Mødedato: 12.09.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til lokalplan og miljøvurdering for Panum II

Se alle bilag

Forslag til lokalplan ”Panum II” med miljørapport skal i offentlig høring. Naturstyrelsen Roskilde har udarbejdet forslag til VVM redegørelse og kommuneplantillæg mv. for udbygning af Panum, og har sendt materialet i offentlig høring. Københavns Kommune har indgivet høringssvar.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at forslag til lokalplan “Panum II” (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 2) vedtages med henblik på offentliggørelse i to måneder, samt

2. at den foreslåede borgerdialogproces vedtages (bilag 3).


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

3. at den af Naturstyrelsen Roskilde udarbejdede VVM redegørelse, miljørapport og udkast til VVM tilladelse for udbygningen af Panum samt forslag til kommuneplan-tillæg tages til efterretning (bilag 4),

4. at høringssvar (bilag 5) til Naturstyrelsen Roskildes forslag til kommuneplantillæg godkendes.

Problemstilling

Som led i Folketingets aftale om et teknologisk løft af universiteterne (Finanslov 2010) ønsker Universitets- og Bygningsstyrelsen sammen med Københavns Universitet at udbygge Panum på Nørrebro med ca. 35.000 m², hvori indgår opførelse af et højhus på 75 meter.

Løsning

Gennem Kickstart København er det aftalt, at Københavns Kommune udarbejder det nødvendige plangrundlag for den ønskede udbygning. Borgerrepræsentationen vedtog på den baggrund den 20. maj 2010 et tillæg til Kommuneplan 2009, der muliggør at bebygge det aktuelle område med op til 210 procent, hvilket svarer til en udbygning på de ønskede 35.000 m² - til samlet 140.000 m² etageareal. I kommuneplantillægget indgår, at der kan opføres bebyggelse i op til 75 meter indenfor et nærmere udpeget areal, samt at parkeringsnormen ændres til 1 parkeringsplads pr. 320 m² etageareal.

Herefter afholdt Universitets- og Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet en international arkitektkonkurrence om projektet. Københavns Kommune deltog i både jury og rådgiverteam.

 

Konkurrencen blev afgjort den 23. november 2010 og vundet af et team bestående af arkitektfirmaet C.F. Møller, Rambøll, SLA, Aggebo & Henriksen, Gordon Farquharson, Cenergia samt Innovation Lab.

Vinderprojektets hovedidé er en komposition af fire lave bygninger i en stjerneform, der danner base for et højhus på 75 meter. De lavere bygninger indrettes til fællesfunktioner som kantine, undervisningslokaler og auditorier mv. Højhuset indrettes til forskergrupper og laboratorier mv. Som en del af projektet skal en eksisterende kantine- og undervisningsbygning ved Blegdamsvej rives ned for at skabe plads til en ny ankomstplads og hovedindgang til det samlede Panum.

Friarealerne, der er offentligt tilgængelige, indrettes med grønne områder med græs og bede, mindre pladsdannelser og boldbaner mv., samt med tværgående stier mellem Blegdamsvej og Nørre Allé for fodgængere og cyklister. Det er bygherres intention, at området skal fremstå åbent og imødekommende for det generelle byliv, så det giver værdi for borgerne på Nørrebro. For at sikre et så stort friareal som muligt, placeres parkering, der ikke er korttidsparkering og parkering for handicappede i P-kælder.

Det er forvaltningernes vurdering, at projektet i form af et stort nutidigt byggeri vil fremstå som et væsentligt tilskud til kvarteret og give større samspil mellem universitetet, erhvervslivet og byens borgere end tilfældet er i dag. Landskabeligt vil Panum efter udbygningen fremstå mere åbent og tilgængeligt for besøgende end nu, hvor de eksisterende bygninger kan opleves meget lukkede.

Stiforbindelserne gennem området og områdets begrønning og indretning med offentligt tilgængelige idrætsfaciliteter mv. vil medvirke til at give området et åbent og imødekommende udtryk, der vil understøtte integrationen til den omkringliggende by og øge områdets rekreative værdi. Ligeledes vil den nye ankomstplads ved Blegdamsvej give stedet et kvalitetsmæssigt løft og danne en entydig indgang til Panum.

Det er således forvaltningernes vurdering, at projektet understøtter kommunens grundlæggende værdier for byens udvikling som beskrevet i kommuneplan 2009, herunder bl.a. 'Den dynamiske by', 'Den bæredygtige by' og 'Byen for alle', samt understøtter de vedtagne visioner og mål for byliv og arkitekturpolitik, herunder bl.a. ’Metropol for mennesker’, der skal tilgodeses i byudviklingen.

Lokalplanen afløser en ældre lokalplan, lokalplan nr. 10 ”Panum-instituttet”, fra 1980.

