Trafik- og byrumsplan for kvarteret omkring Glyptoteket og Politigården
Trafik- og byrumsplan for kvarteret omkring Glyptoteket og Politigården
Teknik- og Miljøudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 11. januar 2006
5. Trafik- og byrumsplan for kvarteret omkring Glyptoteket og Politigården
TMU 13/2006 J.nr. 0616.0019/06
INDSTILLING
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik-
og Miljøudvalget godkender,
at der udarbejdes en trafik- og byrumsplan for
kvarteret omkring Glyptoteket og Politigården.
RESUME
Teknik- og Miljøforvaltningen
modtager jævnligt henvendelser fra beboere i kvarteret mellem Bernstorffsgade,
Tietgensgade, H. C. Andersens Boulevard og Havneløbet om de trafikale og
bymæssige forhold i kvarteret. Forvaltningen foreslår, at der igangsættes et
arbejde med at udarbejde en trafik- og byrumsplan for kvarteret. I
planprocessen indgår en dialog med beboere, erhvervsdrivende og andre interessenter
i området. Planen vil indeholde en vurdering af miljøpåvirkningerne i forhold
til kommunens målsætninger. Til udarbejdelse af planen afsættes 400.000 kr. som
finansieres af midler fra Vej & Parks driftsbevilling.
SAGSBESKRIVELSE
Teknik- og Miljøforvaltningen modtager jævnligt henvendelser fra beboere i kvarteret mellem Bernstorffsgade, Tietgensgade, H. C. Andersens Boulevard og Havneløbet om de trafikale og bymæssige forhold i kvarteret. Kvarteret er bortset fra Glyptoteket tæt bebygget med en blanding af boliger, serviceerhverv og offentlige institutioner (politigården). Med sin beliggenhed i udkanten af Indre By, tæt på Tivoli og Hovedbanegården og i krydsningspunktet mellem to regionale veje (H. C. Andersens Boulevard og Bernstorffsgade) og et par meget betydningsfulde fordelingsgader (Tietgensgade og Kalvebod Brygge) oplever beboerne i området en del trafik og parkering, som umiddelbart virker uvedkommende. Samtidig er kvarterets tilgængelighed til havnen svag pga. den barriere trafikken på Kalvebod Brygge udgør.
Det er netop vedtaget at indrette en fjernbusterminal på Hambrosgade. Forbindelsen Puggaardsgade – Rysensstensgade indgår som en vigtig forbindelsesbøjle for biltrafik fra Kalvebod Brygge og Christians Brygge mod Amager. Hambrosgade – Rysensteensgade benyttes af biltrafik fra Bernstorffsgade mod Amager, ligesom den udgør forbindelsen for bustrafik i begge retninger mellem Hovedbanegården og Amager.
I forbindelse med anlæg af parkeringskælder under Vesterbrogade foran Tivoli, vil Hambrosgade – Rysensteensgade skulle aftage en stor del af den trafik, som ikke kan køre ad Vesterbrogade, når denne er lukket i anlægsperioden.
Hotel Cab-Inn har udfyldt den tomme karré mellem Mitchellsgade og Edvard Falck Gade. Efter politiets udflytning fra de røde barakker mellem Hambrosgade og Kalvebod Brygge, kan der ske en byudvikling af dette område med serviceerhverv og op til 3.000 m2 butiksareal. Lokalplan nr. 305 "Kalvebod Brygge Nord II" fastlægger, at der ikke må bygges på arealet over for Otto Mønsteds Plads, så der kan skabes en sammenhængende plads helt frem til Kalvebod Brygge. Bortset fra, at den endelige udnyttelse af Rudolph Bergs hospital endnu ikke er fastlagt, vil kvarteret hermed være færdigudbygget.
Umiddelbart i nærheden af området vil der i de k
ommende år
ske en byudvikling på den gamle godsbanegård med Rigsarkiv, boliger og
serviceerhverv.
Forvaltningen foreslår, at der igangsættes et arbejde med at udarbejde en trafik- og byrumsplan for kvarteret. Arbejdet inddeles i følgende faser:
· Problemudpegning og dataindsamling. Her foretages bl.a. en registrering af parkeringsomfanget og trafikken i kvarteret.
· Udarbejdelse af strukturplan. Her fastlægges trafik- og bymæssige strukturer i området – hvor kan der tillades gennemkørende biltrafik, ensretninger, vejlukninger, hvor skal der parkeres, cykel- og gangtrafik, sammenhængende byrum. Strukturplanen skal etapedeles under hensyntagen til den midlertidige situation i anlægsperioden for parkeringsanlæg under Vesterbrogade.
· Principper for indretning af enkelte gade- og pladsrum.
Mellem hver fase gennemføres en dialog med beboere, erhvervsdrivende og andre interessenter i området. Indre By lokalråd (lokaludvalg) inddrages løbende i arbejdet.
Arbejdet tager udgangspunkt i eksisterende planlægning på området, herunder Kommuneplanen, Trafik- og Miljøplanen, Hastighedsplanen, Cykelstiprioriteringsplanen og Byrumshandlingsplanen.
Arbejdet igangsættes i starten af januar 2006 og forventes afsluttet i september 2006.
Økonomi
Til udarbejdelse af planen afsættes 400.000 kr. til konsulentbistand, gennemførelse af analyser, samt trykkeudgifter. Udgifterne finansieres af midler fra Vej & Parks driftsbevilling.
Miljøvurdering
Selve planen vil være omfattet af positivlisten over sager, der vurderes at medføre en væsentlig påvirkning af miljøet. Planen vil indeholde en vurdering af miljøpåvirkningerne i forhold til kommunens målsætninger.
Andre konsekvenser
-
Høring
I planprocessen indgår en dialog med beboere, erhvervsdrivende og andre interessenter i området. Inden planen sendes til vedtagelse i Teknik- og Miljøudvalget vil der ske en høring af Københavns Politi, HUR, grundejere i kvarteret og andre, som er høringsberettigede i henhold til forvaltningsloven.
Bilag
Kort over området
Ole Bach