Startredegørelse for lokalplan "Gyldenrisvej"
Udvalget skal godkende, at der igangsættes udarbejdelse af lokalplan og tilhørende kommuneplantillæg. Lokalplanen skal muliggøre en omdannelse af manøvrearealet ved transformerstationen Gyldenrisvej 54, fra teknisk anlæg til et boligområde med 38 rækkehuse.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- 1. at der udarbejdes forslag til lokalplan ”Gyldenrisvej” på baggrund af de intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
2. at der samtidig udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, der ændrer rammen for området fra tekniske formål til boligformål, som det fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Problemstilling
København vokser ifølge de seneste prognoser med 100.000 indbyggere frem mod år 2025, og der er behov for boliger til de mange kommende københavnere.
Lokalplanområdet ligger i den sydlige del af Sundbyvester tæt ved grænsen til Tårnby og er en del af matriklen ved DONG’s transformerstation beliggende Gyldenrisvej 54. Grundejer ønsker at opføre en ny rækkehusbebyggelse på det tidligere manøvreareal til transformerstationen.
Gennemførelse af projektet kræver ny lokalplan og tilhørende kommuneplantillæg, idet det nuværende plangrundlag ikke giver mulighed for at anvende området til boligformål.
Løsning
Projektet understøtter de grundlæggende visioner for Københavns byudvikling i Kommuneplan 2011, herunder målet om at der opføres nye boliger til de mange nye københavnere. I ”Metropol for mennesker” er det målet at fremme et mangfoldigt byliv og skabe rum til bevægelse. Projektet er en nutidig reference til andre populære boligområder, som ”Kartoffelrækkerne” og de almene boligbebyggelser Grøndalsvænge og Ragnhildgade, som der er stor efterspørgsel efter blandt børnefamilier.
Projektet indeholder 38 helårsboliger, som rækkehuse i 3 plan med et samlet etageareal på 4427 m2. Bebyggelsespct er 86,1 og friarealpct er 58,4. Husene er placeret i 4 rækker front mod front og forskudt for at opnå en variation i bebyggelsen. Det giver mulighed for at tilvejebringe et internt stisystem og fælles opholdsarealer. Stisystemet er bilfrit, så der er kun adgang for cykler og gående, så børnene kan lege trygt. Den bløde zone trækkes med ud i parkeringsarealet med et trafikdæmpende belægningsskift og grønne lommer med gode solforhold. Der åbnes op for stiforbindelse til Oxford Have for cyklister og gående.
Parkeringsarealet er placeret som vinkelrette båse i forbindelse med tilkørselsvejen fra Gyldenrisvej. Der er planlagt 1 plads pr. bolig, i alt 38 p-pladser, inkl. 1 handicapparkering, hvilket svarer til en parkeringsnorm på 1 plads pr. 113 m2 bolig, som ligger inden for kommuneplanens rammer. Cykelparkering foregår på egen grund.
Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.
Byliv
København skal være en grøn, inkluderende og tryg storby, hvor man føler sig hjemme, og der skal være gode udearealer til varierede aktiviteter. Det aktuelle projekt vil med de centrale gaderum opfordre til ophold og leg i umiddelbar forbindelse med boligerne. De planlagte stier og passager gennem bebyggelsen vil være med til at skabe en let gennemstrømning af mennesker, øge trygheden og lede cykler og gående mod de tilstødende boligområder og funktioner.
Bæredygtighed
Lokalplanen vil stille krav om grønne tage og lokal nedsivning af regnvand.
Kommuneplan
En realisering af det aktuelle projekt forudsætter udarbejdelse af et kommuneplantillæg til kommuneplan 2011. Det foreslås at ændre områdets ramme fra teknisk anlæg (T2) til boligområde (B3*) med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 pct. Der tilføjes en særlig bestemmelse om at friarealprocenten skal være minimum 50. Bygningshøjden må ikke overstige 20 meter. Parkeringsnormen skal være højest 1 parkeringsplads pr. 100 etagemeter og mindst 1 parkeringsplads pr. 200 etagemeter.
Opmærksomhedspunkter i den videre planlægning.
- Det er vigtigt at sikre gode friarealer i umiddelbar forbindelse med boligerne.
- Det er væsentligt at skabe god sammenhæng med de varierede typer af bebyggelser i området, herunder gode forbindelser, der tilgodeser cykler og gående.
- Der skal sikres god og tryg afvikling af biltrafik og indrettes velintegrerede parkeringsforhold.
- Der vil være fokus på at skabe grønne rammer for bebyggelsen, med krav om levende hegn og træbeplantning i videst muligt omfang.
Miljøvurdering
Når planarbejdet sættes i gang, vil Teknik- og Miljøforvaltningen foretage en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP). Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at transformerstationen ikke giver anledning til støjgener.
Økonomi
Videre proces
Når startredegørelsen er godkendt i udvalget, gennemføres en intern høring af relevante instanser - herunder Amager Vest lokaludvalg med henblik på bidrag til udarbejdelse af lokalplanforslaget.
Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplan med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen september 2014, hvorefter det sendes i offentlig høring i 8 uger. Planforslaget ventes vedtaget primo 2015.
Claus Juhl / Pernille Andersen
Beslutning
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.