Mødedato: 11.08.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Én samlet Erhvervs- og Vækstpolitik for Københavns Kommune

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal godkende de indsatsområder og indikatorer, som vedrører Teknik- og Miljøudvalgets ansvarsområder i forhold til en kommende samlet erhvervs- og vækstpolitik for Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,
  1. at de indsatsområder og indikatorer, som vedrører Teknik- og Miljøudvalgets ansvarsområder, i Københavns Kommunes kommende samlede erhvervs- og vækstpolitik, jf. bilag 2, godkendes 

Problemstilling

Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen har i Budget 2014 besluttet, at kommunen skal have en samlet politik for erhvervs- og vækstindsatsen. Økonomiforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har sammen udarbejdet forslag til en erhvervs- og vækstpolitik, som skal bidrage til at skabe øget økonomisk vækst, flere private arbejdspladser og udvikle København som en attraktiv by.

Ansvaret for kommunens samlede erhvervs- og vækstpolitik er forankret i Økonomiudvalget. Teknik- og Miljøudvalget har ansvaret for den erhvervsrettede service ift. byggesager, lokalplaner og miljø, for trafik, parkering og byrum samt for kommunens klima og miljøindsats. Erhvervs- og vækstpolitikken vedrører således store dele af Teknik- og Miljøforvaltningens ressort, og Teknik- og Miljøudvalgs prioriteringer og accept er dermed afgørende i forhold til at realisere politikkens målsætninger.

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende de indsatsområder og indikatorer i erhvervs- og vækstpolitikken, som vedrører Teknik- og Miljøudvalgets ansvarsområder. Indstillingen orienterer desuden om det forventede samlede indhold i erhvervs- og vækstpolitikken og videre proces for udmøntning og opfølgning via bl.a. handleplaner.

Løsning

Overordnet vision og mål for erhvervs- og vækstpolitikken
En samlet erhvervs- og vækstpolitik er kommunens vision og ramme for fremadrettede initiativer til at styrke erhvervs- og vækstindsatsen.

Erhvervs- og vækstpolitikken bygger videre på kommunens eksisterende overordnede mål for vækst i økonomien (5 % årlig vækst i BNP) og vækst i arbejdspladser (20.000 nye private arbejdspladser) frem mod 2020. Begge disse to mål er besluttet af Borgerrepræsentationen og indgår blandt andet i kommuneplan 2011’s målsætninger for grøn vækst og livskvalitet.

En attraktiv by er endnu et mål, og er samtidig en væsentlig forudsætning for at skabe økonomisk vækst gennem tiltrækning af virksomheder, arbejdspladser og investeringer. Målet lyder derfor, at København skal fastholde sin position som blandt de tre mest attraktive byer i Europa at bo i.

Indhold i erhvervs- og vækstpolitikken
Af de tre overordnede mål i erhvervs- og vækstpolitikken vurderes særligt målet om en attraktiv by at ligge inden for Teknik- og Miljøudvalgets kompetenceområde. Dette mål er vigtigt, da en attraktiv by er med til at fastholde og tiltrække nationale og internationale videnarbejdere. Desuden kan en attraktiv by med grønne løsninger fungere som rollemodel og showcase for de løsninger, der er udviklet og virkeliggjort i København. Det giver både en gevinst i København og i forhold til eksport.

Målet om attraktiv by kan ikke direkte aflæses i overskrifterne på erhvervs- og vækstpolitikkens vækstfaktorer og indikatorer. Teknik- og Miljøforvaltningen havde gerne set, at værdien af en grøn by som vækstpotentiale havde stået tydeligere i politikken. Det understøttes bl.a. af konklusionerne i ”Copenhagen – Green Economy Leader Report” fra London School of Economics 2014, som dokumenterer, at Københavns klima- og miljøsatsninger er en positiv vækstfaktor for København.

Målet om en attraktiv by afspejles kun i erhvervs- og vækstpolitikkens afsnit om strategisk byudvikling. Teknik- og Miljøforvaltningen vil arbejde for at de grønne mål forankres stærkt i handlingsplanerne.

