Parkeringspladser og træer på Rosenvængets Hovedvej, Østerbro
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til fældning af to træer og nedlæggelse af otte parkeringspladser på Rosenvængets Hovedvej for at overholde krav til brandredning og etablere sikre ankomst- og afhentningssituationer for elever på den nye Specialskolen ved Rosenvængets Hovedvej.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen giver tilladelse til, at der fældes to træer og plantes to erstatningstræer for at sikre vejene til brandredning til Specialskolen ved Rosenvængets Hovedvej.
- at Teknik- og Miljøforvaltningen giver tilladelse til, at der nedlægges otte parkeringspladser på Rosenvængets Hovedvej i blå betalingszone for at opfylde skolens behov for sikre ankomst- og afhentnings-situationer, jf. økonomiafsnittet.
Problemstilling
I Budget 2020 (BR 31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å) blev der bevilget kr. 181,1 mio. kr. til at renovere og ombygge to eksisterende bygninger, der skal huse Specialskolen ved Rosenvængets Hovedvej. Skolen skal huse ca. 15 børnegrupper à 6-10 elever samt ca. 90 ansatte.
Bygherre har i den forbindelse søgt om byggetilladelse, som også medfører ændringer på den offentlige vej. Kommunens vejmyndighed har vurderet, at en ombygning af vejen er nødvendig af hensyn til trafiksikkerhed og fremkommelighed, så skolen kan opfylde krav fra brandmyndigheden og fungere sikkert i de daglige ankomst- og afhentningssituationer. Det indebærer, at der skal nedlægges otte parkeringspladser på Rosenvængets Hovedvej i blå betalingszone samt fældes og genplantes to træer.
Teknik- og Miljøudvalget blev i sag til orientering den 15. marts 2021 orienteret forud for vejmyndighedens afgørelse, at vejmyndigheden påtænkte at give administrativ tilladelse til vejændringerne. Jakob Næsager (C) ønskede på den baggrund sagen indbragt til behandling i Teknik- og Miljøudvalget.
Løsning
Fældning og genplantning af to træer på Rosenvængets Hovedvej
For at kunne opnå byggetilladelse til projektet skal det sikres, at skolens bygninger kan brandreddes. Det sker ved at etablere redningsvej til skolen. Etableringen af redningsvejen kræver, at der fældes to træer på Rosenvængets Hovedvej jf. bilag 3.
De to lindetræer er plantet i 2005. Der vil blive plantet to nye træer af samme art på hver side af brandvejen for at sikre den sammenhængende beplantning på nordsiden af gaden.
Nedlæggelse af otte parkeringspladser på Rosenvængets Hovedvej
I dag er der kantstensparkering i begge sider af gaden, Rosenvængets Hovedvej er fysisk spærret ved A. F. Kriegers Vej, og der er ikke etableret fortov i nordsiden af gaden jf. bilag 3.
Det er nødvendigt at etablere afsætningspladser ved skolen, da eleverne har særlige behov, der gør, at de skal følges helt ind på skolen, når de ankommer i bil eller taxi. Der er blevet set på, om det er muligt at placere disse afsætningspladser på skolens egen grund. Det vurderes, at en sådan løsning vil lægge beslag på en så uforholdsmæssigt stor del af skolens friarealer, at der ikke ville være tilstrækkelig plads til leg og ophold, som tilgodeser børnenes behov, bl.a. med boldbane, tribune og sansehave. Derfor vurderer forvaltningen, at den mindst indgribende løsning består i at etablere afsætningspladserne på vejen.
Derudover vil der af tilsvarende hensyn til tryg og sikker adgang for eleverne i forbindelse med afsætningspladserne være behov for at etablere gangareal på nordsiden af vejen, hvor der i dag udelukkende er græsrabat med træer. Der er set på, om gangarealet kan etableres ved at udvide vejen mod nord. Det vil ændre vejlinjen og dermed kræve dispensation fra lokalplanen, der indeholder bestemmelser om, at vejlinjen opretholdes. Løsningen vil samtidig give udfordringer for skolens friarealer og desuden bryde med vejens naturlige forløb, hvor en lang bøgehæk i dag danner en naturlig grænse mellem skole og vej. Derfor anbefaler forvaltningen ikke denne løsning.
Af ovenstående grunde er det nødvendigt med en mindre ombygning af Rosenvængets Hovedvej. Ombygningen omfatter, at der etableres et afsætningsspor til de køretøjer, der bringer og henter børn til og fra skolen, samt et gangareal langs afsætningssporet. Den fysiske afspærring af gaden erstattes med en skiltet lukning af gaden. Derudover nedlægges der i alt 14 parkeringspladser og oprettes seks nye parkeringspladser (afsætningspladser). Det medfører, at der nedlægges otte parkeringspladser permanent. Afsætningspladserne kan uden for skolens åbningstid bruges til almen parkering. Parkeringsbelægningen på Rosenvængets Hovedvej er i dag under 80 % kl. 12, 80-90 % kl. 17 og over 100 % kl. 22.
Vejombygningen er ikke en del af den oprindelige beslutning for anlæg af skolen. Kommunens vejmyndighed har vurderet, at en ombygning af vejen er nødvendig af hensyn til trafiksikkerhed og fremkommelighed, så skolen kan opfylde krav fra brandmyndigheden og fungere sikkert i de daglige ankomst- og afhentningssituationer. Alternativt vil projektet med ombygning og helhedsrenovering af Specialskolen ved Rosenvængets Hovedvej skulle omprojekteres.
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 1. marts 2021 at nedlægge §14 forbud mod fældning af træer i Rosenvænget-kvarteret på Østerbro. §14 forbuddet omhandler gamle og bevaringsværdige træer på private grunde, der beskyttes ved en ældre byplanvedtægt (Byplanvedtægt nr. 7 Rosenvængets Allé). Denne indstilling ligger uden for byplanvedtægtens område og er således kun omfattet af lokalplan 495 Ny Østerbro Skole. Dermed vil de pågældende træer ikke være omfattet af en kommende temalokalplan som følge af §14 forbuddet.
Økonomi
Udgifterne til ombygningen af vejen, herunder fældning og plantning af to nye træer, afholdes af bygherre.
Nedlæggelse af otte parkeringspladser i blå betalingszone medfører et årligt indtægtstab på 0,06 mio. kr. (2021 p/l) fra 2022 og frem. Provenutabet indgår i beregningen af årets samlede provenuændring, og en eventuel manko søges kompenseret i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger. Provenutabet har ingen finansiel betydning, men påvirker servicemåltallet 1:1.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, giver vejmyndigheden tilladelse til den nødvendige vejombygning på Rosenvængets Hovedvej, hvorefter den øvrige byggesagsbehandling kan færdiggøres til opnåelse af endelig byggetilladelse.
Søren Wille
/ Lone Byskov
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 12. april 2021
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 2. at-punkt:
”at parkeringspladserne reetableres i nærområdet og inden for projektets økonomi.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 3 stemmer mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, O og V.
Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med 10 stemmer mod 1. Igen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O, V, Ø og Å.
Imod stemte: C.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt med 9 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, V, Ø og Å.
Imod stemte: C og O.
Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti er imod at nedlægge parkeringspladser, når der på Østerbro er mangel på parkeringspladser. Vi mener, at det er urimeligt, at kommunen nedlægger parkeringspladser, når den i forvejen har solgt flere parkeringslicenser end der er parkeringspladser.”