Mødedato: 11.08.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Medlemsforslag om Grøndalsvænge

Det foreslås,
  1. at Teknik- og Miljøudvalget pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at optage forhandling med andelsboligforeningen Grøndalsvænge med henblik på at opnå en løsning, der skal indstilles til Borgerrepræsentationen, hvorefter den værdiregulerende skødeservitut, som påhviler andelsboligforeningen Grøndalsvænges ejendomme, kvitteres til aflysning af tingbogen mod,
  2. at andelsboligforeningen Grøndalsvænge påtager sig en forpligtelse til at forblive som andelsboligforening i henhold til de gældende vedtægter, hvilket skal tinglyses på ejendommene, og således,
  3. at Københavns Kommune skal godkende fremtidige vedtægtsændringer.
(Stillet af Det konservative Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance)

MOTIVERING
I forbindelse med salget af fire grunde til andelsboligforeningen Grøndalsvænge mellem 1915 og 1927 pålagde kommunen foreningen en skødeservitut, der bl.a. regulerer værdiansættelsen og indebærer, at kommunen skal godkende vedtægtsændringer.

Der har også været tinglyst en tilbagekøbsdeklaration og en tilskudsdeklaration på andelsboligforeningens ejendom. Begge deklarationer har foreningen frikøbt sig af.

Foreningen har på et tidspunkt efter 1995 ændret værdiansættelsen, således at andelsværdierne pt. er ca. 393 mio. kr. for højt ansat i forhold til deklarationen. Da Københavns Kommune blev opmærksom på dette, blev der rejst krav om, at reglerne i deklarationen følges.

AB Grøndalsvænge har så efterfølgende over for kommunen rejst krav om, at deklarationen aflyses.

Skødeservitutten har ikke økonomisk betydning for kommunen, da den alene regulerer forholdet mellem købere og sælgere. Derved adskiller servitutten sig på afgørende vis fra tilskudsdeklarationer, tilbagekøbsdeklarationer og parkeringsdeklarationer, da disse som bekendt har økonomisk betydning for kommunen. Hertil kommer, at deklarationen er unik i kommunen, da det – så vidt partierne ved – er den eneste af sin art i kommunen. Aflysning kan derfor efter partiernes opfattelse ikke med føje give anledning til præcedensvirkninger.
 
På den baggrund foreslår partierne, at skødeservitutten aflyses.

En aflysning skal ske på betingelse af, at andelsboligforeningen hindres i at spekulere i at nedlægge sig selv med henblik på at sælge boligerne i fri handel eller foretage andre skridt af samme karakter. Det skal derfor være en betingelse, at fremtidige vedtægtsændringer skal godkendes af kommunen.

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 11. august 2014

A, F og Ø stillede følgende ændringsforslag til medlemsforslaget (ÆF1):

Det foreslås,

  1. At Teknik- og Miljøudvalget pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen på baggrund af Andelsboligforeningen Grøndalsvænges overtrædelse af skødeservitut tinglyst af Københavns Kommune i forbindelse med grundsalg til andelsboligforeningen at finde en forhandlingsløsning med foreningen.
  2. At løsningen, jf. punkt 1, sikrer, at skødeservitutten opretholdes, at kommunens målsætning om billige boliger opretholdes, og at retssager mellem købere og sælgere så vidt muligt undgås.

I stillede først følgende ændringsforslag til 2. at i ændringsforslaget fra A, F og Ø (ÆF2):

At løsningen, jf. punkt 1, indebærer, at værdien for fremtiden sættes til niveauet for 2009.

I stillede dernæst følgende ændringsforslag til 2. at i ændringsforslaget fra A, F og Ø (ÆF3):

At løsningen, jf. punkt 1, indebærer, at værdien for fremtiden sættes til niveauet for 2014.

Ændringsforslag til 2. at i ændringsforslaget fra A, F og Ø (ÆF3) blev forkastet med 7 stemmer mod 1. 
For stemte: I
Imod stemte: A, F og Ø
Undlod at stemme: B, C og V

 

Ændringsforslag til 2. at i ændringsforslaget fra A, F og Ø (ÆF2) blev forkastet med 7 stemmer mod 1. 
For stemte: I
Imod stemte: A, F og Ø
Undlod at stemme: B, C og V

 

1. at-punkt i ændringsforslaget fra A, F og Ø (ÆF1) blev vedtaget med 8 stemmer mod 3.
For stemte: A, B, F og Ø
Imod stemte: C, I og V
Undlod at stemme: Ingen.

 

2. at-punkt i ændringsforslaget fra A, F og Ø (ÆF1) blev vedtaget med 7 stemmer mod 3. 
For stemte: A, F og Ø
Imod stemte: C, I og V
Undlod at stemme: B.

Til top