Mødedato: 10.11.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Byggesagsgebyrer i 2015

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til takst for byggesagsgebyrer fra 1. januar 2015 på baggrund af ny lovgivning og budgetaftalen for 2015.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at der pr. 1. januar 2015 ikke opkræves gebyrer for lette byggesager, for ungdomsboliger og kollegier, for almene boliger, for byggetilsyn, samt at taksten generelt nedsættes for alle byggesager.
  2. at byggesagsgebyrer pr. 1. januar 2015 opkræves med 800 kr. pr. forbrugt time, jf. takstbilaget bilag 4.

Problemstilling

Med afsæt i Vækstplan 2014 har Folketinget vedtaget, at kommunerne pr. 1. januar 2015 skal opkræve byggesagsgebyrer efter forbrugt tid på den enkelte byggesag. De nye regler er sammenfattet i bilag 1, og i bilag 2 findes Energistyrelsens gebyrvejledning.

I Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) besluttede parterne (A, B, F, O og Ø) at afsætte: 
  1. 6,0 mio. kr. i drift fra 2015 og frem til gebyrfritagelse for lette sager
  2. 9,0 mio. kr. i drift fra 2015 og frem til delvis gebyrfritagelse på svære sager
  3. 10,0 mio. kr. i drift fra 2015 og frem til gebyrfritagelse for byggetilsyn
  4. 5,5 mio. kr. i drift fra 2015 og frem til gebyrfritagelse for ungdomsboliger
  5. 13,4 mio. kr. i drift fra 2015 og frem til gebyrnedsættelse for boliger

Dermed halveres byggesagsgebyrerne i alt med 43,9 mio. kr. inklusiv færre udgifter i Teknik- og Miljøforvaltningen for 1,5 mio. kr.

Løsning

Med henblik på at udmønte budgetaftaleteksten har forvaltningen d. 25. september spurgt Energistyrelsen om lovligheden af gebyrnedsættelse for byggesagsbehandling. I Energistyrelsens svar af 13. oktober 2014 gøres det klart, at såfremt kommunen beslutter, at der skal opkræves gebyr, skal gebyret opkræves efter tidsforbrug, og der skal opkræves for hele sagsbehandlingen.

Svaret fra Energistyrelsen betyder, at det ikke er muligt at fritage enkelte dele af byggesagsbehandlingen for gebyrer. Dette skyldes, at hensigten med den seneste ændring af byggeloven er, at man ønsker at skabe gennemsigtighed ved, at den enkelte kommunes byggesagsgebyrer afspejler den tid, som der er brugt på byggesagsbehandlingen, og at det er muligt at sammenligne taksterne på tværs af landets kommuner.

Svaret fra Energistyrelsen betyder også, at delvis gebyrfritagelse for svære byggesager (punkt 2 i budgetaftalen) ikke kan realiseres, fordi enkelte dele af byggesagsbehandlingen ikke må fritages for gebyr. Det er heller ikke muligt alene at nedsætte taksten for boligbyggeri (punkt 5), fordi der kun må opkræves efter én timetakst. Der er til gengæld intet til hinder for at gebyrfritage lette sager (punkt 1), byggetilsyn (punkt 3) samt ungdoms- og kollegieboliger (punkt 4).

Ifølge Energistyrelsen kan kommunen undtage visse sagstyper fra gebyropkrævningen. Det kræver imidlertid, at der kan laves en klar definition og afgrænsning af, hvad der er omfattet af den enkelte sagstype. Forvaltningen foreslår, at almene boliger, som er vel defineret i Lov om almene boliger, gebyrfritages. Dette udgør 5,0 mio. kr.

Forvaltningen foreslår, at de resterende 17,4 mio. kr. i budgetaftalen bruges på en generel gebyrnedsættelse for alle byggesager, som ikke i forvejen er gebyrfritaget.

Forvaltningen foreslår derfor følgende: 
  1. 6,0 mio. kr. til gebyrfritagelse for lette sager
  2. 10,0 mio. kr. til gebyrfritagelse for byggetilsyn
  3. 5,5 mio. kr. til gebyrfritagelse for ungdomsboliger og kollegier
  4. 5,0 mio. kr. til gebyrfritagelse for almene boliger
  5. 17,4 mio. kr. til generel gebyrnedsættelse for alle byggesager

Forvaltningen vurderer, at forslaget til udmøntning er mest muligt i tråd med den politiske aftaletekst og inden for den økonomiske ramme. Det bemærkes, at punkt 1, 2 og 3 er uændret i forhold til budgetaftalen, mens punkt 4 og 5 er nye. Samlet set udgør gebyrnedsættelsen 43,9 mio. kr. svarende til budgetaftalen. Med forslaget vil der være en markant effekt for boliger mv., da en del byggesager ikke blive opkrævet med gebyr, og på de store byggesager vil der ikke blive opkrævet timer for byggetilsyn. Gebyrnedsættelsen vil ikke bevirke en markant sænkning af timetaksten på de resterende byggesager, hvorfor taksten stadig vil være på niveau eller lidt over sammenlignelige kommuner.

I Københavns Kommune er der – med den nuværende byggeaktivitet i byen – 135 medarbejdere, der direkte arbejder med byggesagsbehandling, og de vil i 2015 bruge ca. 130.000 timer på byggesagsbehandling. Ca. 45.000 timer vil ikke blive opkrævet som følge af udmøntningen af budgetaftalen, mens ca. 10.000 timer ikke kan opkræves efter byggeloven, fx timer brugt på klagesager og generel vejledning. Herudover vil der blive brugt ca. 20.000 timer på sager, der er modtaget før 1. januar 2015, og som derfor opkræves efter tidligere opkrævningsmetoder.

Det forventes, at der med den foreslåede model for udmøntning af budgetaftalen kan opkræves gebyr for ca. 55.000 timer i 2015. Det vil betyde en timetakst på 800 kr. - Se bilag 3 for en beregning af det forventede timeforbrug og timetaksten, bilag 4 for takstbilaget for 2015, bilag 5 for gebyrbestemmelser for byggesagsbehandling og bilag 6 for en sammenligning af timepriser med udvalgte kommuner.

Økonomi

Nedsættelse af byggesagsgebyrer med 43,9 mio. kr. og nedsættelse af udgiftsniveauet på ordinær drift på 1,5 mio. kr. Ved byggeansøgninger modtaget før 1. januar 2015 vil der blive opkrævet gebyr efter de for ansøgningen gældende vedtægter og takster.

Der må ikke opkræves mere i byggesagsgebyrer, end der er af direkte og indirekte udgifter til byggesagsbehandling set over en 4-årig periode. Teknik- og Miljøforvaltningen vil årligt vurdere de forventede udgifter til byggesagsbehandlingen i det kommende budgetår på baggrund af forventninger til byggeaktiviteten i byen og kendskab til ressourceforbruget generelt. Denne vurdering forelægges Teknik- og Miljøudvalget inden budgetforhandlingerne for 2016, jf. budgetaftale for 2015.

Videre proces

Kommunens takster besluttes endeligt af Borgerrepræsentationen med henblik på at taksterne kan træde i kraft 1. januar 2015. Forvaltningen vil herefter offentliggøre og informere relevante samarbejdspartnere om de nye takster på byggesagsområdet. 


                               Pernille Andersen 
                                                                                   / Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 10. november 2014

C, I og V stillede følgende ændringsforslag til den samlede indstilling:
”At byggesagsgebyrer helt afskaffes”

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med tre stemmer mod otte. Ingen undlod at stemme. 
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Ingen undlod at stemme.

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Til top