Forslaget til Erhvervs- og vækstpolitik sætter fokus på fem vækstfaktorer:

  • Erhvervsservice & omkostninger for erhvervslivet
  • Strategisk byudvikling
  • Samspil om innovation
  • Uddannelse og beskæftigelse
  • Internationalisering
De fem vækstfaktorer er valgt ud fra viden om hvilke forhold, der har vist sig at skabe vækst i økonomien, beskæftigelse og øget livskvalitet for byens borgere og erhvervsliv. Der er samtidig fokuseret på forhold og rammer, som kommunen har mulighed for at påvirke og understøtte.

Inden for hver enkelt vækstfaktor er en række indsatsområder og centrale indikatorer, der viser, om København når sine mål på området.

Indsatsområder og indikatorer, der vedrører Teknik- og Miljøudvalgets ansvarsområde
Teknik- og Miljøudvalget har med ansvaret for bl.a. den erhvervsrettede service ift. byggesager, lokalplaner og miljø, for trafik, parkering og byrum samt for kommunens klima- og miljøindsats et direkte medansvar for de indsatsområder og indikatorer, der vedrører vækstfaktorerne ”Erhvervsservice & omkostninger for erhvervslivet” samt ”Strategisk byudvikling”.

Endvidere har Teknik- og Miljøudvalget med forvaltningens indkøbs- og anlægsopgaver samt indsats for at udvikle og brande København som en grøn og attraktiv by også god mulighed for at bidrage under vækstfaktorerne ”Samspil om innovation” samt ”Internationalisering”.

De konkrete indsatsområder og indikatorer, som vurderes at vedrøre Teknik- og Miljøudvalgets ansvarsområder er fremhævet i bilag 2.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der er en række opmærksomhedspunkter i forbindelse med erhvervs- og vækstpolitikken, som har betydning for Teknik- og Miljøudvalgets ansvarsområder. De væsentligste er, jf. bilag 3:

  • Serviceniveau over for borgere kontra erhvervsliv
  • Erhvervsservice kontra udviklingen af en attraktiv by
  • Én indgang for erhvervslivet – fysisk eller digitalt
  • En attraktiv og grøn by som vækstfaktor 

Det indstilles, at Teknik- og Miljøudvalget godkender de indsatsområder og indikatorer i erhvervs- og vækstpolitikken, der vedrører Teknik- og Miljøudvalgets ressortområde, jf. bilag 2.

Det skal bemærkes, at Teknik- og Miljøforvaltningen på baggrund af erhvervs- og vækstpolitikken samt regeringens seneste vækstinitiativer, vil udarbejde et sæt reviderede mål for de erhvervsrettede sagsbehandlingstider. En indstilling herom forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget i september 2014.

Økonomi

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det alt andet lige vil kræve øgede ressourcer at kunne gennemføre det foreslåede serviceniveau. Selve indstillingen har ingen direkte økonomiske konsekvenser. Der skal imidlertid udarbejdes en handleplan, og afhængig af de valgte initiativer vil der være økonomiske konsekvenser i forbindelse med gennemførelsen af handleplanen.

Videre proces

Erhvervs- og vækstpolitikken, herunder indsatsområderne og indikatorerne, sætter pejlemærker og overordnede mål for erhvervs- og vækstindsatsindsatsen i Københavns Kommune. For at gøre indsatsen konkret vil de involverede forvaltninger lave handleplaner, som forelægges de involverede fagudvalg. Handleplanerne udarbejdes første gang i efteråret 2014 og justeres derefter hvert år i november/december.

Ud over de årlige handleplaner udarbejdes et Erhvervsbarometer, som monitorerer erhvervs- og vækstpolitikkens overordnede mål og indikatorer, og med særlig fokus på kommunens erhvervsservice.

Tidsplanen for udarbejdelse af handleplaner og godkendelse af erhvervs- og vækstpolitikken i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen fremgår af bilag 4. 


                               Pernille Andersen
                                                                                / Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 11. august 2014

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top