Mødedato: 11.03.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Cykelbane og cykelsti i Store Kongensgade, projektforslag

Se alle bilag
Der skal træffes beslutning om projektforslag og frigivelse af anlægsmidler til opgradering af eksisterende cykelbane og ny cykelsti i Store Kongensgade samt om nedlæggelse af 9 p-pladser.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslag i bilag 3 danner grundlag for detailprojektering og udførelse af cykelsti og opgraderet cykelbane i Store Kongensgade.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2. at der frigives en anlægsbevilling på 2,845 mio. kr. (2013 p/l) til anlæg af en cykelsti og opgraderet cykelbane i Store Kongensgade. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2013,

    3. at der nedlægges i alt 9 p-pladser i Store Kongensgade i grøn zone i forbindelse med anlæg af cykelstien jf. parkeringsredegørelse (bilag 4). Nedlæggelse af de 9 p-pladser i grøn zone vil medføre et indtægtstab på 0,067 mio. kr. (2013 p/l) i 2013 og 0,134 mio. kr. (2013 p/l) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering, funktion 2.22.07.1 fra 2014 og frem. En nedskrivning af Teknik- og Miljøudvalgets indtægtsbudget vil kræve en tilsvarende opskrivning af Teknik- og Miljøudvalgets servicemåltal. Opskrivningen af servicemåltallet finansieres af P-puljen, jf. bilag 6.

Problemstilling

Med henblik på at forbedre cykelforholdene i Indre By blev det i forbindelse med godkendelse af Cykelpakke V (Borgerrepræsentationen 7. oktober 2011) besluttet at opgradere den eksisterende cykelbane i Store Kongensgade til en cykelsti. Forvaltningen har nu udarbejdet projektforslag, som fremlægges til udvalgets godkendelse, se bilag 3. Det udarbejdede projektforslag indeholder en cykelsti på hovedparten af strækningen og opgraderet cykelbane på den resterende del, da anlæggelse af cykelsti på hele ruten ikke kan gennemføres indenfor det afsatte budget. Projektet medfører nedlæggelse af 9 p-pladser i grøn zone.

Løsning

For at virkeliggøre visionen om København som verdens bedste cykelby arbejder kommunen målrettet på at forbedre fremkommeligheden, sikkerheden og trygheden for cyklisterne, bl.a. ved opgradering af eksisterende cykelbaner til cykelstier og ved at skabe ekstra plads på strækninger med meget cykeltrafik.

De nuværende forhold i Store Kongensgade (bilag 2) giver ofte problemer med holdende varevogne på cykelbanen, hvorved cyklisterne tvinges ud på kørebanen.

Der er i dag også sikkerhedsmæssige problemer ved det meget lange busstoppested mellem Dronningens Tværgade og Landgreven, hvor cyklisterne skal passere busserne på ydersiden, hvilket ofte sinker busserne og er både utrygt og potentielt farligt for cyklisterne. Hertil kommer, at der er tale om en strækning med meget cykeltrafik, og hvor cykeltrafikken forventes yderligere øget, når broen over inderhavnen åbner.

Det udarbejdede projektforslag (bilag 3) indeholder en cykelsti kombineret med opgraderet cykelbane. Projektets budget har ikke været tilstrækkeligt præcist, og det er således ikke muligt at anlægge cykelsti på hele ruten indenfor budgettet. Forvaltningens rådgiver på projektet anslår, at prisen for at anlægge cykelsti på hele strækningen vil være ca. 5,3 mio. kr.

 På strækningen Marmorkirken – Kgs. Nytorv etableres en 3 meter bred cykelsti med kantsten. På strækningen Esplanaden – Hindegade etableres en cykelbane med en bredde på 2,9 meter (den nuværende er 2,2 meter). Som ’indgang’ til cykelbanen etableres der et stykke (ca.10 m) cykelsti med kantsten lige efter krydset ved Esplanaden.

