Mødedato: 11.04.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Overtagelse af fortovsrenhold i forsøgsområder og justering af fortovsordningen

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget præsenteres for resultaterne af forsøgene med fortovsrenhold, og skal på den baggrund tage stilling til, om kommunen igen skal overtage renholdet i forsøgsområderne, samt om der skal igangsættes en proces for at medtage ukrudtsbekæmpelse i fortovsordningen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forsøgene med fortovsrenhold på indre Nørrebro, Hamletsgade og Holmbladsgade er afrapporteret med evalueringsrapporten (bilag 1).

  2. at forvaltningen igangsætter en proces med henblik på, at kommunen igen overtager fortovsrenholdet i forsøgsområderne og bemyndiges til at implementere dette, med mindre partshøringen af grundejerne giver anledning til væsentlige ændringer.

  3. at forvaltningen igangsætter en proces med henblik på at kunne fremlægge et forslag til beslutning til efteråret 2016 om at medtage ukrudtsbekæmpelse i fortovsordningen.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemført forsøg med fortovsordningen, hvor grundejerne helt eller delvist selv har renholdt fortovene. Forsøgene blev besluttet af Teknik- og Miljøudvalget hhv. 7. oktober 2013 og 12. maj 2014 efter kritik af fortovsordningen fra især interesseorganisationen Danmarks Almene Boliger (BL). Forvaltningen har evalueret forsøgene. I evalueringsrapporten (bilag 1) opsummeres forløbet og de resultater, som er kommet frem.

På baggrund af forsøgsresultaterne samt 4 workshops og dialogmøder med interessenter i fortovsordningen er det forvaltningens samlede vurdering, at fortovsrenholdet bedst løftes ved, at kommunen varetager hele opgaven og, at indførelse af et forslag fra et af de tværgående interessentmøder om at medtage ukrudtsbekæmpelse vil være en fordel for det samlede renholdelsesniveau.

Løsning

Fortovsordningen er et centralt element i arbejdet med "Fællesskab København" jf. målet om, at to tredjedele af københavnerne skal opleve København som en ren by i 2025. Kritikken fra BL var primært, at ordningen er for dyr, og de almene boligselskaber ville gerne have mulighed for at udtræde af ordningen. Forsøgene med at dele renholdelsesopgaverne mellem kommunen og grundejerne skulle afprøve, om fortovsordningen kunne gøres billigere for grundejeren uden at sænke standarden. Teknik- og Miljøforvaltningen kan jf. § 72 i lov om offentlige veje overtage den fortovsrenholdelse, som påligger grundejeren, og udføre arbejdet for grundejerens regning.

Evaluering af forsøgene
Forsøgene har vist, at BL´s medlemmer (de almene boligforeninger) samlet set har renholdt fortovene til den ønskede standard, mens de private grundejeres renholdelse har ligget under. BL´s medlemmer står imidlertid kun for ca. 4 % af det samlede areal i fortovsordningen, mens de private grundejeres areal udgør ca. 82 %. (Kommunens andel er 10 %, mens stat og region står for 4 %). Det betyder, at renholdelsesstandarden i forsøgsområderne samlet er faldet.

En generel erfaring fra forsøgsområderne er, at effektiviteten af renholdet bliver ringere, når der ikke er en sammenhængende renholdelsesindsats. Ukrudt, der fastholder snavs og affald, betyder også fald i effektiviteten. Den intensiverede dialog med grundejerne i fortovsordningen under forsøgene har vist, at ukrudt påvirker grundejernes oplevelse negativt af, hvor rent der er.

Forvaltningen har ikke modtaget data om grundejernes udgifter til renholdelse under forsøgene, og har derfor ikke kunnet foretage sammenligninger med udgifterne til den almindelige fortovsordning. Det bemærkes, at en revisionsundersøgelse i 2013 viste, at priserne i ordningen ikke var for høje i forhold til driftsomkostningerne, men tværtimod var lidt for lave. Priserne bliver korrigeret, så fortovsordningen hviler i sig selv.

Workshops med inddragelse af interessenter
I forbindelse med evaluering af forsøgene, har forvaltningen afholdt en række workshops med lokale almene boligselskaber, erhverv og andelsboligforeninger sammen med forvaltningens driftsmedarbejdere. Her er behov og muligheder for at ændre fortovsordningen drøftet, og deltagerne er blevet enige om en række forslag. Forvaltningen har vurderet alle forslag (forslag og faglige vurderinger fremgår af bilag 2) og er på den baggrund gået videre med to af forslagene:

1. Forslag om udbygget samarbejde mellem grundejere og forvaltning: Dette forslag er forvaltningen i gang med at implementere. Der er positive erfaringer med samarbejdet om forsøgene og med arbejdet i de afholdte workshops. Med udgangspunkt i forslaget fra workshoppen vil forvaltningen tage initiativ til årlige møder om fortovsordningen, hvor problemer med ordningen og nye ideer til udvikling af ordningen kan drøftes med interessenterne.

