Mødedato: 12.05.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Social dumping - boligforhold

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende forslag til tiltag vedrørende mistænkelige/ulovlige boligforhold på baggrund af anmodning fra Økonomiudvalget i forbindelse med indstilling om social dumping.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1. at Teknik- og Miljøforvaltningen vil bidrage til indsatsen mod social dumping ved at behandle anmeldelser om mistænkelige/ulovlige boligforhold fra det nye indsatsteam mod social dumping.

Problemstilling

Økonomiudvalget har på mødet den 1. april 2014 behandlet en indstilling om øget indsats mod social dumping (bilag 1). Økonomiudvalget har i den forbindelse anmodet Teknik- og Miljøudvalget om at udarbejde forslag til tiltag på boligområdet, som Økonomiudvalget orienteres om ultimo maj 2014.

Løsning

Det fremgår af Økonomiforvaltningens indstilling, at Økonomiforvaltningen forventer, at der vil blive etableret et nyt eksternt indsatsteam mod social dumping pr. 1. juni 2014. Indsatsteamet skal kontrollere Københavns Kommunens leverandører i forhold til social dumping.

Det er desuden anført i indstillingen, at der i sager, som har været omtalt i pressen, har været eksempler på, at udenlandsk arbejdskraft – ud over at være aflønnet langt under niveauet for branchen – også har været indkvarteret i kældre, på altaner og andre steder, som ikke er egnet til bolig.

I dag følger Teknik- og Miljøforvaltningen op på de anmeldelser, der modtages om dårlige boligforhold, men forvaltningen er ikke opsøgende med hensyn til at konstatere sådanne forhold. Forvaltningen modtager kun få anmeldelser pr. år.

I Teknik- og Miljøforvaltningen er der flere medarbejdergrupper, som dagligt færdes i byens offentlige og private rum – medarbejdere fra renhold, medarbejdere der bekæmper skadedyr, p-vagter og medarbejdere, som fører tilsyn med byggeri.

Når disse medarbejdere i dag tilfældigvis bliver opmærksomme på ulovlige/mistænkelige boligforhold, bliver der i nogle tilfælde fulgt op efter byggelovgivningen, hvis dette er muligt, og i nogle tilfælde kontaktes politiet. Det skal dog bemærkes, at medarbejderne ikke er instruerede i at være specielt opmærksomme på sådanne forhold.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil fremover gerne bidrage til indsatsen mod social dumping ved at behandle anmeldelser om ulovlige/mis-tænkelige boligforhold fra det nye indsatsteam mod social dumping.

Teknik- og Miljøforvaltningen ønsker derimod ikke, at de nævnte udgående medarbejdere skal være opsøgende i forhold til at konstatere og anmelde sådanne forhold. Forvaltningen vurderer, at det er vigtigt, at der er gennemsigtighed med hensyn til medarbejdernes opgaver, og at medarbejderne udfører kerneopgaver. Desuden vurderes det, at det har stor betydning for medarbejdernes mulighed for at udføre deres arbejde optimalt, at deres rolle ikke bliver udvidet til også at skulle kontrollere andre forhold end kerneopgaverne, da dette kan påvirke det gode samarbejde med borgerne og de erhvervsdrivende.

Hvis der skal foretages en opsøgende indsats i Teknik- og Miljøforvaltningen, vurderes det derfor, at der må etableres en særlig udgående enhed af myndighedsmedarbejdere, hvilket vil kræve ekstra ressourcer. Det vurderes umiddelbart, at der vil skulle bruges 2 årsværk til at udføre opsøgende tilsyn og undersøge/behandle de konstaterede forhold.

I bilag 2 er Teknik- og Miljøforvaltningens handlingsmuligheder i forhold til mistænkelige/ulovlige boligforhold nærmere beskrevet. I bilag 3 findes et skema, som angiver Københavns Kommunes handlingsmuligheder. Dette skema var også bilag til indstillingen fra Økonomiforvaltningen om øget indsats mod social dumping.

Økonomi

Behandlingen af anmeldelser om ulovlige/mistænkelige boligforhold fra det nye indsatsteam mod social dumping kan medføre behov for tilførsel af ekstra ressourcer til Teknik- og Miljøforvaltningen. Dette kan dog først vurderes, når omfanget af anmeldelser kendes.

Det vil kræve ekstra ressourcer i form af en tillægsbevilling til Teknik- og Miljøforvaltningen på 1 mio. kr. til lønudgifter, hvis der skal etableres en særlig udgående enhed på 2 årsværk.

Videre proces

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning på baggrund af denne indstilling vil blive forelagt Økonomiudvalget til orientering.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil følge op på Teknik- og Miljøudvalgets beslutning med hensyn til forvaltningens behandling af anmeldelser fra indsatsteamet og forvaltningens opsøgende indsats.

 

         Pernille Andersen

                                                                  /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 12. maj 2014

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top