Strategi for Den Hvide Kødby
Strategi for Den Hvide Kødby
Der er behov for at træffe beslutning om, hvilken strategi, der skal følges fremover i forhold til Den Hvide Kødbys fremtidige drift og anvendelse.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget, at de overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, at Borgerrepræsentationen beslutter,
1. at visionen for Den Hvide Kødby godkendes, som beskrevet i vedlagte strategi (bilag 1)
2. at vedlagte strategi (bilag 1) udgør grundlaget for en startredegørelse og igangsætter arbejdet
med en lokalplan og et kommunplantillæg for Den Hvide Kødby
3. at Københavns Kommune tiltræder strategiens scenarie 2 – delvist salg og investering
i renovering af Den Hvide Kødby
Problemstilling
I december 2009 blev et medlemsforslag om, at Borgerrepræsentationen skulle drøfte og træffe eventuel beslutning i forhold til udviklingsmodellen for Den Hvide Kødby, henvist fra Borgerrepræsentationen til Økonomiudvalget. Der blev efterfølgende igangsat et projekt herom med en styregruppe og en projektgruppe med Økonomiforvaltningen som projektejer.
Den Hvide Kødby er nedslidt og i budget 2011 blev det besluttet at iværksætte en undersøgelse af mulighederne for at tilvejebringe ekstern finansiering af udgifterne på vedligeholdelsesefterslæbet for Den Grå Kødby og Den Hvide Kødby, herunder om der er et marked for et helt eller delvist salg af disse. Undersøgelsen skal endvidere belyse, hvordan byens interesser bedst kan varetages mht. økonomi, de byudviklingsmæssige muligheder, lokale interesser og mulighederne for placering af kommunale aktiviteter i området.
Løsning
Forvaltningerne har udarbejdet en strategi, der opdaterer visionen for området, beskriver de byudviklingsmæssige muligheder og kortlægger 4 scenarier med anbefalinger om fremtidigt ejerskab og muligheder for placering af kommunale aktiviteter. Nedenfor gennemgås i korte træk strategiens forslag til vision, krav til planmæssige forhold samt de 4 scenarier for finansiering af Den Hvide Kødby.
Vision
Kødbyen skal forsat være en unik attraktion i København, som er hjemsted for slagtere, restaurationer, kreative erhverv og kunstnere, med et dynamisk byliv. Det betyder, at Københavns Kommune skal arbejde for:
- At der fortsat er plads til fødevareproducenter og kreative virksomheder.
- At Kødbyen forbliver en foranderlig, international oplevelsesdestination med plads til unikke satsninger.
- At Kødbyen åbnes mere op. Nye passager ind i Kødbyen skal skabe bedre flow gennem området.
- At byrummet fungerer som et fælles rum for områdets brugere. Byrum skal kunne anvendes til kulturelle oplevelser, ophold samtidig med, at der sikres parkeringsmuligheder til erhvervene. Byrummet skal bevare det industrielle udtryk og åbenheden for offentligheden.
- At evt. nybyggeri sker under hensyn til de fredede og bevaringsværdige bygninger
Planmæssige forhold
Den fysiske planlægning skal blandt andet muliggøre og skabe rammerne for følgende anbefalinger:
· At Den Hvide Kødby planlægges som et område for kreative erhverv og
fødevareproduktion i sammenhæng med byudviklingen af Kalvebod Brygge
herunder den mulige forbindelse over baneterrænet.
· At sammenhængen mellem Den Brune, Den Grå og Den Hvide Kødby og
potentialer for nye forbindelser/passager ud og ind af området analyseres,
og at området åbnes endnu mere op med nye passagemuligheder og porte,
så der skabes større flow.
· At der i ny byudvikling tages hensyn til Den Brune, Den Grå og Den Hvide
Kødbys egenart, skala bebyggelsesmønstre og arkitektoniske træk, så de
fortsat kan opleves og aflæses som et samlet anlæg såvel kulturhistorisk som
funktionelt.
· At udviklingen af hjørnegrundene (Skelbækgade/Ingerslevsgade og Halmtorvet)
skal ske med respekt for det eksisterende fredede byggeri under hensyn til Kødbyens
autencitet, egenart og den fredede arkitektur.
· At der skabes rammer for at byrumsarealerne kan anvendes til funktioner tilknyttet
stueetagen herunder ophold og midlertidige aktiviteter.
· At der udover beboerparkering, opstregning og lovliggørelse af skiltning også udpeges
byrum til ophold på Flæsketorvet.
· At der skabes bedre muligheder for rekreative aktiviteter og flere attraktioner i
området.
