Særlige bestemmelser for storskrald, elektronikaffald, metalaffald og natrenovation
Særlige bestemmelser for storskrald, elektronikaffald, metalaffald og natrenovation
Teknik- og Miljøudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 12. marts 2008
Sager til beslutning
10. Særlige bestemmelser for storskrald, elektronikaffald, metalaffald og natrenovation
TMU 135/2008 J.nr. 2008-18645
Udvalget skal godkende,
at indsamlingen af storskrald, elektronikaffald, metalaffald og natrenovation
ændres som følge af ophøret af R98's koncession.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, 1.
at Teknik- og Miljøudvalget tiltræder den reviderede
udgave af særlige bestemmelser for storskrald,
elektronikaffald og metalaffald 2.
at Teknik- og Miljøudvalget tiltræder den reviderede
udgave af særlige bestemmelser for natrenovation. |
Teknik- og
Miljøudvalgets beslutning i mødet den 12. marts 2008 |
Problemstilling
I forbindelse med det kommende udbud af storskraldsindsamlingen er det nødvendigt at justere ordningen. Storskraldsordningen er i dag kompleks med en række forskellige indsamlingsmuligheder, som vil være vanskelige at redegøre for i udbudsmaterialet. Samtidig ønskes en separat fraktion for metalaffald indført, idet der bruges mange ressourcer på at eftersortere storskraldet. Indsamlingen af storskrald og metalaffald vil foregå parallelt med indsamlingen af elektronikaffald, hvorfor indsamlingen af disse tre affaldsfraktioner med fordel kan sammenskrives i ét samlet sæt særlige bestemmelser.
Aftalen med R98 om afhentning af natrenovation stopper pr. 1. april 2008, og der skal findes en ny indsamlingsordning. Ved natrenovation forstås latrin fra mennesker opsamlet i stationære beholdere i områder, der ikke er kloakeret, jf. bilag 2.
Løsning
Med revideringen af de særlige bestemmelser for storskrald bliver det muligt at
- Forenkle ordningen
- Få en bedre affaldssortering
- Samle de affaldsfraktioner, som håndteres og indsamles på samme måde, i ét sæt særlige bestemmelser
Forenkling af ordningen
Forenklingen består primært i, at såvel villa/rækkehusområder som etageejendomme og havekolonier vil få indsamlet storskrald på fastlagte dage et vist antal gange om året, og at ringeordningen omlægges til en betalingsordning.
Villa/rækkehuse vil, som praksis er i dag, få afhentet storskrald 4 gange årligt på fastsatte datoer. Derimod vil muligheden for omkostningsfrit at ringe og bestille ekstra afhentninger forsvinde. Ringeordningen blev kun benyttet 460 gange fra villa/rækkehuse i 2006, svarende til 0,1 % af den samlede storskraldsmængde. Prisen for en ekstra afhentning vil blive fastlagt i forbindelse med affaldsudbuddet.
Etageejendomme får i dag afhentet storskrald på mange forskellige måder og med stor forskel i tømmefrekvensen, hvilket betyder stor forskel i serviceniveauet overfor de enkelte ejendomme. Fremover afskaffes særaftalerne, og alle etageejendomme vil kunne få afhentet storskrald op til 12 fastsatte dage årligt. Forvaltningen har i særlige tilfælde mulighed for at nedjustere antallet af årlige tømninger for ejendomme med små mængder storskrald, men som udgangspunkt vil der fremover blive tale om en tømmefrekvens, der er ens for alle Københavnere. Det er en konsekvens ved forenklingen af ordningen, at ca. 16 % af etageejendommene vil få nedsat tømmefrekvensen. De berørte borgere vil opleve dette som en serviceforringelse i forhold til det nuværende meget høje serviceniveau, men til gengæld vil de fremover kunne få hentet 16 m3 pr. gang, hvilket er en tredobling i forhold til de 5 m3, der afhentes pr. tømning i dag. De resterende 84 % af etageejendommene vil enten få en tømmefrekvens, der svarer til den de har i dag, eller en højere tømmefrekvens end den nuværende. Det forventes, at denne gruppe af borgere vil reducere deres nuværende brug af genbrugsstationerne, hvorved den høje og stigende belastning af disse bliver reduceret.
Havekolonier får i dag afhentet storskrald med forskellig frekvens, idet nogle af dem har faste tømmedage, mens andre ringer efter behov. Fremover afskaffes ringeordningen og havekolonier vil få afhentet storskrald på 3 fastsatte dage i sommerhalvåret.
Selvom ringeordningen omlægges, og tømmefrekvensen bliver reduceret for nogle, kan grundejeren eller dennes repræsentant mod særskilt betaling stadig bestille afhentninger af storskrald uden for de fastsatte tømningsdage. Desuden kan alle borgere fortsat aflevere storskrald, elektronikaffald og metalaffald på kommunens genbrugsstationer alle ugens dage – uden ekstra omkostninger.
En del dagrenovation bliver i dag fejlagtigt bortskaffet via storskraldsordningen. Hvis dette affald i stedet kommer i dagrenovationsbeholderne, som normalt bliver tømt 1 gang om ugen, vil storskraldsmængderne og dermed tømmebehovet blive reduceret.