Miljøforhold

Teknik- og Miljøforvaltningen har jf. lov om miljøvurdering af planer og programmer udarbejdet en miljøvurdering af lokalplanen i form af en miljørapport (bilag 2). Efter en høring af berørte myndigheder, hvorfra der er modtaget høringssvar fra Københavns Energi, Københavns Museum og Stiftsøvrigheden, blev de miljømæssige forhold, der nærmere skulle beskrives og vurderes, indkredset til at omfatte påvirkninger på friluftsliv og rekreative interesser, visuelle påvirkninger på byrum, kulturhistorie og bevaringsværdig bebyggelse, vindforhold, skygger og refleksioner, samt trafik og parkering.

På baggrund af miljørapporten har Teknik- og Miljøforvaltningen vurderet, at der ikke er virkninger på miljøet, der er så væsentlige, at planen ikke bør gennemføres. Miljørapporten offentliggøres med lokalplanforslaget.

Naturstyrelsen Roskilde er myndighed, for så vidt angår vurdering af virkninger på miljøet, redegørelse og miljørapport for selve udbygningen af Panum (VVM) og det hertil knyttede kommuneplantillæg. Idet der i øvrigt henvises til Naturstyrelsen Roskildes materiale på Naturstyrelsens hjemmeside (www.naturstyrelsen.dk), kan det konkluderes, at projektet ikke vil være til gene i forhold til befolkning, afledte socioøkonomiske effekter, landskab, kulturmiljø, natur, vandmiljø, støj, skygger, luft og klima (uddrag af det meget omfattende materiale vedlægges som bilag 4).

Naturstyrelsen Roskildes forslag til kommuneplantillæg er i høring fra d. 27. juli til d. 21. september 2011. Forvaltningerne har indgivet høringssvar (bilag 5) vedrørende bestemmelsen om et maksimalt etageantal på 16 etager, der bør udgå – Der foreligger allerede en regulering på 75 meter i højden i det eksisterende kommuneplantillæg, hvilket svarer til de foreslåede 16 etager. Endvidere ønsker forvaltningerne, at bestemmelse om en maksimal befæstelsesgrad på 80 % ligeledes udgår. Forvaltningerne mener, at befæstelsesgraden skal reguleres på lokalplanniveau, hvor der i det aktuelle lokalplanforslag indgår en bestemmelse om maksimalt 50 % befæstet areal.

Bæredygtighed. Der indgår bestemmelser i lokalplanen om, at ny bebyggelse skal udføres som lavenergibebyggelse i overensstemmelse med lavest gældende energiklasse jf. gældende bygningsreglement. Endvidere skal regnvand afledes lokalt og tage på bebyggelse under 30 meter skal være grønne.

Skygger. Som led i miljøvurderingen er der udarbejdet skyggediagrammer. Diagrammerne viser, at udbygningen af Panum ikke vil give anledning til væsentlige skyggepåvirkninger på de rekreative områder og de tilgrænsende byområder.

Trafik og parkering. Trafikalt planlægges der i forbindelse med udbygningerne i Nørre Campus, at der i 2013 etableres en højklasset busforbindelse via Lyngbyvej til Nørreport via et stop på Nørre Allé/Tagensvej. Ligeledes anlægges to metrostationer indenfor 1000 meter (Nørrebros Runddel og Trianglen) i 2018. Den gradvise udbygning af den kollektive trafik i området forventes at reducere behovet for biltransport til Panum og samlet vurderes det, at persontransporten i bil til Panum vil være konstant eller faldende. Varetransporten i driftsfasen forudsættes at være nogenlunde proportional med antallet af brugere og denne vil derfor kunne stige med 12 - 18 %. Varetransporten begrænses dog til at finde sted indenfor almindelig arbejdstid. Transport på cykel forventes at stige. Efter en nærmere vurdering af behovet, er parkeringsnormen for biler fastsat til 1 parkeringsplads pr. 320 m² samt ½ cykelparkeringsplads pr. ansat/studerende, svarende til ca. 400 parkeringspladser og 2.300 cykelparkeringspladser for hele Panum.

Tilgængelighedsvurdering. Der er udarbejdet en tilgængelighedsvurdering, som viser, at den aktuelle bebyggelse og forslag til indretning af udearealer ikke skaber problemer i forhold til tilgængelighed (bilag 6).

Høring

Der er foretaget sædvanlig intern høring med henvisning til startredegørelsen. Der er modtaget høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg, Københavns Museum og Københavns Energi.