Løsningen udgør en acceptabel og sikker løsning, der samtidig væsentligt vil forbedre kapaciteten for cykeltrafikken på strækningen. Skulle tilbuddet på anlægsarbejderne vise sig væsentligt billigere end antaget, anlægges cykelsti på hele strækningen Esplanaden – Hindegade.

Parkeringsrestriktionerne i Store Kongensgade bibeholdes som i dag, herunder med af- og pålæsningsmulighed om formiddagen og 30 minutters parkering om eftermiddagen.
I forbindelse med gennemførelse af detailprojektet vurderes mulighederne for etablering af supplerende
af- og pålæsning i tilstødende sidegader.

Grundet det igangværende metrobyggeri ved Marmorkirken er det aftalt med Metroselskabet, at den eksisterende cykelbane på 2,2 meter bibeholdes på strækningen mellem Hindegade og Marmorkirken/ Fredericiagade indtil Metrobyggeriet er færdigudført i 2017. Cykelbanen på denne strækning vil fremstå med opmalede afstribning og med cykelsymboler svarende til den øvrige cykelbane.

Parkeringspladser
Det fremlagte projektforslag medfører, at der i Store Kongensgade skal nedlægges 9 p-pladser, jf. bilag 4. I forbindelse med vedtagelsen af Cykelpakke V forventede forvaltningen, at projektet kunne gennemføres uden nedlæggelse af p-pladser. Den efterfølgende projektudvikling har vist, at der er behov for at nedlægge 9 p-pladser, idet det har vist sig nødvendigt at fjerne alle p-pladser overfor busstoppestedet ved Dronningens Tværgade. Parkeringspladserne ligger i grøn zone, hvor der jf. parkeringsforliget ikke er krav om etablering af erstatningspladser. Belægningsprocenterne i Store Kongensgade er under 60 % hele døgnet.

Høringer og godkendelser
Projektforslaget er godkendt af politiet.
Projektet er godkendt af Movia. Kommunens rådgiver (Rambøll) konkluderer, at realiseringen af projektforslaget ikke har konsekvenser for afviklingen af bustrafikken.
Projektforslaget har været i høring hos Indre By Lokaludvalg, jf. bilag 5. Indre By Lokaludvalg er generelt positive over for at forbedre cyklisternes forhold på strækningen, men ønsker, at der etableres cykelsti langs hele ruten.

Økonomi

Der er i alt afsat 3,5 mio. kr. (2012 p/l) til projektet i Budget 2012, heraf var 0,1 mio. kr. (2012 p/l) stjernemarkeret. På Borgerrepræsentationens møde den 26. april 2012 blev der frigivet yderligere 0,6 mio. kr. (2012 p/l) til at dække udgifterne til projektering. Med denne indstilling ønskes de resterende 2,8 mio.kr. frigivet. De 2,8 mio. kr. i 2012 p/l svarer til 2,845 mio. kr. i 2013 p/l. Alle 2,845 mio. kr. går til den fysiske anlæggelse af projektet.

Med anlægsprojektet i Store Kongensgade skal der nedlægges i alt 9 p-pladser i grøn zone, hvilket ud fra en gennemsnitsbetragtning vil medføre et indtægtstab på 0,067 mio. kr. (2013 p/l) i 2013 og 0,134 mio. kr. (2013 p/l) fra 2014 og frem på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering, funktion 2.22.07.1. En nedskrivning af Teknik- og Miljøudvalgets indtægtsbudget vil kræve en tilsvarende opskrivning af Teknik- og Miljøudvalgets servicemåltal. Opskrivningen af servicemåltallet finansieres af P-puljen jf. bilag 6.

Det forventes, at anlægsprojektet vil påvirke Teknik- og Miljøforvaltningens øvrige driftsøkonomi marginalt.

Videre proces

Projektet forventes udført sommer 2013.

Jens Elmelund                                          

                                            / Jens Christian Zøfting-Larsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 11. marts 2013:
Indstillingen blev sendt tilbage til forvaltningen.
Til top