Mødedato: 11.05.2020, kl. 15:00
Mødested: via Teams

Videreførelse af Københavns Kommunes Bypanel

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Københavns Kommunes Bypanel skal videreføres i en treåring periode i 2020-2023.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Københavns Kommunes Bypanel med stadsarkitekten som formand videreføres i perioden 2020-2023.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  2. at Teknik- og Miljøudvalget tager emnerne for Bypanelets to møder i 2020 til efterretning.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget blev den 15. december 2014 orienteret om nedsættelse af Københavns Kommunes Bypanel i forbindelse med orientering om stadsarkitektens nye rolle og arbejdsprogram. Bypanelets nuværende periode udløb den 31. december 2019. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Bypanelet skal fortsætte i perioden 2020-2023.

Løsning

Formålet med Bypanelet er at styrke sammenhængen mellem strategisk udvikling af København, stedsspecifik byplanlægning og realiserede projekter. Formålet er ligeledes at give stadsarkitekten mulighed for få faglig sparring og opnå viden for at understøtte samarbejdet mellem forvaltningen og byggebranchen.

Læring fra Bypanelets anbefalinger kommer via stadsarkitekten bredt ud i kommunens forvaltninger, fx er Bypanelets anbefalinger brugt til at udarbejde principper for placering af kommunale kvadratmeter på tværs af alle syv forvaltninger. Desuden er Bypanelets møder en del af stadsarkitektens arbejde med kompetenceudvikling i Teknik- og Miljøforvaltningen, da relevante medarbejdere fra forvaltningen deltager på møderne og opnår læring herfra, og ved at anbefalingerne fra Bypanelet formidles internt i forvaltningen

Bypanelet har afholdt otte møder i perioden 2016-2019. Anbefalingerne fra Bypanelets syv møder afholdt i perioden 27. januar 2016 til 28. maj 2019 har været fremlagt til orientering for Teknik- og Miljøudvalget. Anbefalingerne fra Bypanelets sidste møde den 14. november 2019 omhandlede fælleskabsorienterede boliger og er vedlagt som bilag 4. På det samme møde evaluerede Bypanelet desuden de sidste tre års møder og panelets sammensætning, så forvaltningen kunne vurdere, om Bypanelet bør fortsætte i en endnu en periode.

Evalueringen viste, at Bypanelet er velegnet til at evaluere byudviklingsprojekter i København, så stadsarkitekten kan bringe erfaringer og løsninger ind i dialogen med Teknik- og Miljøforvaltningen om kommende projekter. Evaluering af Bypanelet viste også, at der er behov for en mere tværfaglig sammensætning af medlemmerne for bedre at komme hele vejen rundt om alle aspekter af byudvikling, herunder økonomi og forskning i nye trends inden for byudvikling. Derfor er medlemmerne af et nyt Bypanel ikke kun arkitektfaglige, som det var i det tidligere Bypanel, men repræsenterer en bredere gruppe af fagligheder involveret i byggeriet, herunder økonomi, forskning og erhvervsorganisationer. På den baggrund er der udarbejdet et revideret kommissorium med en ny sammensætning af medlemmer. Udpegningen af medlemmer vil som tidligere fortsat ske ved, at forvaltningen udpeger to medlemmer, og relevante brancheorganisationer i byggeriet inviteres til at udpege et medlem pr. organisation. Desuden har forvaltningen for at opnå et bredere fagligt funderet panel valgt at udvide antallet af medlemmer i Bypanelet fra ni til ti for at inkludere en forskningsinstitution, samt udskifte tre arkitekter med henholdsvis en økonom, en geograf og etnolog. 

(Se yderligere bilag 2 og 3).

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at emner for de to møder i 2020 i Bypanelet bliver:

  • Forår: Erhverv i byen – arkitektur og byplanlægning for erhvervslivet. Kreative erhverv, hoteller, og domiciler.
  • Efterår: Historiske miljøer i byen – hvordan udvikler man på kvarterniveau den eksisterende by i særligt sårbare, historiske miljøer, herunder friarealer, p-krav, adgangsveje, affaldshåndtering mv.

De to emner er valgt for at kunne kvalificere stadsarkitektens rådgivning i forhold til Københavns Erhvervsstrategi og udviklingen af historiske miljøer i byen.

Teknik- og Miljøforvaltningen forventer desuden at inddrage Bypanelet som faglig sparring i forbindelse med arbejdet med Arkitektur Året 2023, hvis København takker ja til værtskabet.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen ultimo hvert år til orientering fremlægge anbefalingerne fra Bypanelets to møder samt emner for det kommende års møder for Teknik- og Miljøudvalget.

 

                                  Søren Wille

                                                         / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 11. maj 2020

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning. 
Til top