Høring af udkast til ”Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013”
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
-
at vedlagte høringssvar (bilag 1) sendes på vegne af Teknik- og Miljøudvalget, som høringssvar til Kultur- og Fritidsudvalgets udspil ”Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013”
-
at borgmesteren på Teknik- og Miljøudvalgets vegne fremsender vedlagte følgebrev (bilag 2) til Kultur- og Fritidsudvalget
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 9. juni 2011 at sende et udkast til ”Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013” (bilag 3) i høring hos relevante parter, herunder Teknik- og Miljøudvalget.
Løsning
Forvaltningen anbefaler overordnet at støtte op om Kultur- og Fritidsudvalgets udspil ”Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013”.
I vedhæftede høringssvar (bilag 1) videregives kommentarer til de afsnit af udspillet, der er særligt relevante for Teknik- og Miljøudvalgets fagområder. Der er afsnit, hvor udspillet foreslås nuanceret og udbygget yderligere for at favne bredere. Der fokuseres samtidig på områder, hvor et tæt samspil med Teknik- og Miljøforvaltningen ville kvalificere udspillet yderligere.
Udspillet er opbygget ud fra seks overskrifter: 1. Faciliteter, 2. Tilskud og støtte, 3. Dialog og samspil, 4. Events & festivaler, 5. Vækstlaget, 6. Sundhed, integration og sikker by. Alle afsnit i udspillet er kommenteret nærmere i bilag 1.
En overordnet pointe i udkastet til høringssvaret er bl.a. en opfordring til at anvende byrummet på nye tværfunktionelle måder. Der bør være plads til kunst, kultur, grønne oaser og meget mere. Fleksibilitet er et nøgleord, når pladsen i byen er knap. Pga. af pladsudfordringerne i byen opfordres Kultur- og Fritidsudvalget også til at beskrive mulighederne for nye tilbud i de større byudviklingsområder, eksempelvis Nordhavn, Carlsberg og Ørestad.
En anden overordnet pointe er opfordringen om øget fokus på de udsatte bydele i København. Her bør der bl.a. fokuseres yderligere på at events og festivaler i København også finder sted i de dele af byen, der er udsatte. Teknik- og Miljøforvaltningen er sammen med de øvrige forvaltninger ved at færdiggøre udkastet til en ny politik for de udsatte byområder i Københavns Kommune. Omdrejningspunktet i denne politik er at fokusere på den kommunale kernedrift i disse områder og bl.a. gennem positiv særbehandling at give driften i de udsatte byområder et løft. Denne prioritering savnes i udspillet.
For at byen kan udbygges som kultur- og fritidsfacilitet opfordres der også til at skabe flere og nye grønne netværk i byen, eksempelvis løberuter, grønne forbindelser, bevægelsesruter, kunstruter mm. Det væsentlige er at små og store forbindelser gøres interessante og ”lokker” folk videre og rundt i byen. Det vil gøre det lettere og mere attraktivt at bevæge sig rundt til idræts- og kultursteder i København. Høringssvaret videregiver erfaringer med aktivitets- og sportsmuligheder i park- og naturområder og beskriver idéer om nye bevægelsesfremmende tiltag.
I udspillet nævnes kirkegårdene som nye byrum, der kan bruges til kulturelle udtryk og aktivitet. Disse tanker er ikke fremmede for forvaltningen og det sker til en vis grad allerede i dag. I høringssvaret står der beskrevet, hvilke tanker forvaltningen har i forhold til kunst, kultur og etik omkring kirkegårdene.
I udspillets afsnit om tilskud og støtte videregives forvaltningens erfaringer med ansøgninger til ’Grønne Partnerskaber’. Midlerne var afsat i Budget 2011 til storbyhaver og grønne partnerskaber og projektet harmonerer med grundtonen i udspillet om et mere levende og kreativt København.
Dialogen og samspillet med borgerne er en central del af udspillet til ”Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013” og her videregives der i høringssvaret nogle af de erfaringer, der er gjort i Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen med udvikling og professionalisering af borgerdialog.
Økonomi
Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Når indstillingen er tiltrådt fremsendes høringssvaret til Kultur- og Fritidsudvalget, som ventes at behandle høringssvarene den 27. oktober 2011.
Hjalte Aaberg
/Jon Pape
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.