Mødedato: 11.03.2024, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Ansøgninger til National Cykelpulje 2024

Se alle bilag
Københavns Kommune har med Den Nationale Cykelpulje mulighed for at opnå medfinansiering til en række cykelprojekter. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår på baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets budgetseminar at ansøge Den Nationale Cykelpulje om medfinansiering til seks projekter. Desuden har forvaltningen på baggrund af budgetseminaret samlet et overblik over initiativer til cykel- og skolevejsprojekter, der indgår i kommende budgetforhandlinger. Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til projekter, der ansøges om medfinansiering til samt at henvise finansiering af 18 initiativer til cykel- og skolevejsprojekter til forhandlingerne om Budget 2025. Realisering af projekter og initiativer forudsætter, at der afsættes midler hertil i Budget 2025.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen søger om medfinansiering fra Den Nationale Cykelpulje 2024 til seks projekter inden for cykelområdet, jf. løsningsafsnit og bilag 2, herunder at finansiering henvises til forhandlingerne om Budget 2025, såfremt medfinansiering modtages, jf. løsningsafsnit.
  2. at 18 initiativer til cykel- og skolevejsprojekter, jf. bilag 3, henvises til forhandlingerne om Budget 2025.

Problemstilling

I infrastrukturplan ”Danmark fremad 2035” er der afsat Den Nationale Cykelpulje med udmøntning af 232 mio. kr. til medfinansiering af anlægsprojekter samt 5,3 mio. kr. til videns- og innovationsprojekter i 2024. Puljen er årligt tilbagevendende med varierende midler til medfinansiering. Det vil være muligt at søge medfinansiering til anlægsprojekter frem til 2035.

Københavns Kommune har i den forbindelse mulighed for at søge om medfinansiering til cykelfremmende tiltag. Der ydes op til 40 % medfinansiering til anlæg af cykelinfrastruktur op til 50 % medfinansiering til projekter, der forbedrer trafiksikkerhed på skoleveje. Såfremt Københavns Kommune modtager medfinansiering til de ansøgte projekter, forudsætter realiseringen af projekterne, at der afsættes midler i Budget 2025 til den del, som Københavns Kommune skal finansiere, samt at der afsættes anlægsmåltal til det fulde projekt.

På baggrund af Teknik- og Miljøudvalget budgetseminar den 26.-27. februar 2024 skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til projekter, der ansøges om i Den Nationale Cykelpulje, samt at henvise initiativer på cykel- og sikker skolevejsområdet (bilag 3) til forhandlingerne om Budget 2025.

Løsning

Forvaltningen foreslår at ansøge om medfinansiering til de seks projekter, som har prioriteret, og som vurderes bedst egnede til at opnå statsligt tilskud i henhold til Vejdirektoratets kriterier for tildeling af midler fra Den Nationale cykelpulje:

  • Bedre sammenhængende cykelinfrastruktur på tværs af kommunegrænser.
  • Bedre fremkommelighed på cykelstier og nye cykelstier, der styrker pendling i såvel større som mindre kommuner.
  • Flest mulige cykelpendlere får gavn af projektet.
  • Forbedringer af trafiksikkerhed og sammenhæng på skolevejsnet.

Derudover henvises finansiering af initiativer på cykel- og sikker skolevejsområdet (bilag 3) til forhandlingerne om Budget 2025.

Projekterne beløber sig samlet set til 51,3 mio. kr., hvoraf medfinansieringen, der ansøges om, udgør 21,3 mio. kr.  Der nedlægges ikke parkeringspladser i forbindelse med de ansøgte projekter.

Ansøgning

Beskrivelse

Anlægs

overslag (t.kr.)

Tilskuds

grad

Ansøgt tilskud

(t. kr.)

Bredere cykelsti på supercykelsti Tårnbyruten – Børsbroen og Havnegade

Cykelstierne udvides i begge retninger til de anbefalede min. 3 meter i bredden på den 150 meter lange strækning. Strækningen indgår i den planlagte supercykelsti Tårnbyruten.

5.500

40 %

2.200

Bredere cykelsti på supercykelsti Ishøjruten – Vigerslev Allé

Der etableres bredere cykelsti på den smalle del af Vigerslev Allé under Carlsberg-viadukten. Cykelstien udvides fra ca. 2,4 meter i bredden til min. 3 meter i begge retninger på en 215 meter lang strækning op mod krydset ved Bohrsgade. På den smalleste del af strækningen (ca. 91 meter) under selve viadukten kan cykelstien udvides til min. 3 meter i begge retninger, hvis der inddrages et af de tre kørespor.

14.700

40 %

5.880

Punktvise forbedringer og ibrugtagning af supercykelsti Ring-2 ruten sammen med Gentofte Kommune

På Ålholmvej etableres gennemført cykelsti og fortov i krydset ved Bramslykkevej. På Turborgvej nedlægges en ca. 100 meter lang parkeringsgade med skråparkering i den sydlige del efter Nielsine Nielsens Vej ved Bispebjerg Hospital. Der etableres i stedet cykelsti med længdeparkering. De eksisterende ca. 18 parkeringspladser kan bevares med denne løsning.

4.100

50 %

2.000

Mindre forbedringer og ibrugtagning af supercykelsti Farumruten – Etape 3 sammen med Frederiksberg Kommune

Cykelforholdene på Rantzausgade mellem H.C. Andersens Boulevard og Nørrebroruten forbedres allerede i forbindelse med et klimatilpasningsprojekt. I projektet etableres derfor kun en cykelsti og bushelle på den yderste del af Rantzausgade ved Nuuks Plads på baggrund af Supercykelstisamarbejdets screening af ruten. For at reducere konflikten mellem busser og cykler, etableres en 2,5 meter bred cykelsti indenom busstoppestedet, og perronen rykkes ud på vejbanen.

