Mødedato: 12.09.2007, kl. 15:00

Sammenlægning af 2 boliger begrundet i beboeres særlige behov

Sammenlægning af 2 boliger begrundet i beboeres særlige behov

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. september 2007

 

 

Sager til drøftelse

 

13.      Sammenlægning af 2 boliger begrundet i beboeres særlige behov

TMU 474/2007  J.nr. 2007-73072

 

 

 

Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte, hvorvidt man ønsker, at kriterierne for at give samtykke efter boligreguleringsloven til at sammenlægge større boliger skal udvides til også at omfatte beboeres særlige, socialt begrundede behov.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

 

1.      at Teknik- og Miljøudvalget drøfter, hvorvidt kriterierne for at sammenlægge større boliger skal udvides til også at omfatte beboeres særlige, socialt begrundede behov.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 12. september 2007

Drøftet

 

PROBLEMSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen har afslået en ansøgning om at sammenlægge 2 boliger.

Afgørelsen er truffet efter boligreguleringsloven, der bl.a. har til formål at give kommunerne mulighed for at bevare den eksisterende boligmasse intakt. Afslaget er givet, fordi ønsket ikke er i overensstemmelse med gældende praksis på området, der alene tillader sammenlægning efter nogle fastlagte areal- og kvalitetskrav.

I den konkrete sag er ansøgernes begrundelse for sammenlægningen, at de har et handicappet barn. Ansøgerne har fået mulighed for at købe nabolejligheden, da den er blevet ledig, og de kan ved en sammenlægning af de 2 boliger få opfyldt de pladsbehov, som de mener barnets handicap betinger. Som yderligere begrundelse anfører ansøgerne, at en sammenlægning med deres nuværende bolig i stedet for fraflytning til en større bolig andetsteds betyder, at barnet kan blive i dets nærmiljø, hvor der allerede på anden vis er taget hensyn til dets handicap.

En imødekommelse af den konkrete ansøgning vil forudsætte en generel ændring af forvaltningens administrationspraksis, der er vedtaget af Borgerrepræsentationen.

 

LØSNING

På grund af boligsituationen i Københavns Kommune, er forvaltningens administrationspraksis efter boligreguleringsloven restriktiv.

Praksis er primært baseret på boligernes størrelse. Op til 150 m2 gives altid samtykke. Over 180 m2 gives afslag. Mellem 150 m2 og 180 m2 suppleres arealkravet af et kvalitetskrav, hvor forvaltningen har mulighed for efter en konkret vurdering at give samtykke, hvis en eller begge boliger er af ringe kvalitet.

Arealkravet er vedtaget af Borgerrepræsentationen (besluttet på mødet 13. juni 2001 som pkt. 27: "Boliger for alle - boligpolitisk strategiplan". BR 297/01).

De nærmere kriterier for vurderingen er godkendt i det daværende Bygge- og Teknikudvalg (12. september 2001, pkt. 14: "Fremtidige retningslinier for lejlighedssammenlægninger". BTU 379/2001, j.nr. 444.0001/95).

I den konkrete sag er de 2 boliger på hhv. 84 og 87 m2, og den sammenlagte bolig vil derfor blive 171 m2. Afslaget blev givet, fordi ansøgningen ikke opfyldte de vedtagne kriterier om boligernes størrelse og kvalitet, men var begrundet i beboernes særlige behov. Kommunen har ikke tidligere givet samtykke ud fra sociale eller andre ikke-byggetekniske hensyn.

Hvis man vælger at udvide kriterierne, skal man være opmærksom på, at accepten af at sammenlægge to boliger, som hver især er i god kvalitet og størrelse, kan medføre nedlæggelse af to billige boliger og etablering af en ny stor bolig med tilsvarende højere husleje. Denne problemstilling skal sammenholdes med intentionerne om at skaffe billige boliger i Københavns Kommune.

Det bør derfor nøje overvejes, om der skal åbnes op for socialt begrundede hensyn, der dels ligger på grænsen af, hvad man kan begrunde efter boligreguleringslovens formål, og dels kan blive vanskelige at administrere.

 

ØKONOMI

Ingen bemærkninger.

 

VIDERE PROCES

Såfremt Teknik- og Miljøudvalget ønsker at fremme den konkrete ansøgning om sammenlægning af de 2 boliger, vil der samtidig være tale om en generel udvidelse af kriterierne for forvaltningens administrationspraksis i denne type sager. En indstilling til beslutning herom må i så fald forelægges Borgerrepræsentationen.

Såfremt forvaltningens afslag fastholdes, vil den konkrete sag blive ekspederet af forvaltningen i overensstemmelse med nugældende administrationspraksis på området.

 

BILAG

Ingen.

 

Hjalte Aaberg                                                                 Ole Sperling



 

Til top