Mødedato: 11.10.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation til træbroer i Damhussøen i forbindelse med projekt på Damhusdæmningen

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal meddeles dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til anlæg af to træbroer i Damhussøen i forbindelse med projekt om renovering af cykelsti m.v. på Damhusdæmningen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler dispensation til at anlægge to træbroer i Damhussøen.

Problemstilling

I forbindelse med projekt om renovering af cykelsti m.v. på Damhusdæmningen har bygherre (Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune) ansøgt om dispensation til etablering af to træbroer i Damhussøen. Placeringen fremgår af bilag 2. Projektforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 20. september 2021.

Med denne sag skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til, om der skal meddeles dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til etablering af de to træbroer.

Forvaltningen bemærker, at arealet af den vestlige bro i høringsmaterialet i et underafsnit fejlagtigt var angivet med et areal på 50 m2. I afsnittet ”afgørelse” var arealet korrekt angivet (120 m2).

Teknik- og Miljøudvalget besluttede på mødet den 4. november 2019, at § 3-sager skal forelægges udvalget.

Løsning

Træbroerne er en del af et større projekt på Damhusdæmningen. Området skal desuden klimasikres ved at hæve dæmningen på visse områder med 30 cm og dæmningen udvides (landværts) for at øge sikkerheden for gående og cyklister. Broernes skal forbedre de rekreative muligheder og skaber nærhed til Damhussøen og medvirker til at styre, hvor fodgængere krydser cykelstien på dæmningen.

Den østlige træbro har et areal på 68 m2, hvor 50 m2 påvirker søfladen og den vestlige træbro har et areal på 133 m2, hvor 120 m2 påvirker søfladen. Kun søfladen er beskyttet naturtype iht. naturbeskyttelsesloven (bilag 2). Søen har et areal på ca. 46 ha. Broerne vil påvirke 0,04 % heraf.

Der har tidligere været pælefunderede broer i søen. Broerne er fritstående konstruktioner uden kontakt med eksisterende træer ved søbredden. Broerne forventes ikke at påvirke miljøet i søen nævneværdigt, da broerne pælefunderes direkte i søbunden uden betonfundament. Det fremgår af ansøgningen, at der anvendes CE mærket træ.

Iht. naturbeskyttelseslovens § 3, stk. 1, må der ikke ændres i tilstanden af naturlige søer, hvis areal er over 100 m2. Efter naturbeskyttelseslovens § 65, stk. 2, kan kommunen i særlige tilfælde meddele dispensation fra forbuddet. Udkast til dispensation fremgår af bilag 3.

Naturforhold

Det fremgår af Københavns Kommunes naturovervågning, at fiskebestanden i Damhussøen er artsfattig og at søen er rig på vandplanter, som formodentlig er årsagen til søens gode vandkvalitet.

Damhussøen er yngle- og rasteområde for flere arter af vandfugle. Optællinger i 2017 viste, at søen er rasteområde for skarv, knopsvane, troldand og lille skallesluger. Disse arter anvender søen som rasteområde og fouragerer formodentlig i Natura 2000 område nr. 143 ”Vestamager og havet syd for”. I søen findes en ynglekoloni af skarv og en hættemågekoloni. Ynglefuglene er knyttet til søens øer, da den vegetationsløse stenkant ved søbredden ikke giver fugle mulighed for at yngle. Den nærmeste fugleø befinder sig i en afstand af 300-350 m fra broerne.

Damhussøen er ikke beliggende i et Natura 2000-område. Det nærmeste område er Natura 2000-område nr. 143 ”Vestamager og havet syd for”, som befinder sig ca. 5 km syd for Damhussøen. Det er forvaltningens vurdering, at broerne ikke kan påvirke Natura 2000 området negativt.

I Danmarks naturdata er der registreringer af fire arter flagermus (dværg-, brun-, vand- og troldflagermus) ved Damhussøen. Alle arter af flagermus er omfattet af habitatdirektivets bilag IV. Da anlæg af broerne ikke har indflydelse på træer, er det forvaltningens vurdering, at der som følge af dispensationen ikke påvirkes yngle- eller rasteområder for bilag IV arter. 

Høring

Udkast til dispensation har været i høring hos Danmarks Naturfredningsforening København, Dansk Ornitologisk Forening København, Vanløse lokaludvalg og Friluftsrådet København i perioden 16. juli – 13. august 2021.  Herudover er borgere og andre interessenter hørt via Københavns Kommunes høringsportal ”Bliv Hørt” i samme periode.

