Mødedato: 11.10.2006, kl. 15:00

Carlsberg-området - Status på byudviklings- og planproces

Carlsberg-området - Status på byudviklings- og planproces

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 11. oktober 2006

 

 

Sager til drøftelse

 

13.      Carlsberg-området - Status på byudviklings- og planproces

 

TMU 669/2006  J.nr. 621.0020/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen fremsender nærværende redegørelse til drøftelse i Teknik- og Miljøudvalget med henblik på at få en tilkendegivelse fra udvalget vedrørende den beskrevne byudviklings- og planproces.

 

 

RESUME

Carlsberg A/S har besluttet at flytte sin ølproduktion til Fredericia med udgangen af 2008. Carlsberg ønsker, at det 33 ha store areal skal udvikles til et integreret bykvarter og vil selv forestå hele processen fra plan til byggeri.

Gennem konkurrencer og inddragelse af borgere og andre interessenter er det intentionen at kvalificere et idéoplæg, der kan danne grundlag for udarbejdelse af en lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg.

Et idéoplæg vil efter planen foreligge i marts 2007, og på den baggrund har Carlsberg en forventning om, at et endeligt vedtaget plangrundlag kan foreligge medio 2008.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Carlsberg A/S har besluttet at flytte sin produktion til Fredericia og stopper ølproduktionen i København ved udgangen af 2008. Carlsberg ønsker, at det 33 ha store areal udvikles til et integreret bykvarter og vil selv forestå hele processen fra plan til byggeri.

Det er Carlsbergs intention gennem konkurrencer og inddragelse af borgere og andre interessenter på forskellig vis at kvalificere et idéoplæg, der kan danne grundlag for udarbejdelse af lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg.

Teknik- og Miljøforvaltningen har sammen med Økonomiforvaltningen primo 2006 indledt drøftelser med Carlsberg om tilrettelæggelse af en planproces frem til endelig vedtagelse af et detaljeret plangrundlag.

En overordnet forudsætning for, at en byudvikling kan igangsættes, er, at Carlsberg-området omfattes af rækkefølgeplanlægningen i kommunens overordnede byudviklingsstrategi. Denne er p.t. under revision og forventes endeligt behandlet i første kvartal 2007.

 

Rækkefølgeplanlægning

Økonomiforvaltningen har den 20. juni 2006 orienteret Økonomiudvalget om, at forvaltningen som udgangspunkt finder, at en byudvikling af Carlsberg-området skal ske i den første planperiode fra 2007 til 2012.

Økonomiforvaltningen har over for Carlsberg fremhævet, at kommunen i udviklingen af området vil lægge vægt på etablering af  billige boliger samt diversitet i boligbyggeriet i øvrigt, indpasning af erhverv med speciel fokus på kreative erhverv, indpasning af kulturfaciliteter, åbning af områdets grønne områder for offentligheden, samt at området forbindes trafikalt med Valby og Vesterbro.

Fastlæggelse af den maksimale byggerummelighed vil afvente resultatet volumenstudier for området.

 

Idékonkurrence om idéplan for Carlsberg

Carlsberg har besluttet at udskrive en åben international idékonkurrence om en idéplan for Carlsberg-området for derigennem at få et kvalificeret bud på områdets fremtidige udvikling. Carlsberg vil særskilt invitere 5 internationale arkitektfirmaer til at deltage i konkurrencen.

Visionen for området er en tæt, levende, menneskelig og pulserende bydel i nye og historiske rammer. Carlsberg skal sætte nye standarder for livskvalitet og skal være et sted, der tilfører København noget unikt og åbner for nye sammenhænge i byen. Carlsberg skal vække international opmærksomhed og tiltrække besøgende fra hele verden.

Med udgangspunkt i visionen ønskes bud på stedets fremtidige bærende identitet, bymæssige oplevelser, byrumsstruktur samt bæredygtighed.

Carlsberg ønsker en fleksibel og dynamisk bydannelse, hvor der over tid akkumuleres funktioner og udfoldelsesmuligheder. Der ønskes derfor en plan, der kan rumme, at områdets udbygning konkretiseres over tid. Konkurrencebesvarelserne skal derfor indeholde et bud på et realiseringskoncept.

