Mødedato: 11.05.2020, kl. 15:00
Mødested: via Teams

Endelig vedtagelse af projekttillæg 2020 til Spildevandsplan 2018

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal efter endt høring tage stilling til endelig godkendelse af Projekttillæg 2020 til Spildevandsplan 2018. Tillægget tilvejebringer det planmæssige grundlag for anlægsprojekter på spildevandsområdet.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Projekttillæg 2020 til Spildevandsplan 2018 (bilag 2) godkendes endeligt.

Problemstilling

Håndtering af spildevand, herunder regnvand, i Københavns Kommune er reguleret af Spildevandsplan 2018. Med projekttillæg til spildevandsplanen giver Københavns Kommune hjemmel til at regulere håndteringen af spildevand i konkrete projekter. Projekttillæg 2020 indeholder de projekter, som skal igangsættes i 2020. Borgerrepræsentationen vedtog den 12. december 2019 at sende Projekttillæg 2020 i otte ugers offentlig høring fra den 13. december 2019 til den 20. februar 2020 og at delegere kompetencen til endelig vedtagelse af projekttillægget til Teknik- om Miljøudvalget. I høringsperioden er der modtaget syv høringssvar. Høringen har ikke givet anledning til væsentlige ændringer i tillægget. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at godkende det endelige Projekttillæg 2020 til Spildevandsplan 2018.

Løsning

Med Projekttillæg 2020 igangsættes i alt 29 projekter. Projekterne understøtter statens målsætninger for vandområder og kommunens serviceniveau for kloakken og målsætninger for badevandskvaliteten i Københavns Havn og Øresund. Projekterne er opdelt i følgende tre projektkategorier:

  1. Fælleskloakken: To fornyelses- og vedligeholdelsesprojekter, et frivilligt separatkloakeringsprojekt, som mindsker presset på fælleskloakken, og to projekter vedrørende kloakering af kolonihaveforeninger, der sikrer en miljømæssig forsvarlig håndtering af foreningernes spildevand.

  2. Klimatilpasning: Syv skybrudsprojekter og seks projekter om klimatilpasning af kloakken, herunder projektet Lygten kanal, hvor der potentielt skal meddeles et påbud.

  3. Byudvikling:11 byudviklingsprojekter, der sikrer, at kloakken ved nybyggeri opdateres til nutidig standard i byudviklingsområderne.

Høring

Der er modtaget syv henvendelser i høringsperioden. Resumé af høringssvar og forvaltningens vurdering heraf fremgår af bilag 3. Høringssvarene kan læses i fuld form i bilag 4. Høringssvarenes hovedsynspunkter er anført nedenfor.

Høringssvar fra lokaludvalg

  1. Bispebjerg Lokaludvalg opfordrer forvaltningen til at tænke relevante synergimuligheder og vand ind, som en ressource i forbindelse HOFOR’s ledningsprojekt i den nordlige del af Tagensvej.
  2. Amager Vest Lokaludvalg foreslår, at forvaltningen i højere grad arbejder med lokal afledning af regnvand i projekterne.

Forvaltningens kommentarer

  1. Forvaltningen er enig med Bispebjerg Lokaludvalg i, at der skal arbejdes med mulighederne for at skabe synergi med de øvrige klimatilpasnings- og skybrudsprojekter, der skal igangsættes i Bispebjerg. Forvaltningen arbejder aktuelt med alle de aspekter, der nævnes i lokaludvalgets høringssvar, fx hvordan renset vand fra det nye Bispebjerg Hospital skal håndteres fremadrettet, og hvordan klimatilpasnings- og skybrudsprojekter bedst kan spille sammen med Lersøparken.
  2. Forvaltningen er enig med Amager Vest Lokaludvalg i, at lokal afledning af regnvand er en god løsning, hvis de vandtekniske forhold gør det muligt at nedsive regnvandet, hvis der ikke er risiko for spredning af eksisterende forurening, og hvis det sker på frivillig basis.

Hovedsynspunkter i borgernes høringssvar

  1. Ejerforeningen Vodroffsvej 2A og 2B foreslår en ændret placering af tunnelskakten i projektet ”Supplement Kalvebod Brygge Skybrudstunnel (K1.57b)”.
  2. Bestyrelsen i HF Strandlyst anmoder om tilladelse til at foretage en samlet tilslutning af regnvand og spildevand til den eksisterende fælleskloak.
  3. Kolonihaveforbundet Hovedstaden Syd foreslår, at kolonihaver generelt set kun skal kloakeres for husspildevand, medmindre lokale forhold taler imod det. Herudover mener forbundet ikke, at udgiften til separatkloakering af HF Strandlyst er proportionel med den miljøgevinst, der opnås ved separatkloakeringen.
  4. En borger mener, at separatkloakering af HF Strandlyst er en økonomisk byrde med social slagside, og at kommunen, som ansvarlig for forureningen på grunden, bør bekoste den ekstra udgift til regnvandskloakering.

