Dispensation til Sydhavn Genbrugscenter
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives dispensation til at etablere et genbrugscenter på Bådehavnsgade 50.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at der meddeles dispensation fra § 3, stk. 1, jf. § 3, stk. 3 i lokalplan nr. 56 ”Bådehavnsgade” til etablering af Sydhavn Genbrugscenter på Bådehavnsgade 50.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen har søgt om tilladelse til at etablere et genbrugscenter på Bådehavnsgade 50.
Bådehavnsgade 50 er beliggende indenfor lokalplan nr. 56 ”Bådehavnsgade”s område. Lokalplanen er fra 1984 og fastlægger området til erhvervsformål. Efter lokalplanens § 3 må der kun opføres eller indrettes bebyggelse til industri-, værksteds-, transport-, lager- og engrosvirksomhed samt dertilhørende administration.
Opførelse af et genbrugscenter på Bådehavnsgade 50 forudsætter således dispensation fra lokalplanen.
Lokalplanens § 3, stk. 3 giver mulighed for, at magistraten (i dag Teknik- og Miljøudvalget) kan tillade, at der i området opføres og indrettes bebyggelse til offentlige formål, der af magistraten skønnes foreneligt med beliggenheden i et erhvervsområde, såsom tekniske anlæg, beskyttede værksteder og lignende.
Løsning
Ansøgningen om dispensation til etablering af genbrugscentret har i overensstemmelse med planlovens § 20 været i naboorientering i perioden den 4.-24. marts 2014 (bilag 1). Forvaltningen har i den forbindelse modtaget 10 henvendelser, herunder én fra Kgs. Enghave Lokaludvalg.
Teknik- og Miljøudvalget har delegeret kompetencen til at dispensere fra en lokalplan til forvaltningen, medmindre sagen er af principiel betydning, eller der ved naboorienteringen fremkommer mange eller væsentlige indsigelser. I givet fald skal sagen forelægges for Teknik- og Miljøudvalget.
På baggrund af indsigelsernes indhold har forvaltningen besluttet at forelægge sagen for Teknik- og Miljøudvalget.
Hovedsynspunkterne i indsigelserne er:
- Støj- og støvgener fra genbrugsstationen.
- Bekymring for trafikafviklingen i området.
- En dispensation vil være i strid med lokalplanens principper.
- En dispensation vil være i strid med kommuneplanen, herunder områdets udpegning til perspektivområde.
- Genbrugscentret vil ødelægge det rekreative miljø omkring Bådehavnsgade.
- Borgerinddragelsen omkring projektet har ikke været tilstrækkelig.
Kgs. Enghave Lokaludvalg udtrykker i sit høringssvar bekymring for, om genbrugscentret vil overholde gældende støj- og støvkrav, særligt i forhold til AB BK87 i Bådehavnsgade 55. Lokaludvalget er endvidere meget bekymret for den trafikale afvikling i området og mener, at der bør laves en trafikal analyse og en trafikplan. Lokaludvalget opfordrer blandt andet til særligt fokus på til- og frakørslen ved krydset Sydhavnsgade/Bådehavnsgade, trafikafviklingen ved genbrugsstationen og selskabslokalerne Barak Saray samt sikkerheden ved krydset Fragtvej/Bådehavnsgade.
Resumé af de enkelte henvendelser med forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 2.
En nærmere beskrivelse af Sydhavn Genbrugscenter fremgår af bilag 3.
Forvaltningens bemærkninger
Støj- og støvgener
Genbrugscentret er miljøgodkendt af kommunen i september 2010. Miljøgodkendelsen er stadfæstet af Natur- og Miljøankenævnet i december 2013. Der er i miljøgodkendelsen fastsat støjgrænser i overensstemmelse med Miljøstyrelsens støjvejledning og standardvilkår for støv. Amager Ressource Center, som skal stå for driften af genbrugscentret, sikrer, at miljøgodkendelsen herunder de fastsatte støj- og støvgrænser bliver overholdt.
Genbrugscentret vil være omgivet af græsklædte volde, som vil mindske støj og støv og skjule affaldscontainerne.
Trafikale forbedringer
Forvaltningen vil i indstillingen om etableringen af genbrugscentret lægge op til, at der foretages en række trafikforbedringer. Trafikforbedringerne indebærer en ombygning af krydset Bådehavnsgade/Fragtvej, forlængelse af cykelsti ud for genbrugscentret og afmærkning af midterlinje i Bådehavnsgade og på Speditørvej.
Vejmyndigheden vurderer, at Bådehavnsgade har kapacitet til den øgede trafik.