2. Forslag om at medtage ukrudtsbekæmpelse i fortovsordningen: Dette forslag er medtaget i forvaltningens anbefalinger herunder, til justering af fortovsordningen. I grundejernes forpligtelse til at renholde fortovet, jf. § 64 i lov om offentlige veje, ligger også pligten til at fjerne ukrudt. Kommunen kan således overtage ukrudtsbekæmpelsen som en del af fortovsordningen. Forvaltningen vurderer, at det vil betyde:

  • En ensartet bekæmpelse af ukrudt på hele fortovsstrækningen
  • En mere effektiv renholdelse af fortovene
  • Sikkerhed for at ukrudtsbekæmpelse foretages uden brug af kemiske herbicider
  • Det samlede indtryk af gaderne vil opleves som renere, når ukrudtet bliver holdt nede
  • Stigning i grundejernes udgifter til fortovsordningen på 5,44 kr./ m2 fortov, hvilket svarer til en prisstigning på mellem 2,23 % og 2,95 %.

Forvaltningens anbefalinger
På baggrund af evalueringen af forsøgene samt input fra de afholdte workshops anbefales:

a. Kommunen varetager den samlede opgave: Den grundlæggende struktur i fortovsordningen, hvor kommunen varetager det samlede renhold alle ugens dage, bevares. Det vil fortsat give den bedste sammenhæng i opgavevaretagelsen og sikre et renhold, der lever op til den ønskede kvalitet.

b. Ingen mulighed for udmelding: I forlængelse af ovenstående anbefaler forvaltningen fortsat, at enkeltejendomme ikke skal have mulighed for at udtræde af ordningen. Af hensyn til ligebehandlingsprincippet vil alle grundejere skulle have samme adgang til udmelding. Det vil nødvendiggøre individuelle vurderinger af grundejerens renholdelseskapacitet, ekstra individuelt tilsyn med renholdelsen og en udvidet detailplanlægning af kommunens del af renholdelsen. Samlet vurderes det, at dette vil gøre ordningen for ineffektiv og for dyr til, at den kan opretholdes.

c. Ukrudtsbekæmpelse som del af fortovsordningen: Grundejeren er forpligtet til at bekæmpe ukrudt, men det er forvaltningens oplevelse, at mange grundejere ikke overholder dette. Påbud til grundejerne er en forvaltningsmæssigt tung proces, og metoden har vist sig ineffektiv. Forvaltningen vurderer, at hvis ukrudtsbekæmpelse medtages i ordningen, kan det bidrage væsentligt til at løfte effektiviteten og det samlede indtryk af renholdelsesstandarden. Det vil imidlertid betyde en øget betaling for grundejerne, og således gå imod ønsket fra BL og andre grundejere om en billigere ordning. Omvendt kan der være grundejere, evt. også blandt BL´ s medlemmer, der finder en økonomisk fordel ved, at der ikke skal afsættes personale til ukrudtsbekæmpelse. Det kan også tænkes, at en oplevet merværdi af ordningen vil give en større betalingsvillighed hos grundejere.

Forvaltningen anbefaler, at TMU beslutter at igangsætte en proces med henblik på at medtage ukrudtsbekæmpelse i fortovsordningen.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv betydning for kommunens økonomi. For fortovsordningen gælder ”hvile-i-sig-selv”-princippet, hvor der skal være balance mellem udgifter og indtægter. Hvis kommunen overtager hele renholdelsen i forsøgsområderne, vil de samlede udgifter til kommunens indsats stige, men dette vil modsvares af øgede takstindbetalinger fra grundejerne.

Indførelse af en ekstra ydelse som ukrudtsbekæmpelse vil betyde en prisstigning for grundejerne på 5,44 kr./ m2 fortov. Prisen for renholdelse af de mere belastede (med snavs) kategori A-gader og de mindre belastede kategori B-gader er i 2016 hhv. 157,27 kr. og 118,64 kr. /m2 fortov. En stigning på 5,44 kr./m2 vil i forhold til 2016-priser svare til en prisstigning på hhv. 2,23 % og 2,95 % for A- og B-gader.

Videre proces

Forvaltningen gennemfører en partshøring af grundejerne i forsøgsområderne om at kommunen igen overtager hele renholdet. Med forbehold for  høringssvarene vil forvaltningen herefter implementere dette med virkning fra 1. januar 2017.

Forvaltningen gennemfører en partshøring af samtlige grundejere i fortovsordningen om forslaget om at medtage ukrudtsbekæmpelse i fortovsordningen. På baggrund af høringssvarene vil forvaltningen vurdere, om der skal fremsættes forslag for Teknik- og Miljøudvalget til beslutning om medtagelse af ukrudtsbekæmpelse med virkning fra 1. januar 2017.

Pernille Andersen                                                                          

                                                 /Jon Pape                         

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 11. april 2016

 Indstillingen blev sendt tilbage til forvaltningen med henblik på yderligere oplysninger.

Til top