forslaget håndteres indenfor forvaltningens eksisterende budget til drift af bænke, som i 2019 er på 850.000 kr. Fremstilling af bænke i originalt 1880-er design er dyrere end fremstilling af de bænke, som forvaltningen normalt opstiller, bl.a. fordi der er opstartsudgifter ved fremstilling af nyt værktøj i forbindelse med produktion af de originale bænke. I alt vurderer forvaltningen, at fremstilling og opstilling af 10 oprindelige bænke vil betyde en merudgift på 140.000 kr. Som følge af forsøget vil forvaltningen i 2019 dermed have 140.000 kr. mindre til drift og udskiftning af bænke, svarende til ca. 16 % af det samlede driftsbudget til dette formål. Omregnet til udskiftning af bænke svarer det til, at ca. 23 færre bænke vil kunne udskiftes i 2019. 

Videre proces

Forvaltningen vil inddrage de frivillige borgere omkring en forsøgsopstilling af 10 Københavnerbænke i originalt design. Når den 2-årige prøveperiode er gennemført, vil forvaltningen primo 2021, baseret på resultaterne af forsøget, forelægge Teknik- og Miljøudvalget de kulturhistoriske og driftsøkonomiske aspekter ved at overgå til det oprindelige design samt forvaltningens vurdering af mulighederne for genindførelse af den originale Københavnerbænk og dobbeltbænken. 

 

 

Pernille Andersen

                                                                 /Jon Pape

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 12. november 2018

Punktet blev trukket af forvaltningen i forbindelse med godkendelse af dagsordenen.

Til top