Mødedato: 11.04.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse for lokalplan ”Lindgreens Allé” (omdannelse til boliger og serviceerhverv), Amager Øst

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal igangsættes udarbejdelse af lokalplan med henblik på at omdanne erhvervsområdet omkring Lindgreens Allé til et område til boliger og serviceerhverv.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan ”Lindgreens Allé” på baggrund af intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Problemstilling

Tre grundejere i området ønsker at etablere op til 75 % nybyggeri til boligformål på erhvervsområdet omkring Lindgreens Allé. Herudover skal etableres mindst 25 % til erhverv, institutioner og lign. På baggrund af projektets omfang kræver en realisering udarbejdelse af en lokalplan. 

Løsning

Lokalplanområdet består af sammensatte, markante små og store industri- og erhvervsbygninger, som indeholder blandet erhverv, såsom kontorer, entreprenørvirksomheder, skrot-opmagasinering, engroshandel med beklædning og reklamebureauer samt få boligbebyggelser. Lindgreens Allé deler området i en mindre nordlig del og en større sydlig del. Området indgår i den helhedsanalyse, som forvaltningen er ved at udarbejde med bidrag fra Amager Øst Lokaludvalg, som forventes fremlagt medio 2016. 

Området ejes - udover af de tre grundejere - af flere grundejere, hvoraf flere har afgivet fuldmagt eller indgået aftaler med de tre initiativtagere om, at de tre må agere på deres vegne i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget. De øvrige grundejere har forvaltningen orienteret om, at området vil blive udviklet, og de er blevet opfordret til at fremkomme med eventuelle ønsker, men der er ikke modtaget ønsker. 

Grundejerne ønsker at igangsætte lokalplanudviklingen med henblik på at omdanne området til et levende bykvarter med boliger og erhverv. Projektets idé er en karré, som følger gadeforløbet, men trækker sig tilbage omkring de bevaringsværdige bygninger og på udvalgte steder, så der skabes attraktive pladsdannelser. I gårdene bevares eller tilføjes lavere byggerier, som bl.a. kan anvendes til småerhverv, og en tidligere lagerhal vil indgå i gårdmiljøet i en ny form, som et historisk spor. Lokalplanområdet udgør i alt ca. 40.000 m² eksklusiv vejarealet, og det samlede etageareal vil udgøre ca. 60.000 m². 

Lokaludvalget har bidraget til udviklingen af området ved i samarbejde med grundejerne, rådgiverne og kommunen at afholde en workshop for områdets beboere og borgere. På workshoppen var der fokus på at bevare de små erhverv og områdets historie, som er udtrykt i bygningernes forskelligartede udformning, rå karakter og tilfældige placering, samt de intime byrum og passager gennem området. Der var ønske om at genanvende materialer og de små baghuse til fx små-erhverv. Ligeledes var der ønske om at skabe aktive byrum langs Lindgreens Allé, som kan fungere som samlingssted for områdets beboere og besøgende. Der er udpeget tre bevaringsværdige bygninger i området, herudover forudsættes det at bibeholde flere andre af de karaktergivende bygninger, så den særlige stemning med intime rum og passager bevares.  

Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.

Byliv

Området skal udvikles med boliger, erhverv og publikumsorienterede serviceerhverv. Nye forbindelser gennem området og attraktive opholdsarealer vil bidrage til at skabe gode vilkår for byliv. 

Bæredygtighed

I det videre arbejde vil der blive fokuseret på bæredygtighed og friarealerne i forhold til vind, støj og håndtering af regnvand. Lindgreens Alle indgår som et af projekterne i klimatilpasningsprojekterne. Herudover vil der være fokus på placering i forhold til sollys og dagslys, bynatur samt planlægning af områdets offentlige rum.

Almene boliger

Lokalplanområdet ligger i Lergravsparkens skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør under 20%. Det betyder, at det i henhold til kommuneplanens retningslinjer er et område, hvor den almene boligandel med fordel kan øges. Der vil derfor blive stillet krav om, at op til 25 % skal være almene boliger. Endelig placering af de almene boliger vil ske efter en konkret vurdering af projektet i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen. 

Parkering

Antallet af bil p-pladser og cykel p-pladser følger kommuneplanens norm på henholdsvis 1 bil p-plads pr. 150 m² og 4 cykel p-pladser pr. 100 m² til boliger. Antallet af parkeringspladser vil afhænge af det præcise antal m², der bliver fastlagt i lokalplanforslaget. Det vil desuden blive vurderet, om det er muligt at placere yderligere p-pladser i en ny p-kælder til erstatning for de p-pladser, der allerede nu findes i området, og som fungerer som p-plads for en nabomatrikel med erhverv.

Kommuneplan

Området er i Kommuneplan 2015 udlagt til et bolig- og serviceerhvervsområde (C2-ramme) med en bebyggelsesprocent på 150. De bevaringsværdige bygninger indgår ikke i beregningen af bebyggelsesprocenten. Boligandelen skal udgøre mellem 40 og 75 % af etagearealet. Den maksimale højde er 24 m. Friarealprocenten for bolig er 40 % og 10 % for erhverv.

Anbefalinger til den videre planlægning

Forvaltningen vil i det videre lokalplanarbejde særligt lægge vægt på:

Egenart og historiske spor

  • De bevaringsværdige, karakteristiske og forskelligartede bygninger skal vurderes og fastlægges i lokalplanen.
  • Intime rum og forbindelser.
  • De langsgående lodder.
  • Genanvendelse af materiale.

Ny bebyggelse

  • Nye bygningers højder, kantzoner, endelig placering og udformning.
  • Placering af erhverv og almene boliger.
  • Små baghuse til f.eks. småerhverv.

Byrum

  • Aktive byrum/pladser langs og i nærheden af Lindgreens Allé, som samlingssted for områdets beboere og besøgende.
  • Samspillet mellem bygninger og de forskellige byrum, herunder mødet med Holmbladsgade, Strandlodsvej, den ”Grønne cykelrute” på det nedlagte Amagerbane tracé, bebyggelsen syd for lokalplanområdet og Lindgreens Allé.

Bynatur

  • Bynatur, som en landskabelig bearbejdning af områdets grønne og urbane byrum.
  • Lokale løsninger for regnvandshåndtering samt afledning af skybrudsvand.
  • Stiforbindelser på tværs af den ”Grønne cykelrute”
  • Solorientering, vind m.m.

Parkering

  • Vurdering af behov/mulighed for supplerende p-plads til naboerhverv.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når startredegørelsen er godkendt i udvalget, gennemfører forvaltningen en intern høring af relevante instanser – herunder Amager Øst Lokaludvalg med henblik på yderligere bidrag til udarbejdelse af lokalplanforslaget.  

Når planarbejdet sættes i gang, vil Teknik- og Miljøforvaltningen foretage en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP). 

Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplan ”Lindgreens Allé” med henblik på vedtagelse i Teknik- og Miljøudvalget 3. kvartal 2016. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 12. november 2015. Planforslaget ventes endeligt vedtaget ultimo 2016 og bekendtgjort primo 2017.

 

                        Pernille Andersen

                                                       /Jakob Møller Nielsen          

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 11. april 2016

 Indstillingen blev godkendt uden afstemning

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi finder ikke, at der bør stilles krav om opførelse af almene boliger.”
Til top