Mødedato: 12.04.2021, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Forslag til projekt med fotokatalytisk overfladebelægning

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forslag til projekt vedrørende fotokatalytisk overfladebelægning til reduktion af luftforurening i Københavns Kommune.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget, godkender

  1. at forslag til ændret projekt inden for eksisterende bevilling danner grundlag for det videre arbejde med fotokatalytisk overfladebelægning til reduktion af luftforurening med NOx-partikler i Københavns Kommune, jf. løsningsafsnittet.

Problemstilling

I Budget 2019 (A, B, C, F, I, O og V) (BR 4. oktober 2018) blev der afsat 1,0 mio. kr. til pilotprojekt om brug af fotokat-teknologi til at nedbringe luftforureningen ved en enkelt daginstitution eller skole. Projektet skulle undersøge reduktionen af NOx-partikler som følge af påføring af fotokatalytisk materiale på en fast belægning på en ca. 100 meter lang fortovsstrækning svarende til ca. 135 m².

Forvaltningen har efterfølgende konstateret, at det ikke er muligt at udføre det oprindeligt tænkte projekt inden for bevillingen, da omkostningerne til det måleprogram, der skal registrere en eventuel nedgang i luftforureningen, ikke kan rummes inden for de afsatte midler. Dertil kommer, at der er usikkerheder forbundet med at opnå valide målinger i et udendørs forsøg på et forholdsvis lille areal, jf. løsningsafsnittet.

Gennemførelse af projektet kræver derfor, at der findes en anden løsning for at undersøge effekten af fotokatalytisk overfladebelægning i Københavns Kommune.

På møde i Teknik- og Miljøudvalget den 5. oktober 2020 besluttede udvalget ikke at annullere pilotprojektet, men at sende det tilbage til forvaltningen med henblik på yderligere oplysninger om projektet.

Løsning

Fotokat-teknologi på belægningsflader fungerer som katalysator, der med lysets hjælp nedbryder skadelig NOx-forurening til nitrat og vand og dermed sikrer renere luft. NOx er en fællesbetegnelse for to stoffer, kvælstofdioxid (NO2) og kvælstofoxid (NO), som begge er sundhedsskadelige.

Københavns Kommune har ikke tidligere anvendt fotokat-teknologi, og forvaltningen har indhentet viden og erfaringer fra bl.a. Miljøstyrelsen, DTU og Frederiksberg Kommune, ligesom der er ført dialog med leverandør af fotokatalytisk materiale. Indhentet viden og erfaringer viser, at der er usikkerheder ved effekten af fotokat-teknologien i lande med få solskinstimer som Danmark, ligesom det kan være kompliceret at måle udenfor laboratorier. Ifølge leverandøren af fotokatalytisk materiale kræver valide måleresultater et minimumsareal på 3.000 m2, hvilket forvaltningen har taget højde for i projektforslaget nedenfor.

Forslag til ændret projekt inden for eksisterende bevilling

Projektets formål er fortsat at undersøge reduktionen af NOx ved påføring af fotokatalytisk materiale, men på et ca. 3.000 m2 stort areal i stedet for et areal på ca. 135 m², som det var anført i det oprindelige pilotprojekt. Ved at anvende et større areal vurderer forvaltningen, at resultaterne af projektet kan anvendes til at indikere en retning for, hvordan Københavns Kommune fremadrettet kan arbejde med fotokat-teknologi. Til at følge en udvikling i reduktionen af NOx ved påføring af fotokatalytisk materiale indkøber og opstiller forvaltningen én eller flere NOx-målere. De eksisterende luftmålestationer, der er opstillet i København, vil blive anvendt som reference. De eksisterende målestationer er opstillet i henholdsvis Indre By, på Amager, i Valby og to på Nørrebro og måler luftforureningen i området, jf. bilag 2.

Teknik- og Miljøforvaltningen har undersøgt mulighederne ift. forsøgsareal tæt på skoler og vurderer, at Ellebjerg Skole beliggende på P. Knudsens Gade i København SV er en egnet lokalitet, jf. bilag 3. Såfremt der udlægges fotokatalytisk materiale på en vejstrækning langs skolen (fra sokkel til sokkel), vil der være tale om et areal på ca. 3.000 m2. Hele dette areal er beliggende umiddelbart foran skolen, hvilket vurderes at være en fordel i forhold til at reducere NOx-forureningen for skolens elever. Den nærmeste kommunale målestation er opsat i Valby på parkeringsplads ved Folehaven 72 ca. 1,8 km vest for Ellebjerg Skole. Data fra denne målestation vil blive anvendt som reference.