Forvaltningens kommentarer

1. Forvaltningerne i Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune har sammen med HOFOR og Frederiksberg Forsyning arbejdet for at finde den bedste placering af tunnelskakten ud fra en samlet vurdering af miljømæssige, funktionelle og tekniske forhold. Hvis man placerer skakten på Codanpladsen, som Ejerforeningen Vodroffsvej 2A og 2B foreslår, vil der blandt andet skulle bygges et større tilslutningsanlæg på området, for at kunne få vandet koblet på tunnelen. Desuden vil det medføre et mere kompliceret byggeri, som blandt andet vil kræve ændringer af eksisterende underjordiske ledningsanlæg og lukning af Vodroffsvej i en længere periode end med den valgte placering af skakten. Forvaltningen ønsker derfor at fastholde den valgte placering.

2. + 3. Fælleskloakken har samlet set ikke kapacitet til at modtage både husspildevand og regnvand fra HF Strandlyst. For at sikre at fælleskloakken kan håndtere de stigende regnmængder i fremtiden, er det med vedtagelsen af Spildevandsplan 2018 besluttet, at alle kolonihaveforeninger skal separatkloakeres, hvis det ikke er muligt at nedsive regnvand lokalt.
Forvaltningen er enig med Kolonihaveforbundet Hovedstaden Syd i, at kolonihaver kun skal regnvandskloakeres, hvis det ikke kan lade sig gøre at nedsive regnvandet lokalt. Da HF Strandlyst er beliggende på et areal, der i sin tid er kortlagt som forurenet af Københavns Amt, kan det ikke lade sig gøre, medmindre Haveforeningen med jordprøver dokumenterer noget andet.

4. HF Strandlyst har selv valgt at finansiere kloakeringen for at fremskynde etablering af kloakken. Dermed har foreningen sagt nej til en kommunal mellemfinansiering over 30 år gennem huslejen, der kunne være med til at holde udgifterne nede. HF Strandlyst ligger på et areal, der blev opfyldt for 100 år siden, hvor der ikke har været samme regler og viden om forurening som nu. Det betyder, at Kommunen på nuværende tidspunkt ikke har juridisk hjemmel til at betale for oprensning af grunden, da det vil blive betragtet som støtte til enkeltpersoner.

Mindre ændringer i Projektillæg 2020

  1. Projekterne ”BIR7.2 Lygten Kanal”, ”1 del af BIR 7.6” og ”7.7 Tagensvej Nord” er indbyrdes forbudne og er derfor slået sammen i projekttillæg 2020. En mindre del af projektet er faldet bort og en anden del ændret og kommer til at berøre én ekstra matrikel. Der er indgået aftale mellem HOFOR og Samvirkende Boligselskaber (SAB,) der som ejer af matriklen er indforstået med, at deres matrikel er berørt af det forestående arbejde.
  2. Det har vist sig, at klimatilpasningsprojektet ”1. del af IB3 Gothersgade K1.63” ikke er tilstrækkeligt afklaret til at blive implementeret i 2020. Projektet er derfor taget ud af Projekttillæg 2020 og forventes at indgå i Projekttillæg 2021.

Økonomi

Projekttillæg 2020 vil medføre Københavns Kommune en anslået udgift på 1,1 mio. kr. i forbindelse med projektet ”Separatkloakering af Lygten Kanal”. Udgiften bliver finansieret af Økonomiforvaltningen, som er orienteret om sagen.
Ejeren af den private matrikel, der skal separatkloakeres i forbindelse med projektet ”Separatkloakering af Lygten Kanal”, skal selv betale for den del af separatkloakeringen, der ligger inden for egen matrikel. Udgiften er tidligere behandlet af Borgerrepræsentationen i forbindelse med godkendelse af Tillæg 8 til Spildevandsplan 2008.

HF Strandlyst og HF Dan kloakeres efter eget ønske og aftale med Økonomiforvaltningen. Da kloakeringen foregår på privat initiativ, har Københavns Kommune ikke kendskab til de private omkostninger i den forbindelse.

Projekttillæg 2020 udløser ikke yderlige udgifter for forsyningsselskaberne udover dem, der er oplyst og vedtaget i forbindelse med behandlingen Spildevandsplan 2018 (BR 6. juni 2019).

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, er Projekttillæg 2020 til Spildevandsplan 2018 endeligt vedtaget, og projekterne kan igangsættes i 2020. Teknik- og Miljøforvaltningen orienterer desuden de berørte grund- og ejendomsejere om, at de om fem år forventes at få påbud om separatkloakering, og at de selv skal afholde udgifterne til separatkloakering.

 

Søren Wille                                      / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 11. maj 2020

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning

Til top