Mødedato: 12.03.2008, kl. 14:30

Teknik- og Miljøforvaltningens indsats på integrationsområdet

Teknik- og Miljøforvaltningens indsats på integrationsområdet

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 12. marts 2008

 

 

Sager til beslutning

 

3.      Teknik- og Miljøforvaltningens indsats på integrationsområdet

TMU 123/2008  J.nr. 2007-100092

 

 

Efter henvendelse fra beskæftigelses- og integrationsborgmester Jakob Hougaard skal Teknik- og Miljøudvalget på baggrund af integrationsbarometerets resultater vurdere Teknik- og Miljøforvaltningens integrationstiltag.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

 

1.  at Teknik- og Miljøudvalget tager denne redegørelse om de valgte indsatser på  Teknik- og Miljøforvaltningens område for integrationen til efterretning.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 12. marts 2008
Taget til efterretning.

 

 

PROBLEMSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen har i flere år på forskellig vis gjort en indsats for integration og mangfoldighed, specielt i relation til integrationspolitikkens indsatsområder Beskæftigelse og Boligen, men har også gjort en indsats på andre områder, der ikke så direkte hører under integrationspolitikkens specifikke mål.

 

LØSNING

Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med Boligselskabernes Landsforening indgået aftaler med 23 boligorganisationer, som tilsammen råder over 50.000 boliger, om fleksible udlejningsaftaler.  Se bilag 1 for en nærmere beskrivelse af indsatsen.

Teknik- og Miljøforvaltningen har i forbindelse med  Områdeløft fokus på integration, idet et af kriterierne ved udvælgelsen af et område er, hvor stor en andel af borgere med ikke-vestlig oprindelse, der er i kvarteret. Når man fastsætter et sådant kriterium, er det for at lave en indsats i de områder, hvor integrationen ikke er lykkedes fuldt og helt, og at man derfor vil gøre en indsats for dette. Se bilag 2 for en mere detaljeret beskrivelse af Områdeløftindsatsen og en beskrivelse af Haraldsgadekvarteret, som gør en stor indsats for integrationen.

Endvidere har forvaltningens Center for Bydesign tovholderfunktionen for Landsbyggefondens sociale og forebyggende indsatser. Når Landsbyggefonden afgør, hvilke af de indkomne ansøgninger, der skal have støtte, lægges der også her vægt på, hvor stor andelen af beboere med ikke-vestlig oprindelse, der er i boligafdelingen. Dette medfører, at der i mange af projekterne er fokus på integration f.eks. i form af beskæftigelsesprojekter for kvinder af anden oprindelse end dansk, som er uden for arbejdsmarkedet. Se bilag 3 for en beskrivelse af Landsbyggefondens indsats.

Flere af Teknik- og Miljøforvaltningens centre har modtaget priser for deres beskæftigelsesindsats.

 

Center for Parkering modtog i 2004 MIA-prisen for sin målrettede indsats for at bekæmpe diskrimination på arbejdspladsen, og for sit langsigtede og strategiske arbejde med mangfoldighed – og var også i 2007 nomineret til prisen.

 

Center for Kirkegårde modtog i 2007 den nye Basel Kamal pris for godt integrationsarbejde i projektet "Fælles ansvar".

 

Også Center for Veje (tidligere KTK) modtog kommunens mangfoldighedspris i december 2007 for beskæftigelsesprojektet Gadens Helte.

 

På baggrund af vedtagelsen af Københavns Kommunes integrationspolitik igangsatte Teknik- og Miljøforvaltningen i efteråret 2006 et rammeprojekt for en særlig indsats for integration i forvaltningen. Rammeprojektet består af en medarbejderrettet del og en borgerrettet del. Formålet med rammeprojektet er:

 

  • at sikre, at Teknik- og Miljøforvaltningens medarbejder­sammensætning afspejler Københavns Kommunes arbejdsstyrke med hensyn til etnicitet og uddannelsesmønster.

 

  • at rekruttere, ansætte og fastholde mangfoldigt. Fo rvaltningen har generelt fokus på at udvikle talenter og kompetencer i forvaltningen - herunder i forhold til nye medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk.

 

  • At udvikle Teknik- og Miljøforvaltningens indsats, så københavnere med anden etnisk baggrund end dansk får lige så god mulighed som andre kø­ben­havnere for at modtage information fra forvaltningen, gå i dialog med forvaltningen og blive inddraget i forvaltningens arbejdsområder.

 

Projektperioden for rammeprojektet er lige blevet forlænget til udgangen af 2008. Se bilag 4 for nærmere beskrivelse af projektet.

 

Samlet set vurderer forvaltningen, at forvaltningens indsatser ligger i tråd med kommunens integrationspolitik.

 

VIDERE PROCES

De mål, som Teknik- og Miljøforvaltningen har opstillet i integrationsbarometeret, skal forvaltningen forholde sig til ved de halvårlige målinger. Forvaltningen skal således udvikle nye eller styrke eksisterende indsatser, hvis en eller flere indikatorer indenfor et indsatsområde viser negativ eller utilstrækkelig udvikling til at nå de opstillede mål.

 

BILAG

Bilag 1: Den fleksible udlejningsaftale

Bilag 2: Områdeløftindsatsen og Haraldsgadekvarteret

Bilag 3: Landsbyggefondens pulje til sociale og forebyggende indsatser

Bilag 4: Teknik- og Miljøforvaltningens rammeprojekt om integration

Bilag 5: Brev af 20. december 2007 fra beskæftigelses- og integrationsborgmester Jakob Hougaard

 

 

Hjalte Aaberg                                           Ulrik Winge                                                                  

 

 

 

Til top