Der er indkommet seks høringssvar, hvoraf tre er fra borgere, et fra Vanløse Lokaludvalg, et fra Valby Lokaludvalg og fra Friluftsrådet København. De samlede høringssvar fremgår af bilag 5. Høringssvarene er opsummeret nedenfor:

  • Én borger finder, at beskyttede naturtyper ikke bør ødelægges
  • Én borger finder, at kommunens ikke har de rette kompetencer til at vurdere sagen. 
  • Én borger opfordrer til at være opmærksom på valg af materiale til dæk såvel som fundering, så broen kan stå i mange år.
  • Vanløse og Valby Lokaludvalg har begge indgivet positive høringssvar. Vanløse Lokaludvalg har bl.a. påpeget, at der evt. kan tilføjes en bro ved ishuset, hvorved opholdsarealet på dette sted kan udvides. Lokaludvalget ønsker det tydeliggjort ved sagens politiske behandling, at søen ikke er til at bade i. 
  • Friluftsrådet for København har ingen bemærkninger udover, at rådet savner redegørelse for foranstaltninger til sikring af, at affald ikke spredes.

Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening har bekræftet at have modtaget høringen, uden at have bemærkninger. Københavns Kommunes høringsnotat fremgår af bilag 4.

Naturstyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Miljøstyrelsen og lokale foreninger og organisationer, som har en væsentlig interesse i afgørelsen, vil kunne klage over afgørelsen. Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageinstans.

Forvaltningens vurdering og kommentarer til høringssvarene

Forvaltningen har vurderet, at der er tale om mindre broer, som er offentligt tilgængelige, og at de forbedrer befolkningens adgang til søen og mulighed for at opleve søens dyre- og planteliv. Det er ikke badebroer, og broerne vil ikke have kendetegn af badebroer som fx trappe. Forvaltningen finder, at de ansøgte broer vil medvirke til at styre og lede færdslen i området, øge trafiksikkerheden og på den måde forbedre den rekreative værdi af området ved Damhusdæmningen.

Forvaltningen vurderer, at der er tale om et begrænset indgreb i den beskyttede natur, og at kun en meget lille del (ca. 0,04 %) af søens vandareal påvirkes. Etablering af broerne foretages skånsomt, hvorfor forvaltningen vurderer, at der ikke vil være en væsentlig tilstandsændring af Damhussøen.

Broerne inddrager ikke ynglearealer, og det vurderes, at broerne ikke vil øge forstyrrelse af rastende fugle, idet der allerede er stor trafik og aktivitet ved dæmningen.

Forvaltningen vurderer, at fejl i høringsmaterialet vedr. den vestlige bro er af mindre betydning.

Forvaltningens vurderer ikke, at der er indkommet høringssvar, som ændrer på muligheden for at meddele dispensation. Forvaltningen vil videregive høringssvar til bygherre, idet der er indkommet bemærkninger, om bl.a. materialevalg og skrald, der kan have bygherres interesse.

Ifølge lovbemærkningerne til naturbeskyttelsesloven skal der foreligge særlige omstændigheder, før der kan meddeles dispensation til foranstaltninger, der ændrer tilstanden i beskyttede naturtyper. Forvaltningen vurderer, at der at der er tale om et sådant særligt tilfælde, der ikke skønnes at medføre nogen afgørende forrykning af tilstanden i området, og som derved kan begrunde en dispensation fra forbuddet i § 3. Forvaltningen vurderer, at der som følge af afgørelsen ikke opstår en uønsket præcedens.

Alternativ

Teknik- og Miljøudvalget kan alternativt vælge at give helt eller delvist afslag på ansøgningen om dispensation med henvisning til, at udvalget ikke finder, at der forekommer særlige omstændigheder, der muliggør en dispensation fra beskyttelsen til broerne.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, sender Teknik- og Miljøforvaltningen en afgørelse om dispensation fra § 3 til ansøgeren og til de klageberettigede, der kan påklage afgørelsen inden for en frist på 4 uger. 

Afgørelsen vil blive lagt på Københavns Kommunes annonceringportal, der normalt anvendes til offentliggørelse af kommunens afgørelser.

Søren Wille
                                            / Hans Christian Karsten

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 11. oktober 2021

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning. 
Til top