Dispensation fra lokalplan Enghave Brygge til udformning og flytning af bygningen Druknehuset fra Tangholm (byggefelt B) til Lyngholm (byggefelt F), Vesterbro / Kgs. Enghave
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der på baggrund af ansøgning fra bygherre skal gives dispensation til ændret udformning og ny placering af bygningen Druknehuset på Lyngholm.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at meddele dispensation fra lokalplan 494 Enghave Brygge i forhold til placering og udformning af Druknehuset på Lyngholm.
Problemstilling
Grundejerne har ansøgt om dispensation fra lokalplan Enghave Brygge til at genopføre bygningen Druknehuset på sydspidsen af Lyngholm (byggefelt F) frem for i gårdrummet på Tangholm (byggefelt B). Grundejerne har samtidig ansøgt om en ændret udformning af bygningen med henblik på anvendelse til publikumsorienterede serviceerhverv (bilag 5).
Teknik- og Miljøforvaltningen gav den 26. marts 2019 tilladelse til nedtagning af bygningen under forudsætning af, at bygningen genopføres inden for to år og med samme udformning og materialer som den eksisterende. Nedtagningen var nødvendig for at kunne opføre parkeringskælder. Druknehuset er derfor på nuværende tidspunkt nedtaget og bygningsdelene er deponeret.
Dispensationen har været i nabohøring i perioden fra den 27. februar 2020 til den 19. marts 2020. Forvaltningen har modtaget fem henvendelser (bilag 2). Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til dispensationen, da medlem af Teknik- og Miljøudvalget Jakob Næsager har ønsket sagen behandlet.
Løsning
På den nordøstlige spids af Enghave Brygge har der ligget et lille hvidt hus fra 1923, kaldet Druknehuset. Her blev ukendte druknede henlagt til identificering af pårørende. Huset har efterfølgende været brugt som pumpehus. Med lokalplan Enghave Brygge blev Druknehuset udpeget som bevaringsværdigt og må ikke flyttes eller ombygges, medmindre der er givet dispensation fra lokalplanen.
Druknehuset lå før udvidelsen af Enghave Brygge tæt på kajkanten. Med udvidelsen er kajkanten flyttet ud og væk fra Druknehuset. Hvis huset skal genopføres på den hidtidige placering, vil det blive genopbygget inde i gården i karreen Tangholm og tæt opad den nyopførte bebyggelse.
Ved at flytte huset til sydspidsen af Lyngholm genskabes husets tætte relation til havnemiljøet, og det vil igen være synligt for omgivelserne, såvel tæt på, som i havneområdet som helhed.
I lokalplanen er der på den ønskede nye placering for Druknehuset planlagt for ophold og aktiviteter knyttet til lystbådehavnen. Dette opfyldes fortsat ved, at der i sammenhæng med Druknehuset anlægges et udsigtspunkt ved indsejlingen til lystbådehavnen. Således erstatter Druknehuset en ellers ny bygning, der ville skulle opføres til dette formål.
Lokalplanen stiller krav om, at der ved ombygning af bevaringsværdig bebyggelse skal anvendes materialer, der har reference til de oprindelige huse. Druknehuset vil derfor blive genopført på den nye placering, delvist med opmagasinerede bygningsdele, der karakteriserer bygningen, og dels med nye materialer. Det sker ved, at de eksisterende facadeudsmykninger, som for eksempel våbenskjold og kvaderpuds genoprettes, og døre genanvendes som skodder for nye glaspartier i dør- og vinduesåbninger. Nye glaspartier placeres i eksisterende, rundbuet tilbagetrækning i facaden i gavle, så lysforholdene i bygningen forbedres. Sokkelhøjden reduceres, hvorved der skabes niveaufri adgang og dermed tilgængelighed for alle. Det vil ikke være muligt at overholde bygningsreglementet, sikkerhedshensyn og tilgængelighedskrav, hvis huset skulle opføres alene med de opmagasinerede bygningsdele. I bilag 5 fremgår den nye placering og billeder at det ansøgte projekt for genopførelse.
På den ønskede placering fastsætter lokalplanen endvidere, at bygninger kan anvendes til kulturelle formål og der er krav om, at stueetagen anvendes til publikumsorienterede serviceerhverv. Druknehuset indrettes til at kunne rumme disse funktioner, og bygherre påtænker ifølge ansøgningen at indrette en café. Det vil øge brugsværdien, samtidig med at der tages hensyn til bygningens arkitektoniske særpræg og helhedsvirkning.
Bygherre ønsker at påbegynde genopførelse af huset inden årets udgang, så Druknehuset står færdig i 2021.
Høring
Dispensationen har været i nabohøring i perioden fra den 27. februar 2020 til den 19. marts 2020. Forvaltningen har modtaget fem henvendelser (bilag 2). En fra Vesterbro Lokaludvalg, to fra beboere på Enghave Brygge, en Metroselskabet og en fra Ørsted, som ingen bemærkninger har. Metroselskabet gør opmærksom på, at placering af Druknehuset ikke må kompromittere Metroselskabets adgang til egen byggeplads. Bygherre bekræfter overfor forvaltningen, at den ansøgte placering af Druknehuset ikke kompromitterer Metroselskabets byggepladsadgang (bilag 3).
Vesterbro Lokaludvalg
Vesterbro Lokaludvalg bakker op om dispensationen og er af den holdning, at det er en god idé at flytte Druknehuset, så det kan få en funktion, der gavner hele området.
Hovedsynspunkter fra beboerne på Enghave Brygge
1. I de to henvendelser fra beboerne tilslutter de sig den nye beliggenhed og gør samtidig opmærksom på vigtigheden af, at bygningen opføres med rødt tegltag uden glasering, og ikke et blankt tag af stål eller plast.
Forvaltningens bemærkninger
1. I ansøgningen om dispensation bekræfter bygherre overfor forvaltningen, at Druknehuset genopføres med rødt tegltag og pudsede facader. Det vil være en forudsætning for dispensationen, at det er det ansøgte projekt, der genopføres.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt dispensationen, vil forvaltningen meddele dispensationen.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 11. maj 2020
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.