Mødedato: 11.05.2020, kl. 15:00
Mødested: via Teams

Indtægtsbevilling til EU-projektet AI4CITIES

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at modtage tilskud fra EU til Københavns Kommunes deltagelse i et 3-årig EU-projekt i årene 2020-2023, hvor der arbejdes med prækommercielle indkøb (PCP) vedrørende kunstig intelligens (AI) i forhold til energioptimering.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen sammen med Økonomiforvaltningen modtager tilskud fra EU på 1,7 mio. kr. ud af et samlet budget for København på 1,9 mio. kr. (252.837 Euro) for at deltage i AI4Cities. Egenfinansiering på (10%) 0,2 mio. kr. (25.284 Euro) vil ske i form af allerede normerede timer i Københavns Ejendomme og Copenhagen Solutions Lab. Der skal på den baggrund gives en rådighedsbevilling som en indtægts- og udgiftsbevilling på 1,7 mio. kr. fordelt på Økonomiforvaltningens og Teknik- og Miljøforvaltningens bevillinger Ordinær drift, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

Af Københavns Kommunes Bevillingsregler, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 15. december 2016, fremgår, at Borgerrepræsentationen skal tage stilling til indtægter til kommunale aktiviteter. Teknik- og Miljøforvaltningen har fået tilsagn den 1. oktober 2019 om tilskud fra EU til at indgå i et projekt, der understøtter målet om at blive CO2-neutral 2025. Denne indstilling er en standardindstilling i forhold til at overholde bevillingsreglerne for Københavns Kommune. Under løsning beskrives kort det projekt, som indtægtsbevillingen bidrager til at finansiere.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om den tildelte finansiering fra EU kan modtages og anvendes til projektet. 

Løsning

Projektet er et internationalt samarbejde mellem Helsinki, Tallinn, Amsterdam, Stavanger, CAP (Paris-regionen) og København, hvor Helsinki er leadpartner og varetager den overordnede projektledelse. Bynetværket ICLEI er kommunikationspartner for projektet. Formålet er at finde nye løsninger sammen med virksomheder i et innovativt udbud (PCP), hvor de deltagende byer efterfølgende har mulighed for at købe den løsning, de har været med til at udvikle, fx i forhold til optimering af energiforbrug i bygninger. Fokus er optimering af energiforbrug i bygninger, hvor kunstig intelligens giver mulighed for analyse af mange data, så Københavns Kommune kan sikre samspil mellem krav til indeklima, energiforbrug og forhold i det overordnede fjernvarmesystem. Der vil ligeledes være fokus på fleksibel brug af bygninger i forhold til udjævning af morgen- og aftenspidslast i fjernvarmesystemet. De potentielle CO2-besparelser ved at udjævne forbruget forventes at være op til 10-20%, hvilket vil bidrage til opfyldelse af klimaplanen særligt fokusområdet København som klimavirksomhed, hvor målet er 40% energibesparelse i egne bygning ift. 2010. AI4Cities forventes afsluttet medio 2023. 

De byer, der deltager i projektet, udvælger op til 20 konsortier bestående af store og små virksomheder og universiteter, som designer løsninger. Løsningerne skal senere testes i nogle af byerne, hvis de opfylder de krav, som byerne har udformet. Der vil således køre en udvælgelsesproces gennem hele projektet. I projektet er der budgetteret med, at op til seks konsortier kan bygge prototyper og teste dem.

Ved at deltage i projektet får byerne en mulighed for at være med til at forme nye løsninger i samarbejde med markedet og få viden om de nyeste teknologiske løsninger og være med til at teste dem real time i bymiljøet. Denne viden er meget nyttig, når byerne senere skal udforme kravspecifikationer til indkøb af kommende intelligente løsninger til optimering af energiforbrug i bygninger baseret på indeklimakrav og belastning i fjernvarmenettet. Internt i Københavns Kommune er der tale om et samarbejde mellem Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen, hvor begge forvaltninger leverer timer i projektet, som afregnes internt (se bilag 2).

Økonomi

Københavns Kommunes andel af projektet udgør 1,9 mio. kr. (252.837 euro) af en samlet økonomisk ramme på 49 mio. kr. (6.666.300 Euro). Projektet er 90 % finansieret af EU og Københavns Kommune finansierer dermed selv 10 % i form af dels medarbejderressourcer i Københavns Kommune og dels konkret betaling af maksimalt 0,585 mio. kr., som medfinansiering i PCP-budgettet, der går til virksomhederne.

De deltagende byer bidrager med maksimalt 0,585 mio. kr. (77.770 Euro) svarende til en 1/10 del af det samlede PCP-budget per by, som er på 777.700 Euro og en total på 5,8 mio. kr. til de fælles udbud for de seks deltagende byer. Københavns Kommunes egenbetaling på maksimalt 0,585 mio. kr. vil blive udmøntet via Økonomiforvaltningen, som afholder medfinansieringen af PCP-budgettet.

Der skal ikke betales fondsmoms i forbindelse med tilskuddet, da puljen kan søges af alle EU-medlemslande. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer ingen afledte driftsudgifter i forbindelse med projektet.

De bevillingsmæssige ændringer i forbindelse med modtagelse af de 1,7 mio. kr. fra EU fremgår af tabellen nedenfor:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

 

Udvalg

 

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

 

Indtægt (I) /

Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2020 p/l)

Varig?

ja/nej

 

 

 

 

 

2020

2021

2022

2023

 

1

TMU

1000 - Ordinær drift

6.45.51.1

I

-360

-493

0

-853

Nej

1

TMU

1000 - Ordinær drift

6.45.51.1

U

360

493

0

853

Nej

I alt

 

 

 

 

0

0

0

0

 

 

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter ikke er indikeret med et fortegn. Øgede udgifter er indikeret uden fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen leadpartner om, at tilskud kan modtages og igangsætter projektet med de øvrige parter i projektet.

 

Søren Wille                                                                          / Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 11. maj 2020

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Til top