Mødedato: 11.03.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Udvalgshøring om statusrapport 2012 for Sundhedspolitikken - Længe Leve København 2011-2014

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal sende et høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget vedr. statusrapport 2012 for Sundhedspolitikken - Længe Leve København 2011-2014

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender

  1. at høringssvaret i bilag 1 vedr. statusrapport 2012 for Sundhedspolitikken - Længe Leve København 2011-2014 sendes til Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget har på sit møde den 24. januar 2013 behandlet Status-rapport 2012 for Sundhedspolitikken ’Længe Leve København’ 2011-2014, hvor ud-valget besluttede at sende statusrapporten i høring i fagudvalgene. Sundhedspolitikken blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 26. maj 2011.
 
Alle udvalg har ansvar for en række indsatser under sundhedspolitikken, som er beskre-vet i udvalgenes handleplaner, der revideres årligt. Statusrapporten giver en konkret vurdering af fremdriften i de enkelte indsatser og indikatorer, og rapporten kommer på den baggrund med en kort samlet vurdering af fremdrift for hvert af de fire prioriterede spor.

Alle udvalgene høres i forhold til status for de enkelte spor og Sundheds- og Omsorgs-forvaltningens konkrete anbefalinger i statusrapporten. Derudover inviteres udvalgene til at komme med forslag til yderligere anbefalinger for, hvordan sundhedsfremme og forebyggelse kan tænkes ind i udvalgenes kerneydelser. Udvalgenes høringssvar vil indgå i den endelige statusrapport.

Løsning

Teknik- og Miljøudvalget godkendte på sit møde den 28. november 2011 forvaltningens indstilling om handleplan for implementering af kommunens sundhedspolitik ”Længe leve København” som udvalgets bidrag til sundhedspolitikken.

Teknik- og Miljøforvaltningen har følgende bemærkninger til de relevante delmål i sta-tusrapport 2012 for Sundhedspolitikken - Længe Leve København 2011-2014:

Vedrørende spor 1: ”Mere liv – Bedre byliv”:

Status der er beskrevet for alle delmål under emnet ”Forbedre muligheden for at gå og cykle i byen” stemmer overens med Teknik- og Miljøforvaltningens egen vurdering af status. Det skal i den sammenhæng bemærkes, at yderligere restriktioner på biltrafikken - eksempelvis trængselsafgift - fra starten har været anset som en forudsætning for at nå målet om, at 50 % cykler til arbejde og uddannelse.

I forslaget til høringssvar har forvaltningen yderligere anført, at der har været stor inte-resse for projektsamarbejdet om færre korte bilture, bl.a. fra Kræftens Bekæmpelse, og at forvaltningen finder, at der fremadrettet kan være et stort potentiale i at fremme cyk-ling ved initiativer som eksempelvis motion på recept, samt i fremme af elcykler og trehjulede cykler til ældre.

Status, der er beskrevet for relevante delmål for Teknik- og Miljøforvaltningen under emnet ”Bedre indretning af byen til leg og bevægelse” stemmer overens med Teknik- og Miljøforvaltningens egen vurdering af status.

Status der er beskrevet for delmål under emnet ”Skabe et byliv med renere luft” stem-mer overens med Teknik- og Miljøforvaltningens egen vurdering af status.

I forslaget til høringssvar har forvaltningen yderligere anført, at delmålet kan fremmes yderligere ved en udvidelse af miljøzonen til også at omfatte person- og varebiler samt fremme brug af alternative drivmidler, hvilket kan medvirke til at nedbringe luftforure-ningen og sikre overholdelse af EU’s grænseværdier. Endvidere oplyses, at Teknik- og Miljøforvaltningen er i gang med at udarbejde den nævnte handlingsplan for ren luft, som forventes fremsendt til politisk behandling medio 2013.

Vedrørende spor 3: ”Mere lighed i sundhed”:
Status, der er beskrevet under emnet ”Bedre integration af sundhed og mulighed for fysisk aktivitet i områdebaserede udviklingsprojekter i bydele med stor ulighed i sund-hed” stemmer overens med Teknik- og Miljøforvaltningens egen vurdering af status. Dog bortset fra initiativerne under emnet ”fysisk aktivitet i udenomsarealer ved almen-nyttigt boligbyggeri”, som forvaltningen mener bør have en gul status, da projektet om mere kvalitet i renoveringsprojekter faktisk kører. Dette er nærmere beskrevet i forslaget til høringssvar.
Endvidere er det i forslaget til høringssvar anført, at etableringen af flere faciliteter til idræt og bevægelsesfremme i bydelene Amager, Nørrebro/Bispebjerg og Vester-bro/Kongens Enghave indgår i forvaltningens arbejde med udviklingsplanerne for de udsatte byområder.

Økonomi

Høringssvaret har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter udvalgets godkendelse sendes høringssvaret til Sundheds- og Omsorgsudvalget 



    Jens Elmelund 
                                                        /Dorthe Elise Svinth

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 11. marts 2013:
Indstillingen blev godkendt.
Til top