Høring om etablering af fire fælles gårdhaver i Alsgadekarréen, Vejlegadekarréen, Svenskelejrenkarréen og Brønshøjvejkarréen
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Alsgadekarréen: Alsgade 2-4, Dannevirkegade 1-13, Ny Carlsberg Vej 27-29 og Enghavevej 56-64, sendes i offentlig høring i otte uger, jf. bilag 2.
- at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Vejlegadekarréen: Horsensgade 1-13, Silkeborg Plads 2-8, Vejlegade 2-12 og Strandboulevarden 71-75, sendes i offentlig høring i otte uger, jf. bilag 3.
- at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Svenskelejrenkarréen: Frederikssundsvej 129A-B, Højenhald 2-14 og Svenskelejren 9-11, sendes i offentlig høring i otte uger, jf. bilag 4.
- at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Brønshøjvejkarréen: Brønshøjvej 2A-B, 4, Frederikssundsvej 177A-C, 179A-C, 179A-B, Elmelundevej 1-5 og Rytterskolehøj 2-10, sendes i offentlig høring i otte uger, jf. bilag 5.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget skal træffe beslutning om, at byfornyelsesforslagene som skitseret i bilag 2-5 sendes i høring hos beboerne og ejerne.Løsning
Med udgangspunkt i Københavns Kommunes ”Bæredygtig Byfornyelsesstrategi” fra oktober 2009, Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om supplerende principper for fælles gårdhaver fra den 11. marts 2013 og som et led i Metropol for Mennesker og Klimatilpasningsplanen, indstilles fire gårdhaver til offentlig høring.
Borgerrepræsentationen har på mødet den 13. januar 2014 delegeret beslutningskompetencen til vedtagelse af forslag og beslutninger om fælles gårdhaver til Teknik- og Miljøudvalget.
Beboere og ejere fra enkeltejendommene i de fire karréer har ansøgt om at få renoveret deres gårde. Forvaltningen vurderer, at de fire gårde opfylder betingelserne i byfornyelsesloven for at komme i betragtning til en omlægning af gårdarealerne.
Fælles for alle fire projekter er, at omlægningen af gårdarealerne vil give bedre og tidssvarende opholds- og aktivitetsmuligheder for beboerne i karréen. Gårdhaverne vil fremstå grønnere end i dag med mere græsareal og flere bede. Nedsivning og forsinkelse af regnvandet i gårdhaverne, herunder etablering af grønne tage og regnbede, vil indgå i alle projekter. Gårdhavernes indretning betyder, at der i gennemsnit afkobles 52 % af regnvandet fra kloakkerne.
Beboerinddragelse
Der har været afholdt workshops med beboerne i alle karréer om indretning af gårdhaverne. I alle fire forslag er det forsøgt at tilgodese de fremførte ønsker i størst muligt omfang uden at tilsidesætte den fælles anvendelse af gårdhaven.
Ejere og beboere har fået oplyst, at driftsudgifterne til en kommende fælles gårdhave typisk udgør 80-105 kr. om måneden for en lejlighed på 70 m². Herfra skal trækkes de udgifter ejendommen allerede i dag bruger til driften.
Herudover har der været gennemført en undersøgelse af beboeres og ejeres tilslutning til etablering af en fælles gårdhave. Det er uddybet med Teknik- og Miljøforvaltningens sammenfatning i bilag 6.
|
Samlet antal boliger, erhverv og ejere |
Svarpct. |
Modstand af samlet antal boliger, erhverv og ejere |
Alsgadekarréen |
162 |
46,7 % |
2,5 % |
Vejlegadekarréen |
201 |
44,8 % |
8,5 % |
Svenskelejrenkarréen |
98 |
46,9 % |
7,1 % |
Brønshøjvejkarréen |
127 |
64,6 % |
3,9 % |
I Alsgadekarréen skyldes modstanden en bekymring for driftsudgifterne i forhold til det nuværende niveau.
I Vejlegadekarréen skyldes modstanden, at beboerne i Vejlegade 6-10, mister deres private areal mod gården, hvor den er meget snæver. Ejendommen er en ombygget erhvervsejendom.
I Svenskelejrenkarréen skyldes modstanden, at beboerne i Svenskelejren 9 er tilfredse med den gård, de allerede har, og at der er en bekymring for niveauet for de fremtidige driftsudgifter. I forbindelse med etablering af gårdhaven fjernes et værkstedsbaghus, Højenhald 8A-8C samt syv garager. Seks af de syv garager anvendes til lager.
I Brønshøjvejkarréen skyldes modstanden en bekymring for niveauet for de fremtidige driftsudgifter samt det forhold, at brandredningskøretøjer ikke kan komme ind i gården. I tilfælde af brand, reddes der udelukkende fra gadesiden, hvilket brandvæsnet er indforstået med, da karréen består af gennemgående lejligheder.
Forslagene om fælles gårdhaver er miljø- og tilgængelighedsvurderet. Effekten er positiv i forhold til en forøgelse af de grønne arealer, mulighed for nedsivning af regnvandet lokalt, større biodiversitet og bedre tilgængelighed i gårdhaverne.Økonomi
Staten refunderer 50 % af udgifterne ved etablering af gårdhaverne. Den samlede udgift til at etablere de fire gårdhaver vurderes at blive 19,3 mio. kr. Kommunen afholder udgifterne, men får refunderet 9,65 mio. kr. fra staten. Tilskudsberegningerne, der er en udspecificering af, hvordan økonomien beregnes og fordeles, er vedlagt som bilag 7.
For at afdække interessen og forberede sagen til forelæggelse for Teknik- og Miljøudvalget, er det i gårdhaveprojekter gældende praksis, at der afholdes udgifter til projektforberedende arbejde, før den politiske vedtagelse. I disse fire karréer er der afholdt udgifter på 0,4 mio. kr. i 2013-2014.
Hvis beslutningerne udmøntes, indpasses de i den kommunale byfornyelsesramme, der er afsat til byfornyelsesformål i 2014-2017 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3.
Ejerne i de respektive karréer afholder selv driftsudgifterne til deres gårdhave.
Videre proces
Byfornyelsesforslagene sendes i 8 ugers offentlig høring. Efter høringsfristens udløb vil forvaltningen tage stilling til de indkomne bemærkninger og udarbejde indstilling og anlægsbevilling til Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen. Først med anlægsbevillingen godkendes effektuering af de fire gårdhaver. Efter godkendelse af de endelige projekter vil beslutningerne blive offentliggjort og fremsendt til alle ejere, beboere og erhvervslejere i de fire karréer.
Forvaltningen forventer på baggrund af høringssvarene at fremlægge et forslag til endelig beslutning om gårdhaverne for Teknik- og Miljøudvalget primo 2015.
De fire gårdhaver forventes færdige i sommeren 2016.
Pernille Andersen
/ Anders Møller
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 10. november 2014
Teknik- og Miljøudvalget stillede ændringsforslag til indstillingens 3. at-punkt om:
”at ejendommen Svenskelejren 9 (matrikel nr. 107 BR) i Svenskelejrkarréen udgår af det fælles gårdhaveprojekt.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Indstillingen blev godkendt med otte stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.
Ingen undlod at stemme.
C, I og V afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker ikke at tvinge beboere ind i en fælles gårdhave, som påfører dem ekstra udgifter eller gener.”