Lokalplanen
Formålet med lokalplan nr. 56 ”Bådehavnsgade” er at opretholde området som erhvervsområde for bl.a. industri-, transport- og lagervirksomhed. Formålet er desuden at tilstræbe, at området bebygges og benyttes med rimelig hensyntagen til omliggende arealer med forureningsfølsom anvendelse, herunder at generne ved tung erhvervskørsel i og omkring området søges begrænset.
Området er som nævnt fastsat til erhvervsformål. Det fremgår tillige af lokalplanen, at der indenfor området ikke må opføres eller indrettes virksomheder, hvortil der af hensyn til forurening stilles særlige afstandskrav. Virksomheder hvortil der stilles særlige afstandskrav (over 500 meter) er fx særlig risikobetonet produktion, større skibsværfter, skydebaner og motorsportsbaner mv. Genbrugsstationer hører ikke til denne type virksomheder. Genbrugsstationer er generelt klassificeret i forureningsklasse 4 med en grænse til nærmeste bolig på 100 meter. Sydhavn Genbrugscenter er af miljømyndigheden nedklassificeret til klasse 3 (med en grænse til nærmeste bolig på 50 meter) på grund af særlige tiltag til mindskelse af støj (bla. de omkringliggende volde). Til sammenligning falder mange håndværksvirksomheder og visse servicevirksomheder indenfor klasse 3.
Lokalplanen indeholder ikke andre bestemmelser om forureningsklasse udover den nævnte om, at der ikke må opføres eller indrettes virksomheder, hvortil der stilles særlige afstandskrav.
Efter forvaltningens vurdering er placering af et genbrugscenter i lokalplanområdet foreneligt med den aktuelle anvendelse af ejendommene i området og i overensstemmelse med lokalplanens formål og principper.
Kommuneplanen
Efter Kommuneplan 2011 er området et C1-område til boliger og serviceerhverv med mulighed for lettere industri, lager o.lign., der højst er i forureningsklasse 2 (med en grænse til nærmeste bolig på 20 meter). Området er endvidere udpeget til et perspektivområde, som kan byudvikles efter 2023.
Da området er omfattet af en lokalplan fra 1984, er det lokalplanens bestemmelser som er gældende, herunder bestemmelser om forureningsklasse. Det forhold, at en senere vedtaget kommuneplan fastlægger området til boliger og serviceerhverv og bla. bestemmer, at der alene må etableres virksomheder i forureningsklasse 2 i området, betyder således ikke i sig selv, at der alene kan etableres virksomheder mv. i overensstemmelse med kommuneplanens bestemmelser. Forvaltningen finder som nævnt, at placeringen af genbrugscentret er foreneligt med den aktuelle anvendelse af ejendommene i området. En ny lokalplan for området skal være i overenstemmelse med kommuneplanens bestemmelser.
Rekreative miljø i Bådehavnsgade
De græsklædte volde omkring genbrugscentret vil være offentligt tilgængelige og kunne anvendes til rekreative formål.
Borgerinddragelse
Indsigelserne drejer sig primært om omfanget af borgerinddragelsen i forhold til genbrugscentrets udformning og placering.
Planlovens regler omkring naboorientering forud for meddelelse af dispensation fra en lokalplan er overholdt.
Der er tale om et projekt, som har været undervejs i flere år, blandt andet fordi Natur- og Miljøklagenævnets behandling af klagen over miljøgodkendelsen har taget godt 3 år. Der blev i september 2010 afholdt et borgermøde om etablering af Sydhavn Genbrugscenter. Erfaringer fra tre tidligt nedsatte arbejdsgrupper (trafik, natur og genbrug) har indgået i udviklingen af projektet. I arbejdsgrupperne har der blandt andet været repræsentanter fra Kgs. Enghave Lokaludvalg, Grøn Agenda Sydhavn og Naturgruppen.
Lokaludvalget og relevante aktører vil blive inddraget løbende i det videre arbejde, herunder videreføres de tre arbejdsgrupper (natur, trafik og genbrug) med deltagelse fra lokaludvalget.
Forvaltningens konklusion
Drift af genbrugscentre er en kommunal opgave, og forvaltningen vurderer, at genbrugscentrets aktiviteter og udformning er forenelige med den aktuelle anvendelse af de øvrige ejendomme i området og i overensstemmelse med lokalplanens principper.
Forvaltningen anbefaler derfor, at der meddeles dispensation fra lokalplanens § 3, stk. 1, jf. stk. 3 til etablering af genbrugscentret.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Hvis Teknik- og Miljøudvalget godkender forvaltningens indstilling, meddeler forvaltningen den ønskede dispensation og orienterer dem som har fremsat indsigelser, om afgørelsen.
Pernille Andersen
/Simon Kjær Hansen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.