Mødedato: 11.08.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høringssvar om fælles ejendomsenhed i Københavns Kommune

Se alle bilag
Der er fremlagt et forslag om etablering af fælles ejendomsdriftsenhed i Københavns Kommune. Økonomiudvalget har sendt indstilling om vedtagelse af forslaget i høring i fagudvalgene og Teknik- og Miljøudvalget skal fremsende et høringssvar.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,
  1. at Teknik- og Miljøudvalget fremsender høringssvar (bilag 1) vedrørende forslag om etablering af fælles ejendomsdriftsenhed i Københavns Kommune (bilag 2)

Problemstilling

Økonomiudvalget har sendt Økonomiforvaltningens forslag om fælles ejendomsdriftsenhed i Københavns Kommune i høring i fagudvalgene og CSO. Efter høringsprocessen vil Økonomiudvalget behandle forslaget igen den 26. august 2014, med henblik på endelig behandling i Borgerrepræsentationen.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet vedlagte forslag til høringssvar til Økonomiudvalget. Af høringssvaret fremgår følgende:

Overordnet er Teknik- og Miljøudvalget positivt stemt overfor og støtter op om den foreliggende indstillings anbefalinger. Teknik- og Miljøudvalget bifalder intentionen om, at en ny organisering af ejendomsdriftsområdet har til formål at styrke en helhedsorienteret og effektiv opgaveudførelse samt sikre en stærk faglig forankring, som understøtter institutionernes kerneopgaver, og dermed fritager institutionsledelsen fra ejendomsfaglige opgaver.

Vedrørende fase 1, så er Teknik- og Miljøudvalget enig i, at der er potentiale for øget kvalitet og effektivitet ved at samle udførelsen af opgaver inden for indvendigt vedligehold, terræn, rengøring, sikring, kantinedrift mv. på tværs af forvaltningerne. Dog skal det præciseres, at der kun er tale om de administrative lejemål i Teknik- og Miljøforvaltningen, dvs. Njalsgade 13-17, Islands Brygge 37 og Rådhuspladsen 1. De øvrige af Teknik- og Miljøforvaltningens ejendomme er materielpladser og
tekniske installationer, der er tæt knyttet til driften af byen, og hvor der ikke er stordriftsfordele i at sende disse i en fælles ejendomsenhed.

For så vidt angår fase 2, så mener Teknik- og Miljøudvalget, at opgaverne vedrørende transport og maskiner skal samles og løses af Materielenheden i Teknik- og Miljøforvaltningen. Dette fordi enheden allerede i dag varetager en stor del af denne opgave på vegne af Københavns Kommune og således har oparbejdet den fornødne ekspertise.

For så vidt angår fase 3, så vil Teknik- og Miljøudvalget gerne tydeliggøre, at der ikke er en ’terrænafdeling’ i Teknik- og Miljøforvaltningen. Serviceområdet Byens Drift i Teknik- og Miljøforvaltningen laver integreret opgaveløsning, hvor renhold, vedligehold af græs, pleje af kirkegårde, og det grønne løses sammen. Teknik- og Miljøudvalget kan på ingen måde acceptere at Byens Drift helt eller delvis rykker til en fælles ejendomsdriftsenhed, af hensyn til synergi med den øvrige drift. I tilfælde heraf, ville det desuden være tale om ressortomlægning. At overdrage dele af opgaveløsningen fra Byens Drift til en fælles ejendomsenhed vil ikke være den mest effektive løsning for Københavns Kommune. En fælles ejendomsdriftsenhed bør fokusere på drift af de kommunale ejendomme, og ikke forsøge at påtage sig vedligeholdelsen af byens grønne parker og arealer, som er en langt mere omfattende opgave. Teknik- og Miljøudvalget ser dog muligheder for øget samdrift, og anbefaler at alle opgaver vedrørende terræn og det grønne, som f.eks. græsslåning for skoler og daginstitutioner, samles i Teknik- og Miljøforvaltningen. Teknik- og Miljøudvalget mener, at dette vil give nogle stærke fordele, med bl.a. tværfaglighed, synergieffekter og ressourceoptimering. Teknik- og Miljøforvaltningen er i dag tilstedeværende i og har et kendskab til opgaveløsningen i hele byen. Derved er der god ræson i at samle opgaverne, der hvor der er oparbejdet størst ekspertise. Desuden ville det ovenstående give mulighed for en samdrift af materiel og de materielpladser, der understøtter opgaveløsningen på terrænområdet. Da TMF terræn først er med i en kommende fase 3, foreslår Teknik- og Miljøudvalget, at der allerede nu analyseres nærmere på, hvordan der opnås en øget samdrift på det grønne område. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslås som ansvarlig i en arbejdsgruppe med deltagelse af Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Arbejdsgruppen forpligtiges til at inddrage Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen.

Økonomi

Økonomien gennemgås på overordnet niveau i indstillingen, der blev drøftet på Økonomiudvalget, tirsdag den 10. juni. 2014.

Videre proces

På Økonomiudvalgsmødet tirsdag den 10. juni. 2014, blev det besluttet, at forslaget sendes i høring i fagudvalgene og CSO i den kommende tid. Den endelige indstilling skal behandles af Økonomiudvalget den 26. august 2014.

Pernille Andersen
                                /Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 11. august 2014

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top