Mødedato: 12.09.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drift og service af centralsuganlægget i Nyhavn

Se alle bilag

Der skal træffes beslutning om at tilslutte seks offentlige affaldskurve til centralsuganlægget i Nyhavn, og at Teknik- og Miljøforvaltningen permanent driver centralsuganlægget.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 1,8 mio. kr. i 2011 til tilslutning af seks offentlige affaldskurve til centralsuganlægget i Nyhavn. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg, funktion 1.38.61.3. Beløbet omplaceres i 2011 fra Teknik- og Miljøudvalgets takstfinansieret drift, funktion 1.38.61.1 til Teknik- og Miljøudvalgets taksfinansieret anlæg, funktion 1.38.61.3.
     
  2. at anlægsbevillingen afdrages på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift over ti år via en modregning i den betaling, som Teknik- og Miljøforvaltningen modtager for at drive anlægget.
  3. at Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsramme opskrives på indtægts- og udgiftssiden med 0,37 mio. kr. (2011 p/l) fra 2012 til 2021 i forbindelse med de årlige indtægter og udgifter til drift af centralsuganlægget. Fra 2022 og frem hæves Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsramme på indtægts- og udgiftssiden med 0,18 mio. kr. (2011 p/l), da anlægsbevillingen er afdraget.

 

 

Problemstilling

Tusindvis af besøgende til Nyhavns udendørsserveringer og julemarked hindrer fremkommeligheden for skraldebiler. Derfor har R98 fra 1996 til maj 2011 haft koncession på et takstfinansieret centralsuganlæg til husholdnings- og erhvervsaffald. Anlægget drives nu af Teknik- og Miljøforvaltningen ved hjælp af en midlertidig driftsaftale med anlæggets producent, Envac.

Nyhavns offentlige affaldskurve er ikke tilsluttet centralsuget, og store udfordringer med fremkommeligheden betyder, at kurvene kun tømmes tidligt om morgenen og én gang om eftermiddagen. Resultatet er overfyldte affaldskurve og henkastet affald på én af Københavns mest populære turistattraktioner.

Løsning

En tilkobling af seks offentlige affaldskurve til centralsuganlægget i Nyhavn vil løse udfordringerne med fremkommelighed for biler og mandskab, når kurvene skal tømmes.

Den umiddelbare løsning, hvor en renholdelsesmedarbejder løbende tømmer indholdet fra affaldskurvene over i centralsuganlæggets eksisterende indkast, vil ikke være tilfredsstillende med det store antal besøgende, der er i området i højsæsonen. Desuden er gentagen manuel håndtering og transport af affaldskurvenes indhold på 7-10 kilo over ujævnt underlag en risiko for medarbejderens sundhed. Ifølge arbejdsmiljøreglerne skal denne belastning så vidt muligt afhjælpes ved hjælp af tekniske hjælpemidler.

Tilsluttes de offentlige affaldskurve til centralsuganlægget, skal der fremstilles indkast, der modsvarer besøgendes intensive brug af Nyhavn. Indkastkurvene bliver en halv meter høje, runde og med sprækker til indkast fra to sider. Dette er illustreret i bilag 1 og 2.

Ved en integreret affaldshåndtering i Nyhavn foreslås det, at forvaltningen på permanent basis overtager den daglige drift af centralsuganlægget, efter at R98s koncession er ophørt.

Den integrerede håndtering af Nyhavns private og offentlige affald vil gavne både borgernes, erhvervslivets og turisternes vilkår i Nyhavn. Den integrerede affaldshåndtering og dens finansiering kan danne model for fremtidens integrerede affaldshåndtering i København, for eksempel i Nordhavn.

Økonomi

Beslutningen om at tilkoble seks offentlige affaldsspande til centralsuganlægget er beregnet til en investering på 1,8 mio. kr.

Investeringen foreslås finansieret ved hjælp af udlæg fra det takstfinansierede centralsuganlæg. Udlægget til den skattefinansierede tømning af de offentlige affaldskurve på Nyhavn er lovlig, fordi tilslutningen benytter en overkapacitet i det takstfinansierede centralsuganlæg.

Udlægget foreslås afdraget over ti år af den skattefinansierede tømning af de offentlige affaldskurve i Nyhavn.

Affaldsspandenes tilslutning og drift vil ikke belaste borgernes og erhvervslivets betaling til det takstfinansierede centralsuganlæg. Tilslutningen vil forøge anlæggets affaldsbelastning med 3 %, hvilket finansieres af den skattefinansierede affaldshåndtering. De årlige omkostninger til driften af centralsuganlægget vil ikke forhøjes som følge af tilslutningen.

Beslutningen, om at Teknik- og Miljøforvaltningen på permanent basis driver centralsuganlægget, kræver en opskrivning af indtægts- og udgiftssiden i Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsramme på 0,55 mio. kr. Fra 2012 til 2021 skal opskrivningen kun være på 0,37 mio. kr., idet der foretages en modregning i forvaltningens afdragelse af tilkoblingen af de offentlige affaldsspandes til centralsuganlægget. Herefter øges den ordinære driftsramme med 0,18 mio. kr. fra 2022, således at den samlede indtægts- og udgiftsside på dette tidspunkt er forøget med 0,55 mio. kr.

De første ti års drift af det integrerede centralsug vil med andre ord koste forvaltningen 0,18 mio. kr. årligt til afdrag af tilkoblingen af de offentlige affaldsspande. Herefter er forvaltningens drift af centralsuganlægget udgiftsneutral.

Videre proces

Hvis indstillingen vedtages af Borgerrepræsentationen den 13. oktober 2011, kan fremstillingen og tilslutningen af de seks affaldskurve til centralsuganlægget begynde umiddelbart herefter. Det integrerede centralsuganlæg vil være klar til drift den 1. marts 2012.

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Claus Robl

Beslutning

Skriftlig votering i Teknik- og Miljøudvalget onsdag den 7. september 2011 - mandag den 12. september 2011, kl. 15.00

Indstillingen blev anbefalet.
Til top