Mødedato: 11.10.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Nyt tidsregulativ til Københavns Kirkegårde og Krematorier

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forslag om nye tider for, hvornår begravelser, kapelhøjtideligheder, urnenedsættelser samt kistemodtagelse og kremation kan foregå på de kirkegårde, krematorier og kapeller, som Københavns Kommune administrerer.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forslag til nyt tidsregulativ for Københavns Kirkegårde og Krematorier (jf. bilag 2) erstatter det nuværende tidsregulativ med ikrafttræden umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse.

Problemstilling

I henhold til Bekendtgørelse om begravelse og ligbrænding samt vedtægt for Københavns Begravelsesvæsen skal Københavns Kirkegårde og Krematorier fastsætte tider for begravelser og ligbrænding (kremation) m.v. i et tidsregulativ.

Med det gældende tidsregulativ stiller Københavns Kirkegårde langt flere tider til rådighed for kapelhøjtideligheder og urnenedsættelser, end der er efterspørgsel på. Det medfører dårligt udnyttede beredskabstimer for personalet. Desuden er udbuddet af tider for urnenedsættelser i det gældende tidsregulativ det samme på alle kirkegårde, hvilket ikke afspejler efterspørgslen på den enkelte kirkegård.

Løsning

Med forslag til nyt tidsregulativ søger forvaltningen at imødekomme det efterspørgselsmønster, som ses på kirkegårdene, ved at foreslå

  • dels et differentieret udbud af tider på de fem kirkegårde, svarende til den differentierede efterspørgsel,
  • dels et nyt tilbud om urnenedsættelser om lørdagen på alle fem kirkegårde.
  • Til gengæld tilbydes samlet set færre tider og ingen begravelser og urnenedsættelser om mandagen.

Det nye tidsregulativ har med nogle justeringer undervejs været afprøvet som midlertidigt tidsregulativ igennem det seneste år med en række positive erfaringer. Forvaltningen har kunnet konstatere, at der ikke har været negativ feedback fra hverken kunder eller bedemænd som følge af de ændringer, som det midlertidige tidsregulativ har medført i afprøvningsperioden. Samtidig har det midlertidige tidsregulativ betydet en væsentlig bedre udnyttelse af medarbejderressourcerne, da færre tider giver mindre beredskabstid.

Selv om afprøvningen har fundet sted i en periode præget af Corona, betragter forvaltningen erfaringerne som valide, da der samlet set ikke har været en nedgang i efterspørgslen på de ydelser, tidsregulativet omfatter – på nogle områder faktisk tværtimod.

Det er forvaltningens vurdering, at borgerne fortsat vil opleve et højt serviceniveau, også på de områder, hvor udbuddet af tider er nedbragt, som eksemplificeret herunder:

  • I Nordre Kapel på Vestre Kirkegård er det ugentlige udbud af faste tider nedbragt fra 15 til fire. Dette skal ses på baggrund af, at der siden 2016, hvor det gældende tidsregulativ trådte i kraft, i gennemsnit har været afholdt ca. 45 højtideligheder i kapellet årligt, altså under en om ugen.
  • I Nordre Kapel udbød Kirkegårde og Krematorier tidligere fire lørdagstider, der i forslag til nyt tidsregulativ er erstattet af muligheden for at holde lørdagshøjtidelighed efter aftale. Dette har medført et mærkbart fald i bookinger om lørdagen (fra over 30% af bookingerne i 2019 til indtil videre under 10 % af bookingerne i 2021). Men ydelsen findes altså stadig.
  • Antallet af tider for urnenedsættelser er på Assistens Kirkegård nedbragt fra 25 til otte pr. uge. Gennemsnitligt er der her nedsat ca. 101 urner årligt i perioden 2016-2020, altså ca. to om ugen, På Bispebjerg Kirkegård, hvor flest urner nedsættes, tilbydes nu 15 ugentlige tider i stedet for 25, hvilket skal modsvare en gennemsnitlig årlig efterspørgsel på 333 urnenedsættelser, eller seks-syv om ugen.

Selv om der som noget nyt lukkes næsten helt ned på mandage, med undtagelse af begravelser efter særlig aftale, så gælder det for alle typer af handlinger og for alle fem kirkegårde, at der fortsat vil være en sådan kapacitet, at borgerne stadig vil have reelle valgmuligheder, når de bestiller tider hos Københavns Kirkegårde og Krematorier. Samtidig er muligheden for urnenedsættelser om lørdagen en reel serviceforbedring, der imødekommer et stort ønske hos borgerne. Mere end hver 10. urnenedsættelse i afprøvningsperioden har således fundet sted på en lørdag. Også på begravelsesområdet medfører det nye tidsregulativ en bedre service, da det som følge af den nu gældende arbejdstidsaftale er muligt at foretage begravelser i et længere tidsrum end hidtil uden ekstra beregning.

Endelig skaber det nye tidsregulativ mulighed for, at medarbejdere kan varetage flere forskellige typer af opgaver i løbet af en arbejdsdag i stedet for alene at stå i beredskab. Dette kan også opleves som en serviceforbedring af borgerne, da det øger chancerne for at møde den samme medarbejder til både gravstedssalg, højtidelighed og begravelse/urnenedsættelse væsentligt.

Bilag 3 viser forskellen på det gældende og det foreslåede tidsregulativ.

Økonomi

Det nye tidsregulativ medfører en besparelse på løn på årligt 0,4 mio. kr. Midlerne omprioriteres og anvendes til at indgå serviceaftaler på krematorieovnene. Der er i dag et driftsefterslæb på den løbende vedligeholdelse af ovnene. Med serviceaftalerne søger man at sikre løbende vedligehold og dermed en mere stabil drift, uden gentagne nedlukninger af ovne på grund af akut opstået behov for reparationer.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil tidsregulativet træde i kraft umiddelbart derefter. Det nye tidsregulativ vil blive tilgængeligt på kk.dk, og forvaltningen vil formidle beslutningen direkte til bedemandsbranchen.

Efter implementering af nyt tidsregulativ vil Teknik- og Miljøforvaltningen følge, hvordan forholdet mellem udbud af og efterspørgsel på tider udvikler sig for at afdække, om der skulle vise sig behov for at justere på tidsregulativet senere.

Ændringer af tidsregulativet skal forelægges Teknik- og Miljøudvalget til beslutning.

 

Søren Wille

                                                                 /Nikolaj Hvingtoft Hansen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 11. oktober 2021


Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top