Mødedato: 12.09.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Status på affaldsplan 2012

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende status på Affaldsplan 2012. Planen trådte i kraft 2009 og skal nu midtvejsevalueres.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte november 2008 Affaldsplan 2012, der gælder for perioden 2009-2012. Ved godkendelse af planen blev det besluttet, at status på implementeringen skal forelægges Teknik- og Miljøudvalget årligt.

Målsætningen for planen er, at Københavns Kommune vil minimere belastningen af miljøet, herunder klimaet, ved bæredygtig håndtering af affald. Kommunen vil samtidigt sikre, at borgerne i kommunen er godt tilfredse med affaldshåndteringen. Dette opnås gennem fem indsatsområder: 1) mere affaldsforebyggelse og genbrug, 2) øget sortering af affald, 3) et fremtidssikret behandlingssystem, 4) innovative affaldsløsninger i byens rum og 5) udbud af indsamling og behandling af affald. I 2010 og 2011 har fokus især været på indsatsområderne forebyggelse og sortering. Desuden har affaldsområdet de seneste år undergået forandringer som følge af ændrede nationale regler.

Løsning

Baggrund for affaldsplanen og Københavns affaldssystem

Ifølge affaldsbekendtgørelsen skal kommunerne hvert 4. år (fremover hvert 6.) udarbejde en plan for håndtering af affald og initiativer for at forbedre affaldssystemet. I Københavns Kommune har fokus med affaldsplanerne været på at udvikle et system, hvor det er let og logisk for borgerne at sortere affaldet, og hvor det farlige affald og det affald borgerne har mest af, kan afleveres tættest på boligen. Det har været vigtigt at få skabt et net af genbrugsstationer over hele byen. Bygge- og erhvervsaffaldet har været fulgt gennem affaldsindberetninger, registrering af transportører og aftaler med modtageanlæg.

Status på Affaldsplan 2012 – vigtigste pejlemærker og udfordringer

Siden planes vedtagelse er affaldsmængderne mod forventning faldet. I forhold til referenceåret 2006 er affaldsmængderne faldet med 7% i 2009 svarende til 60.000 tons. I 2010 producerede hver indbygger i København 380 kg affald, hvilket er under landsgennemsnittet (på 660 kg i 2008).  

Forvaltningen har igangsat og/eller gennemført 70 % af de planlagte initiativer ifølge tidsplanen. Se bilag 1 og 2 for en nærmere gennemgang af de enkelte indsatsområder og målopfyldelsen.

 

Affaldsmængder i kommunens institutioner

For at skabe opmærksomhed om affaldsforebyggelse og direkte genbrug har kommunen iværksat informationskampagner, senest "nej tak til reklamer" samt andre aktiviteter og har fået profileret København som progressiv indenfor affaldsforebyggelse. Ud fra kortlægning af kommunens institutioner vurderes det imidlertid, at der er et uudnyttet potentiale for affaldsforebyggelse i kommunes egne institutioner. Det er i kommunens egne institutioner, at forvaltningen reelt kan reducere affaldsmængderne. Det gælder især i forhold til strategiske indkøb med returemballage og mulighed for udveksling af inventar mellem institutionerne. Det kræver dog ekstra ressourcer at forankre indsatsen på tværs af forvaltningerne.

Plast ud af det forbrændingsegnede affald

Forvaltningen har i 2010 og 2011 haft et særligt fokus på plast. Ved at få plastaffald ud af affaldet til forbrændingen mindskes CO2-udledningen, og fokus på plasten bidrager således også til kommunens klimamålsætning. Teknik- og Miljøudvalget besluttede d. 16. Maj 2011 at indføre kildesortering af plast, metal og elektronik i etageboliger. Indsatsen for udsorteringen af plasten fra husholdninger og erhverv vil desuden blive yderligere forstærket, da forvaltningen har modtaget EU-Life midler til et større samarbejde med europæiske byer om plastaffald. Projektet vil løbe fra september 2011 til august 2014. Udfordringen for forvaltningen bliver at finde nye genanvendelsesmuligheder for plast og få etableret partnerskaber med virksomheder, der vil øge genanvendelsen af plast, eksperimentere med nye anvendelser af genanvendt plast eller finde måder at forebygge plastaffald på. 

