Foranalyse af forbedrede cykelforhold ved Inderhavnsbroen, Indre By
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, at resultaterne af foranalysen af forbedringer af fremkommelighed og trafiksikkerhed for cyklister og fodgængere ved Inderhavnsbroen mellem Nyhavn og Christianshavn tages til efterretning.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalget,
- at foranalysen af forbedring af cykelforholdene ved Inderhavnsbroen tages til efterretning.
Problemstilling
I Budget 2020 (BR 31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å) blev der afsat 0,6 mio. kr. til en foranalyse og skitsering af tiltag, der ved Inderhavnsbroen kunne forbedre cykelforholdene. Forvaltningen har i samarbejde med ekstern rådgiver gennemført foranalysen med involvering af lokale interessenter, beboere, grundejere og lokaludvalg med henblik på at øge fremkommelighed, sikkerhed og tryghed for fodgængere og cyklister. Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage foranalysens resultater til efterretning.
Løsning
Efter Inderhavnsbroens åbning i 2016 passerer på broen ca. 15.800 cyklister pr. døgn (årsdøgnstrafik 2018), hvilket er flere, end de op til ca. 7.000, som broen oprindeligt blev projekteret til. Trafikken har medført udfordringer omkring broen ved krydsninger med øvrige trafikstrømme og trafikanttyper. Siden har forvaltningen etableret mindre tiltag rettet mod fodgængere, herunder en lille midterhelle, et lavt hegn mellem fortov og cykelsti og tydeligere afmærkning. Foranalysen har dog vist, at der stadig er problemer på stedet. Det viser sig især ved krydsende fodgængere i Nyhavn og på Grønlandske Handelsplads og ved cyklister, der kører til eller fra cykelstien.
Som en del af foranalysen har den eksterne rådgiver udarbejdet et løsningsforslag, der skal øge fremkommeligheden for cyklister, mens tryghed og sikkerhed for både fodgængere og cyklister forbedres. Der er tale om to løsninger: en i Nyhavn og en på Christianshavn jf. bilag 4 Idéoplæg. Løsningerne kan implementeres uafhængigt af hinanden.
Nyhavn
I Nyhavn, der er kommunal vej, foreslås det at vende ensretningen i Nyhavn, så biltrafikken kommer til at gå fra Holbergsgade til Havnegade, jf. bilag 4. På den måde vil biltrafikken følge cykeltrafikken fra Kgs. Nytorv, og bilisterne kan orientere sig om cykeltrafikken, når bilisterne skal svinge fra Nyhavn til Havnegade ved Inderhavnsbroen. Den modkørende cykeltrafik fra Inderhavnsbroen foreslås ledt ind på en afmærket cykelbane imod ensretningen. Ved krydset Inderhavnsbroen/Havnegade/Nyhavn flyttes begge fortov nærmere krydset, og der etableres midterheller. Dette gør, at fodgængere vil have en mere direkte vej til broen, og der etableres hellearealer, så fodgængere og cyklister kan undvige hinanden. Desuden etableres svingbaner for cyklisterne fra broen og fra Havnegade. Som en mulighed foreslås i foranalysen også, at cykelstien på broen udvides, så trafikken glider nemmere på ramperne. Dette vil kræve yderligere projektering.
Christianshavn
På Grønlandske Handelsplads udvides det eksisterende stiareal. Herved etableres tre heller til fodgængere, og cykelstien udvides og får et mere kurvet forløb, så cyklisternes hastighed sænkes. Der etableres 110-130 permanente cykelparkeringspladser og et areal, der kan reserveres til 260-330 midlertidige cykelparkeringspladser. Der er i dag 60 cykelparkeringspladser på Grønlandske Handelsplads. Den præcise udformning og antal cykelparkeringspladser fastlægges i den videre projektering. Cykelstien forsynes med nedbremsningszoner, svingbaner og krydsningspunkter og der bliver mulighed for begrønning på den udvidede midterhelle, jf. bilag 4. Ligeledes foreslås som en mulighed, at stien på broens ramper udvides. Dette vil kræve yderligere projektering.
Grønlandske Handelsplads er ejet af Slots- og Kulturstyrelsen og en privat grundejer og udlejes delvist til Broens Gadekøkken. Derfor skal udvidelse af stien på dette areal ske efter en formel aftale med grundejere. Der er i foranalysens forløb indledt dialog med grundejerne, som stiller sig positiv over for forslaget. Den konkrete aftale om anvendelse af arealet til kommunalt brug skal fastlægges i forbindelse med den videre projektering.
Omverdensinddragelse
Teknik- og Miljøforvaltningen har i juni 2020 afholdt en besigtigelsestur med 18 deltagere fra følgegruppe af lokale interessenter (bl.a. grundejer- og beboerforeninger, handelsstandsforeningen Nyhavn, Nyhavns Skipperlaug, Kulturhuset Nordatlantens Brygge, Broens Gadekøkken), beboere og henholdsvis Christianshavn og Indre By Lokaludvalg. I forbindelse med besigtigelsesturen orienterede deltagerne forvaltningen om deres syn på stedet og de aktuelle problemstillinger, bl.a. utrygheden som fodgænger på begge sider af broen, uklarhed omkring trafikafviklingen mv., jf. bilag 5.
Forvaltningen afholdt workshop i august 2020 for følgegruppen, hvor ekstern rådgiver præsenterede analyser og foreløbige løsningsforslag. Følgegruppen kom desuden med konkrete forslag til løsningens udformning, herunder bl.a. opsætning af fysiske barriere, hegn, beplantning samt tiltag til at guide og adskille trafikken. Forslag fra besigtigelsestur og workshop er indarbejdet i løsningen.
Konsekvenser for biltrafik og parkering
Biltrafikken i Nyhavn vil ændres ved at vende ensretning langs Nyhavn mellem Havnegade og Holbergsgade. Rådgiver har vurderet konsekvenserne i de omkringliggende gader, hvor biltrafikken vil ledes hen. Det anbefales i foranalysen at forbyde venstresving for biler fra Toldbodgade til Nyhavn. Desuden skal ind- og udkørsel til et parkeringsanlæg i gården i ejendommen mellem Nyhavn, Holbergsgade, Herluf Trollesgade og Havnegade vendes. Projektet har ikke konsekvenser for antallet af bilparkeringspladser.
Konsekvenser for træer
Projektet har ingen konsekvenser for træer. Der er mulighed for at etablere grønt i form af plantekummer og kummer med små træer i midterhellen på Grønlandske Handelsplads. Den præcise udformning fastlægges i den videre projektering.
Økonomi
Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der for anlæg og projektering er behov for finansiering på 5,9 mio. kr. Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder budgetnotatet til kommende budgetforhandlinger.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har taget indstillingen til efterretning, vil forvaltningen udarbejde budgetnotat, der indeholder oplæg til videre projektering og anlæg af de to løsningsforslag, der kan indgå i de kommende budgetforhandlinger.
Søren Wille
/Lone Byskov
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 11. januar 2021
Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.
Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
“Partierne ønsker at arbejde videre med en mulig bilfri Nyhavn fra Inderhavnsbroen og frem til Holbergsgade, alternativt frem til Kgs. Nytorv og at ønsket indgår i de kommende overførselsforhandlinger”.