Carlsberg ønsker ikke at begrænse idérigdommen i konkurrencebesvarelserne ved at opstille rammer for områdets anvendelse, udnyttelsesgrad eller bebyggelsesmuligheder, og der er ikke på nuværende tidspunkt drøftet rammer for lokalplanlægningen.

Konkurrencen løber fra 1. november 2006 til ultimo februar 2007.

 

Prisopgaver for Carlsberg

Carlsberg ønsker at inddrage befolkningen aktivt i overvejelserne om den fremtidige udvikling. Sideløbende med idékonkurrencen gennemfører Carlsberg derfor 3 prisopgaver med temaerne: Hvordan ser bylivet i Vores by ud i år 2025? Hvordan bliver Vores by en grøn og miljøvenlig by? Hvordan bliver Vores by en mangfoldig og velintegreret by?

Alle former for besvarelser accepteres, og konkurrencen bedømmes i kategorierne Barn, Ung, Voksen og Specialist.

 

Øvrig inddragelse af borgere og andre interessenter

Carlsberg har oprettet en hjemmeside med invitation til at give bud på Carlsbergs fremtid.

I juni har Carlsberg samlet op på de indkomne indlæg og konkluderet, at der er stor efterspørgsel efter billige boliger, flere peger på en ny metrostation, flere taler for et kunstnerisk og kreativt miljø, og mange foreslår forskellige former for aktiviteter, såsom koncertsal, stadion, grønne områder.

Særlige forslag handler om at blive inspireret af Ruhrområdet og Hundertwasserbyggeri, om at lade unge arkitekter bygge for unge og ældre arkitekter ældreboliger samt om at bygge en 4 - 500 m høj bygning med 20 etager billige boliger, 20 etager luksusboliger, 50 etager erhverv, 10 etager butikscenter og 10 etager parkeringsanlæg.

Carlsberg har desuden inviteret naboer og andre interessenter til drøftelser omkring fremtiden for Carlsberg, og hvad de enkelte finder, at der er behov for i lokalområdet.

 

Planproces

Forvaltningen finder det interessant, om konkurrencens åbne form kan medføre endnu mere overbevisende besvarelser end der i reglen ses i den type konkurrencer.

Carlsberg forestiller sig, at der på baggrund af en bearbejdning af idékonkurrencens vinderforslag udarbejdes en meget åben rammelokalplan, der efterfølgende udfyldes af detaljerede lokalplantillæg. Det er Carlsbergs intention, at en række af verdens bedste kunstnere, arkitekter, urbandesignere og ingeniører skal skabe forskellige elementer til den nye by på baggrund af delkonkurrencer, og at lokalplantillæggene skræddersys hertil.

En sammenlignelig planproces er gennemført for Ørestad Nord, dog således, at der fra start har været fastlagt konkrete rammer for anvendelse og byggerummelighed samt ret præcise retningslinier for strukturerende træk og bebyggelsesstruktur. Dermed har der kunnet fastholdes en helhedsbetonet tilgang til områdets udvikling.  I takt med udarbejdelse af de i alt 4 lokalplantillæg er de overordnede rammer og retningslinier blevet justeret i nødvendigt omfang.

Fastlæggelse af planprocessen for Carlsberg, herunder hvilken form og detaljeringsgrad et lokalplanforslag skal have, bør efter forvaltningens vurdering endeligt afklares, når resultatet af konkurrencen foreligger. 

Områdets kompleksitet i kraft af beliggenhed og omgivelser, størrelse, topografi, bevaringsværdige bygningskomplekser og kulturhistoriske interesser mv. kan meget vel indebære, at det vil være hensigtsmæssigt at gennemføre supplerende processer sideløbende med udarbejdelse af planforslagene for at efterprøve og udfordre idéplanens kvaliteter.

Overvejelser om rammer for lokalplanlægningen, planproces og -form vil indgå i den igangsætningsredegørelse, der efter planen forverntes forelagt Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget medio 2007.

 

Foreløbig tidsplan

November 2006 - marts 2007 - Gennemførelse af idékonkurrence

2. - 3. kvartal 2007 - Vedtagelse af byudviklingsstrategi, konkretisering af idéplan og forelæggelse af igangsætningsredegørelse for Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget.

Medio 2007 - medio 2008 - Tilvejebringelse af lokalplan og kommuneplantillæg

 

 

Ulrik Winge


 

Til top