Fusion af Amager- og Vestforbrænding

Københavns Kommune har som ejer af både I/S Amagerforbrænding og I/S Vestforbrænding arbejdet for en sammenlægning af de to affaldsselskaber for at realisere påviste økonomiske og miljømæssige potentialer. En politisk aftale fra den 11. april 2011 om liberalisering af forbrændingsanlæg mellem Rege­rin­gen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne lægger desuden op til en konkurrenceudsættelse, hvorved de to selskaber vil blive store konkurrenter om affald fra både husholdninger og erhverv. Det forventes, at de to selskabers bestyrelser nedsætter en arbejdsgruppe i september, og at en fusion mellem selskaberne er tæt på en afklaring inden årets afslutning. Afklaringen om fusion er også vigtig i forhold til etablering af et nyt forbrændingsanlæg på Amager. En fusion vil mindske usikkerheden ved investeringen i nyt forbrændingsanlæg.

Nordhavn

På grund af mange interessenter og ønsker til byrummet er det – ud fra en affaldsmæssig synsvinkel – en udfordring at få designet de mest optimale affaldsløsninger. Ved byudviklingen af Nordhavn er mange løsninger i spil, og forvaltningen har via Byudviklingsaftalen indgået aftale om etablering af genbrugsstationer under og efter udbygningen af Nordhavn. Samtidigt giver udbygningen af Nordhavn mulighed for at etablere centralsug, og forvaltningen undersøger sammen med By og Havn stadig mulighederne for at gøre suget CO2-neutralt og transportere affaldet søvejs.

Indsats for miljøproblematiske stoffer

I forhold til byggeaffaldet har kommunen som følge af de nye nationale regler nogle udfordringer med at følge affaldsstrømmene og sikre sortering af byggeaffaldet. Især i forhold til miljøproblematiske stoffer har forvaltningen arbejdet for at få skabt klarere regler for håndtering af PCB og er gået forrest med at sætte grænseværdier for indholdet af bly i affaldet.

Udbud af indsamling og behandling af affald

I maj 2011 lukkede R98 og husholdningsaffaldet afhentes nu udelukkende af private vognmænd, og indsamlingen er kontraktligt fastlagt for en 5-årig periode. Med indførsel af kontraktstyring er det blevet enklere at se sammenhængen mellem driftsomkostninger og serviceniveau.

Gebyrer for affaldshåndteringen

Ændringer i affaldsbekendtgørelsen har betydet at kommunen skal opkræve gebyrer direkte hos erhverv – i stedet for som tidligere over ejendomsskatten – og erhverv må desuden ikke længere benytte beholdere til genanvendeligt affald (papir, pap, etc.) beregnet til borgerne. De ændrede regler har givet anledning til øget administration og mange klager fra erhvervsvirksomheder, og giver samtidigt miljømæssige udfordringer. Forvaltningen frygter på den baggrund et fald i genanvendelsen. Den øgede administrative byrde, som var umulig at forudsige ved vedtagelsen af Affaldsplan 2012, har haft indflydelse på gennemførslen af affaldsplanens øvrige initiativer. De nye regler betyder også, at affaldsdata fremover håndteres på nationalt niveau, hvilket pga. indkøringsvanskeligheder vil have konsekvenser for datakvaliteten de kommende år.

Videre proces

Forvaltningen skal i efteråret 2011 i gang med at udarbejde den næste affaldsplan, Affalds- og ressourceplan 2018, som vil gælde perioden 2013-2018. Forvaltningen vil i løbet af efteråret 2011 fremlægge en indstilling, der beskriver de kommende hovedtemaer i planen og giver mulighed for dialog med udvalget om den nærmere udformning af initiativerne.  

 

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  / Charlotte Korsgaard

Beslutning

Skriftlig votering i Teknik- og Miljøudvalget onsdag den 7. september 2011 - mandag den 12. september 2011, kl. 15.00

Indstillingen blev godkendt.
Til top