Administrationsgrundlag for anvendelse af parkeringsnormer i Kommuneplan 2019
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til nyt administrationsgrundlag for bilparkering som følge af ændrede parkeringsnormer i Kommuneplan 2019, der giver mulighed for konkret at vurdere parkeringsbehovet i særlige situationer.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at administrationsgrundlaget for anvendelse af parkeringsnormer i Kommuneplan 2019 anvendes som retningslinjer i forbindelse med fastsættelse af parkeringsnormer i lokalplaner og byggesager i områder der ikke er lokalplanlagte.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et administrationsgrundlag (bilag 2). Det skal sikre, at forvaltningen har retningslinjer for, hvordan kommuneplanens muligheder for konkret vurdering af parkeringsbehovet skal anvendes.
Parkeringsnormerne i Kommuneplan 2019 fastlægger rammerne for lokalplanlægningen, som skal være i overensstemmelse med kommuneplanen. Parkeringsnormerne anvendes ligeledes i byggesager i ikke lokalplanlagte områder.
Løsning
Muligheder i Kommuneplan 2019 for konkret vurdering af behovet for parkering
Kommuneplan 2019 indeholder normer for parkering, der afhænger af den konkrete anvendelse og geografiske placering i byen – defineret med områderne centrum, tætbyen og byudviklingsområder samt øvrig by. Udover normerne indeholder Kommuneplan 2019 mulighed for konkret at vurdere parkeringsbehovet i særlige situationer. Disse situationer er beskrevet i en række bemærkninger til parkeringsnormerne i Kommuneplan 2019. Bemærkning 0 og 6 har en mere generel karakter, mens de øvrige bemærkninger gælder for en række bestemte anvendelser. Derudover er der en række anvendelser, hvor parkeringsbehovet altid skal vurderes konkret.
Stationsnære områder
I Kommuneplan 2019 fastsættes der bestemmelser om områders anvendelse og bebyggelsestæthed i rammer for lokalplanlægningen. I byudviklingsområder og stationsnære områder (de stationsnære områder afgrænses i Kommuneplan 2019 principielt af en afstand på højest 1.000 m fra en station) prioriteres en udvikling med en højere bebyggelsestæthed end ved nybyggeri i den øvrige by. Det skal understøtte en bæredygtig udvikling med mulighed for reduceret bilafhængighed, idet der sikres passagergrundlag for højklasset kollektiv trafik. Stationsnærhed er derfor et væsentligt element i forbindelse med en konkret vurdering af parkeringsbehovet.
Bemærkning 0 - Mulighed for et minimum af kørende til byudviklingsområder
Det er med Kommuneplan 2019 muliggjort, at alle byudviklingsområder, der er udpeget i retningslinjer for byudvikling, kan etableres som helt eller delvis bilfri. I kommuneplanen beskrives et helt eller delvist bilfrit område som et område med ingen eller færre parkeringspladser. Der er således ikke tale om et fuldstændigt bilfrit område, men et område med mindre biltrafik og lavere parkeringsnorm. Der udarbejdes et særskilt administrationsgrundlag for bilfrie bydele.
Det fremgår af bemærkning 0, at parkeringsnormen efter konkret vurdering kan fastsættes lavere (færre parkeringspladser), som sikrer et minimum af kørende adgang til området. Parkeringsnormen skal ”fastsættes på baggrund af ejendommens / områdets anvendelse, beliggenhed i byen herunder nærhed til kollektiv transport og cykelinfrastruktur mv.”
I administrationsgrundlaget foreslås, at der i vurderingen indgår, at hovedparten af lokalplanområdet skal ligge indenfor det stationsnære område, dvs. maksimalt 1.000 meter til en station. Derudover lægges vægt på, at der skal være god infrastruktur, der er tilgængelig for fodgængere og cyklister, samt god adgang til kollektiv transport. Hvis det ikke forefindes i den eksisterende kontekst, skal dette tilvejebringes i planlægningen.
Det er muligt med bemærkning 0 at fastsætte parkeringsnormen til nul. Der skal dog altid etableres et antal pladser til handicapparkering, varelevering og renovation.
Hvis der alene planlægges for enkelte bebyggelser i et eksisterende byudviklingsområde, der allerede er bebygget, og derfor ikke planlagt som bilfrit eller delvist bilfrit område, kan kommuneplanens parkeringsnorm fastholdes.
Bemærkning 3 – Mulighed for konkret vurdering af behov for parkering til kontorerhverv
Der er i Kommuneplan 2019 beskrevet retningslinjer for lokalisering af kontorerhverv i overensstemmelse med Fingerplanen. Kontor- og serviceerhverv over 1.500 etagemeter skal placeres i de stationsnære områder, fortrinsvis inden for de stationsnære kerneområder (600 meter gåafstand fra en station). Ved lokalisering af kontorerhverv over 1.500 etagemeter i de stationsnære områder (1000 meter fra en station), uden for de stationsnære kerneområder, kan der højest anlægges 1 parkeringsplads pr. 100 m2 etageareal erhvervsbyggeri. Kontor- og serviceerhverv af lokal karakter under 1.500 etagemeter kan placeres uden for de stationsnære områder.