Som alternativer til Ellebjerg Skole foreslår forvaltningen nedenstående to placeringer, jævnfør også bilag 3. Fælles for de to placeringer er, at vejstrækningen foran skolerne ikke er stor nok til påføring af tilstrækkeligt fotokatalytisk materiale, hvorfor vejstrækninger, der ikke ligger i umiddelbar tilknytning til skolerne, herunder sideveje, også vil skulle bringes i anvendelse.

  1. Påføring af fotokatalytisk materiale ved Peder Lykke Skolen, Peder Lykkes Vej 33 på Amager. Materialet udlægges på en strækning fra Brydes Allé til Englandsvej svarende til området foran og vest for skolen. Den nærmeste kommunale målestation er opsat på trafiklegepladsen på hjørnet af Backersvej og Formosavej ca. 1,3 km sydøst for Peder Lykke Skolen. Data fra denne målestation vil blive anvendt som reference.
  2. Påføring af fotokatalytisk materiale ved Nørrebro Park Skole, Jagtvej 34. Syd for Nørrebro Park Skole ligger Det Frie Gymnasium.  Materialet udlægges umiddelbart foran Nørrebro Park Skole på Hans Egedes Gade og herudover udpeges et areal i tilknytning hertil, så der opnås et areal af tilstrækkeligt omfang. De nærmeste kommunale målestationer er beliggende på henholdsvis Krygersgade ca. 250 m syd for skolen og på Hillerødgade ca. 1,2 km nordvest for skolen.

Det er forvaltningens vurdering, at der skal foretages målinger over en periode på et år. På baggrund af målingerne vil det blive vurderet, om forsøget har medført en reduktion i forureningen med NOx. Overfladerne vurderes ikke at ændre mærkbart udseende som konsekvens af påføring af fotokatalytisk materiale.

Resultatet af målingerne vil skulle ses med en række forbehold. Der vil ikke være sammenlignelige data til rådighed fra en periode før nedlukningen af samfundet i forbindelse med Covid-19. Dette gælder ligeledes data fra målestationerne i København, der først blev opstillet i sommeren 2020. Det må forventes, at trafikbelastningen vil stige ifm. genåbningen af samfundet, hvilket vil medføre en større luftforurening. Denne større luftforurening vil muligvis udligne den effekt, som de fotokatalytiske belægninger måtte have på en reduktion af NOx. Det vurderes imidlertid, at målingerne vil give en indikation af, om projektet har en effekt på NOx-forureningen i det berørte område. Hvis resultaterne af projektet er positive, vil fotokat-teknologi på sigt kunne udbredes til andre konkrete skoler og daginstitutioner med henblik på at nedbringe luftforureningen disse steder.

Økonomi

I Budget 2019 (A, B, C, F, I, O og V) (BR 4. oktober 2018) blev der afsat 1,0 mio. kr. til et pilotprojekt om brug af fotokat-teknologi til at nedbringe luftforureningen ved børneinstitutioner. Hele bevillingen blev stjernemarkeret og dermed frigivet til brug.

Med godkendelse af denne indstilling vil forvaltningen udføre projektet og afholde dette indenfor den samlede projektøkonomi på 1,0 mio. kr.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætte projektet, herunder at tage kontakt til relevant skole og lokaludvalg samt ansøge hos rette vejmyndighed om tilladelse til projektet. Projektet forventes udført i 2021og afsluttet i 2022.

Søren Wille

                                                      /Lone Byskov

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 12. april 2021

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således at det fotokatalytiske materiale påføres ved Nørrebro Park Skole, jf. forvaltningens foreslåede alternativ B.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med 9 stemmer mod 1. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, O, Ø og Å.

Imod stemte: F.

Undlod at stemme: V.

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Radikale Venstre glæder sig over at arbejdet med at anvende fotokatalytisk materiale ift. at sikre et grønnere og sundere København, endelig går i gang og glæder os til samarbejde med Nørrebro Miljøpunkt og andre lokale aktører. Det er dog også med en vis forundring og ærgrelse, at vi konstaterer, at dette sker med en meget stor forsinkelse ift. i afsatte midler fra budget 2018.” 

Til top