 

3.300

50 %

1.650

Bedre krydsningsforhold ved Hillerødgade/Nørrebroruten

Der etableres sideheller på begge sider af Hillerødgade for at skabe bedre flow i krydsningen af Hillerødgade langs den grønne cykelrute Nørrebroruten.

3.700

40 %

1.480

Forbedret trafiksikkerhed på supercykelsti Ørestadsruten – ombygning af rundkørslen ved Ørestads Boulevard / Tom Kristensens Vej

Rundkørslen ombygges til et fire-benet signalreguleret kryds for at forbedre trafiksikkerheden for cykler på supercykelstien Ørestadsruten.

20.000

40 %

8.000

 

Forvaltningen har vurderet, at et projekt om forsøg med automatiske trafiktællinger kun i mindre grad opfylder Den Nationale Cykelpuljes overordnede formål og har begrænset relevans i henhold til kriterierne for cykelfremmende videns- og innovationsprojekter. Teknologien bag automatiske trafiktællinger er desuden afprøvet i andre sammenhænge, og projektet vil kun i begrænset omfang bidrage med ny viden på området. Forvaltningen vurderer på den baggrund, at projektet ikke vil opnå medfinansiering, og at projektet således ikke indgår i ansøgningen.

Politisk handlerum

  • Det kan besluttes at ansøge om medfinansiering til færre projekter eller til følgende projekter som er yderligere beskrevet i bilag 2:
  • Bredere cykelsti på supercykelsti Lyngbyruten – Ryvangs Allé (samlet anlæg ca. 29 mio. kr.)
  • Ny cykelsti på supercykelsti Tårnbyruten – Store Kongensgade (samlet anlæg ca. 4,5 mio. kr.)
  • Bredere cykelsti på supercykelsti Østerbro – Sundby ruten - Øster Sø-gade (samlet anlæg ca. 9,3 mio. kr.)
  • Skolevejsprojekt på Mimersgade – Cykelsti i begge retninger (samlet anlæg ca. 40 mio. kr.)
  • Skolevejsprojekt på Nygårdsvej – Ensretning og etablering af modstrømscykelsti (samlet anlæg ca. 31 mio. kr.)

 

  • Det er muligt at ansøge om videns- og innovationsprojekter, hvor der kan ansøges om tilskud på 100 %, ved at stille ændringsforslag herom. Forvaltningen vurderer, at tre videns- og innovationsprojekter opfylder Vejdirektoratets kriterier for at opnå tilskud til hertil. Kriterierne er ny viden og relevans (dvs. emner, der mangler viden om, og som er relevante i forhold til kommunernes arbejde med cykelfremme), samarbejde (dvs. samarbejde kommuner imellem eller mellem kommuner og vidensorganisationer eller rådgivere, og som sikrer projektets relevans og anvendelighed) samt formidling og vidensdeling (dvs. projekter, der får tilskud, skal komme flest mulige til gavn og derfor formidles analyser og resultater samt deles med kommuner og andre relevante aktører). De tre projekter er (bilag 2):
  • Samfundsøkonomiske gevinster ved fuld udbygning af cykelinfrastruktur i København
  • Bedre infrastrukturløsninger til at reducere konflikter mellem cyklende og gående
  • Bedre krydsløsninger med fokus på fremkommelighed og trafiksikkerhed

Hvis et af projekterne opnår hel eller delvis finansiering, skal hele beløbet fortsat afsættes i måltal.

Økonomi

De anførte anlægsomkostninger vil blive yderligere kvalificeret forud for udarbejdelsen af ansøgningerne og vil således kunne ændre sig en smule.

Beregningsmetoden af bygherreomkostninger er forskellig i Vejdirektoratet og Teknik- og Miljøforvaltningen. Dette betyder, at den samlede anlægsøkonomi for anlægsprojekterne vil være lidt højere ved udarbejdelse af budgetnotat end angivet i tabellen ovenfor, da beregningen af bygherreomkostninger i Teknik- og Miljøforvaltningen er højere end i Vejdirektoratet.

Såfremt Vejdirektoratet giver tilsagn om medfinansiering, vil Københavns Kommunes medfinansiering skulle findes i forhandlingerne om Budget 2025. Accept af tilskud skal ske senest et år efter tilsagnet er givet. Vejdirektoratet forventes at give tilsagn om støtte i Ultimo maj / primo juni 2024. Projektet skal være fuldt afsluttet senest seks år fra tilsagnsdatoen.

For at realisere projekterne, vil det være nødvendigt at afsætte anlægsmåltal hertil.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen ansøge om medfinansiering til projekterne, inden ansøgningsfristen udløber den 3. april 2024. Såfremt Vejdirektoratet giver tilsagn om medfinansiering, vil forvaltningen udarbejde budgetnotater til forhandlingerne om Budget 2025.

Søren Wille

 

                                                          /Peter Højer

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 11. marts 2024

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag som nyt 3. at-punkt:

 

”at Teknik- og Miljøforvaltningen søger om 100 % tilskud fra Den Nationale Cykelpulje til tre videns- og innovationsprojekter, jf. politisk handlerum.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 4 stemmer mod 5. 2 undlod at stemme.

 

For stemte: Ø og Å

Imod stemte: B, C, F og V

Undlod at stemme: A

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre, afgav følgende protokolbemærkning:

”Det er væsentligt for partierne, at de cykelprojekter der gennemføres, ikke koster parkeringspladser eller i nævneværdig grad begrænser fremkommeligheden i byen.”

Til top