Kommuneplan 2019 fastlægger, at parkeringsdækningen ved kontorbyggeri i tætbyen og byudviklingsområderne efter en konkret vurdering kan maksimeres til 1 plads pr. 143 m2 eller minimeres til 1 plads pr. 286 m2, hvis der kan påvises højere / lavere parkeringsbehov.
I administrationsgrundlaget foreslås, at der kun foretages en konkret vurdering, hvis bygherre har ønske om at fravige parkeringsnormen, da virksomhedens behov er et væsentligt element i vurderingen. Bygherre vil blive bedt om at udarbejde en analyse hvor stationsnærhed, det overordnede vejnet, højklasset cykelparkering, nærhed til cykelstinetværk, funktioner og virksomhedens behov indgår.
Hvis der ikke foretages en konkret vurdering, vil normerne for erhverv gælde. Disse er 1 plads pr. 214 m2 i centrum,1 plads pr. 214 m2 i Tætby & byudviklingsområder og er 1 plads pr. 143 m2 i øvrig by.
Bemærkning 6 - Mulighed for krav om flere eller færre p-pladser end parkeringsnormen
Der er med Kommuneplan 2019 mulighed for i hele byen konkret at vurdere i specifikke tilfælde, at der er behov for at stille krav om flere eller færre parkeringspladser end parkeringsnormen:
Færre parkeringspladser
”Parkeringsdækningen kan fastsættes efter en konkret vurdering således, at der kan fritages for at bygge parkeringspladser i konstruktion, hvis det vurderes, at der ikke er behov for andet end aflæsning på vejen”. Der er således mulighed for at reducere antallet af pladser til parkering, så der kan fritages for at bygge parkeringspladser i konstruktion, hvis det vurderes, at der ikke er behov for andet end aflæsning på vejen.
I administrationsgrundlaget foreslås, at der gennem en analyse påvises, at der udelukkende er behov for aflæsning på vejen for en konkret funktion. Ved aflæsning forstås afsætning (herunder kys og kør), varelevering og renovation. Det kan eksempelvis være i forbindelse med skoler eller daginstitutioner i centrum, hvor det er udfordrende at finde plads til parkeringspladser pga. eksisterende forhold. Det kan også være mindre serviceerhverv, der er placeret langs en strøggade, hvor der kun er vejadgang for gående og cyklende. I disse tilfælde kan parkeringsnormen fastsættes til nul.
Flere parkeringspladser
Der er mulighed for at øge antallet af pladser til parkering i områder med meget dårlig offentlig transportbetjening uden metro, letbane, S-tog eller BRT-betjening: ”Samtidig kan der være steder med meget dårlig offentlig transportbetjening uden metro, letbane, S-tog eller BRT-betjening, hvor det kan være relevant med en konkret vurdering, hvor der tilvejebringes tilstrækkeligt med p-pladser alt efter hvilken funktion, der planlægges for”.
I administrationsgrundlaget foreslås, at der i vurderingen kun indgår områder, der ligger udenfor det stationsnære område, dvs. hvor størstedelen af området har minimum 1000 meters afstand til en station eller BRT-stoppested. Derudover indgår anvendelse, bebyggelsens karakteristika, højklasset cykelparkering / cykelstinetværk og funktioner.
I administrationsgrundlaget foreslås, at der kun foretages en konkret vurdering i det tilfælde, hvor bygherre har ønske om at fravige parkeringsnormen.
Øvrige muligheder for en konkret vurdering
Udover de ovenstående anvendelser er der en række anvendelser, hvor parkeringsbehovet altid skal vurderes konkret. Det er blandt andet hoteller og bygninger til offentlige formål som f.eks. kulturhuse, museer, uddannelsesinstitutioner.
Administrationsgrundlaget beskriver nærmere de elementer, der indgår i vurderingen for de enkelte anvendelser, herunder stationsnærhed, antal besøgende, antal ansatte, højklasset cykelparkering og nærhed til cykelstinetværk.
Det samlede administrationsgrundlag fremgår af bilag 2.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen følge administrationsgrundlaget i udarbejdelsen af forslag til lokalplaner og i byggesagsbehandlingen.
Søren Wille
/Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 11. maj 2020
Indstillingen blev godkendt med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C og I.
Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”For at København kan fungere i hverdagen, bør københavnerne kunne parkere i deres egen by. For nogen er det nødvendigt med en bil for at kunne få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen. De skal ikke hetzes ud af København. Vi skal være en rimelig by.”
Alternativet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
” Partierne finder det meget beklageligt, at ‘aflæsning’ i bemærkning 6 ikke skaber mulighed for i videre omfang at nedjustere p-normen ud fra en konkret vurdering og ønsker at lave et kommuneplanstillæg, hvor dette præciseres ud fra den politiske hensigt.”