Nørrebro Lokaludvalg ser positivt på udviklingen, og ønsker at området bliver tilgængeligt for de lokale beboere. Udvalget mener dog, at det er problematisk at udvide bebyggelsesprocenten og øge den maksimale byggehøjde til 75 meter. Panum har allerede i dag et massivt udtryk i bydelen. Hvis bebyggelsesprocenten og byggehøjden hæves, vil det ændre hele kvarterets udtryk. Endvidere vil en forøgelse af antal arbejdspladser være ødelæggende for den gennemførte trafik- og parkerings-strategi. Udvalget foreslår, at der til den kommende udbygning fastlægges en parkeringsnorm på 1 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal. Afslutningsvis nævner Nørrebro Lokaludvalg, at man ser frem til, at et nybyggeri ved Panum udføres miljømæssigt forsvarligt - også i byggeperioden.

Til Nørrebro Lokaludvalgs høringssvar kan forvaltningerne bemærke, at området bliver åbent og tilgængeligt for alle – også de lokale beboere. Der etableres stier for fodgængere og cyklister mellem Blegdamsvej og Nørre Allé, og det muliggøres, at der kan etableres café, kiosk og lignende i området. Selve bebyggelsen åbnes efter universitetets retningslinjer. Forvaltningerne vurderer, at der er taget behørigt hensyn til kvarterets øvrige bebyggelse i valg af projekt og i planprocessen. Det er endvidere forvaltningernes vurdering, at et højhus vil give plads til et større friareal til gavn og glæde for både Panums brugere og kvarterets beboere. Til udvalgets forslag til parkeringsnorm henvises til afsnittet om trafik og parkering under miljøforhold.

Københavns Museum mener ikke, der bør placeres højhuse hverken i indre by eller i brokvartererne. Et byggeri på 75 meter vil have en negativ og karakterændrende effekt på både de nære og de fjernere omgivelser. Området mellem Nørrebrogade, Sjællandsgade, Tagensvej og Sortedam Dosseringen er ikke blot tilfældigt bebygget, men repræsenterer en samfundsmæssig udvikling fra slutningen af 1800-tallet, hvor de første spæde skridt frem mod den velfærdsstat, vi kender i dag, blev taget. Københavns Museum nævner afslutningsvis, at der kan ske påbud om midlertidig standsning af arbejdet for at foretage arkæologiske undersøgelser.

Til Københavns Museums høringssvar kan forvaltningerne bemærke, at forvaltningen ser udviklingen af Panum-området som en del af den kontinuerlige byudvikling i København. Højden og volumen på det muliggjorte højhus er i familieskab med de store byggerier nordøst for området. Her ligger Rigshospitalet med bebyggelse i op til ca. 80 meters højde, Parken med sit store volumen, samt Universitetsparken med store solitære byggerier som Det Naturvidenskabelige Fakultet og Det Farmaceutiske Fakultet m.fl.

Københavns Energi nævner, at man gerne vil levere kollektiv fjernvarme til området.

Økonomi

Lokalplanforslaget har ikke i sig selv kommunaløkonomiske konsekvenser.

Udbygningen forventes at medføre 600 nye permanente arbejdspladser på Panum, der på sigt kan vokse til 900.

De offentligt tilgængelige forbindelser gennem området forudsættes anlagt og vedligeholdt af bygherre (Universitets- og Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet).

Videre proces

Efter Borgerrepræsentationens vedtagelse af lokalplanforslaget sendes dette i offentlig høring i to måneder. Forvaltningerne foreslår følgende aktiviteter i offentlighedsfasen (bilag 3):

- Der gennemføres et borgermøde i form af et orienteringsmøde. Borgermødet tilrettelægges i samarbejde med Nørrebro Lokaludvalg.

- Planforslaget offentliggøres på internettet med mulighed for indlæg/høring.

- Planforslaget offentliggøres i områdets lokalaviser.

Efter den offentlige høring vil forvaltningerne forelægge udvalgene og Borgerrepræsentationen en indstilling om endelig vedtagelse af lokalplanforslaget, der forventes at kunne vedtages endeligt marts/april 2012.

Naturstyrelsen Roskildes forslag til kommuneplantillæg med VVM redegørelse, miljørapport og udkast til VVM tilladelse for udbygningen af Panum er i høring fra d. 27. juli til d. 21. september 2011. Høringssvaret er sendt til Naturstyrelsen Roskilde med forbehold for Borgerrepræsentationens endelige godkendelse.

Lokalplanen kan først få endelig rets­virk­ning, når Naturstyrelsen Roskilde har udstedt kommune­plantillæg med VVM redegørelse og miljø­vurdering for det aktuelle projekt, hvilket Naturstyrelsen Roskilde har oplyst, tidligst vil kunne ske medio november 2011.

 

 

 

 

 

Claus Juul                                       

                                                                           /Hjalte Aaberg

 

Beslutning

Skriftlig votering i Teknik- og Miljøudvalget onsdag den 7. september 2011 - mandag den 12. september 2011, kl. 15.00

Afstemningen af den skriftlige votering var:

Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
I X
Ø X
For stemte 11, imod stemte 0 og 0 undlod at stemme

Indstillingen blev anbefalet.
Til top