Bedre affaldssortering
En bedre affaldssortering opnås ved, at metalaffald fremover
skal holdes adskilt fra storskrald på samme måde som elektronikaffald.
Samtidig reduceres de ressource
r, der i dag bruges på at eftersortere
storskraldet. Eftersorteringen er ifølge R98 rapport fra 2004 "Vurdering af
indsamlingsordningerne for storskrald og lign." meget ringe, og væsentlige
mængder affald, der burde udsorteres, bliver forbrændt. Dette skyldes, at det i
praksis er vanskeligt at sortere affald, der er blevet komprimeret og knust.
Komprimatorbilerne skal derfor erstattes af enten rumopdelte vogne eller
separate skraldebiler for hver fraktion. Fremover skal der benyttes klare
sække til emballering af småt elektronikaffald og metalaffald, så vognmanden
nemmere kan se, hvad der er i, og om det er sorteret korrekt. Klare sække er
med succes blevet indført på Vestforbrændings genbrugsstationer og i andre
kommuner, og indføres nu også på Amagerforbrændings genbrugsstationer.
Sammenskrivning af særlige bestemmelser
Ved at samle flere af affaldsfraktionerne i ét sæt særlige bestemmelser får borgerne færre regelsæt at skulle forholde sig til. I dag skal storskrald (herunder metal) og elektronik stilles frem samme dag, men det er ikke altid, at det bliver hentet samme dag. Det vil det blive fremover, således at borgerne undgår, at noget af affaldet står i flere dage.
Natrenovation
Natrenovationsordningen udbydes ikke i de kommende affaldsudbud, idet ordningen har ganske få tilmeldte (i alt 27 tilmeldte pr. 31. januar 2008), og antallet er nedadgående. Langt de fleste af de tidligere tilmeldte borgere har fundet alternative løsninger (tilslutning til fælles tankanlæg, egen septiktank, nyetableret offentlig kloakering etc.). Indsamlingen af natrenovation foregår i spande, der løftes op på ladet af en åben lastbil.
Med revideringen af de særlige bestemmelser for natrenovation vil natrenovationsbeholdere blive tømt og renset på stedet og affaldet transporteret af en slamsuger for at sikre en hygiejnemæssig forsvarlig transport af affaldet. Kommunen har sikret, at renseanlæg Lynetten modtager og behandler natrenovation. Borgeren vil have mulighed for at vælge andre beholdertyper end den nuværende samt mulighed for at tilpasse tømningen efter behov ved selv at vælge afhentningstidspunkt eller -hyppighed i direkte kontakt med transportøren. Der vil være oplysninger om transportører, der har indvilget i at deltage i ordningen, hos Center for Miljø. De 27 tilmeldte husstande vil opleve selv at skulle igangsætte afhentning af natrenovation, men vil samtidig få en mere fleksibel tilpasning til de aktuelle forhold.
Økonomi
Indsamlings- og behandlingsomkostningerne for ordningen vedrørende storskrald, elektronikaffald og metalaffald kendes ikke, før ordningen har været i udbud. Omkostningerne vil fortsat blive gebyrfinansieret. Udbuddene for første udbudsrunde vil sikre en konkurrencedygtig pris. Det er således forventningen, at taksterne kan holdes i ro i overgangsperioden.
Indsamlingsordningen for natrenovation er p.t. gebyrfinansieret med 80,10 kr. ekskl. moms pr. tømning. Gebyret dækker ikke de reelle udgifter ved tømningen, der estimeres til at være minimum det dobbelte. Tiltrædes indstillingen, skal borgeren afregne med transportøren. Prisen for en afhentning vil blive udregnet individuelt (bl.a. efter afstand og afhentningstidspunkt), men vil i gennemsnit formentlig stige til ca. 200 kr. pr. tømning.
Videre
proces
Såfremt det første "at" i indstillingen tiltrædes, vil de særlige bestemmelser for storskrald, elektronikaffald og metalaffald træde i kraft således:
1. maj 2009 i Vanløse, Brønshøj/Husum, Bispebjerg og Valby
1. maj 2010 på Østerbro og Nørrebro
1. maj 2011 i Indre By, Vesterbro/Kongens Enghave, Amager Vest og Amager Øst
Det forventes, at der vil blive lavet særregler vedrørende indsamlingsfrekvenser og storskraldets placering for dele af Indre By før 1. maj 2011. Forvaltningen kan beslutte, at de særlige bestemmelser træder i kraft på et tidligere tidspunkt end her angivet.
Såfremt det andet "at" i indstillingen tiltrædes, vil den reviderede udgave af de særlige bestemmelser for natrenovation træde i kraft pr. 1. april 2008. De tilmeldte husstande vil blive skriftligt informeret om ændringen, før den træder i kraft.
Bilag
1. Særlige bestemmelser for storskrald, elektronikaffald og metalaffald
2. Særlige bestemmelser for natrenovation
Hjalte Aaberg Mikkel
Aarø-Hansen