· At potentialet i de bevaringsværdige bygninger undersøges i forhold til kulturhistorie,
arkitektur, bygningsmæssig stand og økonomi og indgår i forslag til bevaring eller
nedrivning af bygninger (forslaget udarbejdes i forbindelse med lokalplanen).
· At der i en evt. salgsaftale optages bestemmelser om at høj arkitektonisk standard
skal sikres ved afholdelse af arkitektkonkurrencer baseret på volumenstudier.
Strategiens anbefalinger om de planmæssige forhold, gør det i dette tilfælde ud for en startredegørelse. Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltnignen kan umiddelbart efter tiltrædelse af strategien igangsætte arbejdet med en lokalplan og et kommuneplantillæg for Den Hvide Kødby.
Scenarier for det fremtidige ejerskab af Den Hvide Kødby
Strategien opstiller 4 mulige scenarier for hvordan der sikres investering i Den Hvide Kødby mhp. at rette op på det voksende vedligeholdelsesefterslæb. De 4 scenarier har alle forskellige fordele og ulemper og påvirker kommunens økonomi forskelligt. For nærmere detaljer henvises til bilag 1. De 4 scenarier er følgende:
Scenarie 1 Kommunal udvikling – Københavns Kommune beholder Den Hvide Kødby og investerer i ejendommen.
Der er forsat placeret kommunale aktiviteter i Kødbyen, som i dag hvor Stadsarkivet, Team bade og Maskincentralens administration har lejemål i Den Hvide Kødby.
Scenarie 2: Delvis salg – Københavns Kommune sælger hjørnegrundene og investerer i genopretning af den fredede del af Den Hvide Kødby
Der er forsat placeret kommunale aktiviteter i Kødbyen, som i dag hvor Stadsarkivet, Team bade og Maskincentralens administration har lejemål i Den Hvide Kødby.
Scenarie 3: Helt salg – Københavns Kommune frasælger alle aktiver i Den Hvide Kødby
Scenarie 4: Partnerskab – Københavns Kommune danner et partnerskab med en ekstern investor, som påtager sig helt eller delvist at finansiere genopretningen.
Anbefaling af scenarie 2
Forvaltningerne anbefaler, at scenarie 2 tiltrædes i forhandlingerne for budget 2012, fordi kommunen på den måde bedst sikrer sig indflydelse på den fremtidige udvikling af området samtidig med, at der kan ske byudvikling, som kommer Kødbyen og den omkringliggende by til gavn.
Med anbefalingen af scenarie 2 er der ikke taget stilling til den fremtidige organisation og drift af området. Der er forskellige muligheder inden for scenarie 2; fx at kommunen opretter en selvejende fond, at kommunen opretter et partnerselskab, at driften udliciteres til en privat ejendomsadministrator, eller at Københavns Ejendomme fortsætter som driftsherre. Dette skal afklares nærmere i den videre proces.
Risikovurdering vedr. ammoniakkøleanlægget
Ammoniakkøleanlægget er omfattet af Risikobekendtgørelsen. Center for Miljø skal som miljømyndighed på baggrund af et sikkerhedsdokument med tilhørende risikovurdering og ansøgning om miljøgodkendelse fra Københavns Ejendomme, give risikoaccept og miljøgodkendelse af anlægget. Københavns Ejendomme er ved at udarbejde et revideret sikkerhedsdokument med den nødvendige risikovurdering.
Dette arbejde forventes at foreligge i efteråret 2011, hvorefter Center for Miljø vil foretage en risikovurdering af ammoniakkøleanlægget.
Så snart den fremsendte risikovurdering er behandlet af Center for Miljø, vil styregruppen for Kødbyen udarbejde et notat, som beskriver konsekvenser, løsningsforslag og økonomi.
På grund af den manglende risikovudering af ammoniakanlægget, har Center for Byggeri ultimo 2011 stillet udstedelsen af byggetilladelser til nye lejere med ændret anvendelse i bero, efter anmodning fra Center for Miljø.
Økonomi
Hvis scenarie 2 godkendes sælges hjørnegrundene (Skelbækgade/Ingerslevsgade og Halmtorvet/Slagtehusgade).
I scenarie 2 forudsættes det endvidere, at der investeres i vedligeholdelse af Den Hvide Kødby. Provenuet fra salg af hjørnegrundene kan evt. anvendes som efterfølgende finansiering af vedligeholdelsen.
De økonomiske konsekvenser af risikovurderingen kan først vurderes, når Center for Miljø har taget stilling til risikovurderingen.
Videre proces
Nærværende indstilling behandles af Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Efter vedtagelse igangsættes arbejdet med lokalplan og kommuneplantillæg.
Carsten Haurum / Claus Juhl
Hjalte Aaberg /
Beslutning
Indstillingen blev udsat.