Mødedato: 10.11.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Lokalplanforslag "Bardenflethsgade II"

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af forslag til lokalplan ”Bardenflethsgade II” med kommuneplantillæg. Forslaget vil muliggøre opførelse af en boligbebyggelse på hjørnet af Amager Boulevard og Amagerfælledvej, tilbygning til skolen i Peter Vedels Gade og en ny daginstitution.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til lokalplan ”Bardenflethsgade II” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.
  2. at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside ”Bliv Hørt” afholdes et borgermøde.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    3.   at det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) godkendes med henblik på 
          offentliggørelse sammen med lokalplanforslaget i 8 uger.

Problemstilling

Ejeren af grunden på hjørnet af Amager Boulevard og Amagerfælledvej har udarbejdet et projekt til opførelse af ca. 110 familieboliger og en daginstitution.

For at realisere projektet er det nødvendigt at udarbejde en ny lokalplan og et tillæg til kommuneplanen, som muliggør, at der primært bygges boliger.

Teknik- og Miljøudvalget har i forbindelse med behandlingen af startredegørelsen den 2. juni 2014 ønsket, at støjkrav og luftforurening undersøges nærmere.

Løsning

Lokalplanforslaget skal muliggøre, at der kan opføres en randbebyggelse med 110 moderne, familieegnede helårsboliger samt en børneinstitution til seks grupper og en tilbygning til skolen. Der er tale om en randbebyggelse mod nordøst på 6 etager (21 meter), som trapper ned til 4 etager (15 meter) mod vest langs skellet mod Seruminstituttet. På denne måde skærmer bebyggelsen for trafikstøj, og friarealerne til boligerne og institutionen bliver beskyttet mod støj.

Bebyggelsen er udformet således, at alle boliger har en ikke støjbelastet facade mod gård. I facader mod vej etableres der støjsluser, der er en teknisk løsning, der muliggør, at de enkelte boliger har mulighed for udluftning uden at blive belastet af støj.

Grundens areal er på i alt 6.912 m². Ved køb af en del af Bardenflethsgade på 1.800 m² skabes et byggeretsgivende grundareal på i alt ca. 8.700 m². Med en bebyggelsesprocent på 150 muliggøres en boligbebyggelse på ca. 12.000 m2 og en institution på 1.000 m2. Selve salget håndteres af Økonomiforvaltningen i særskilt sag, som forlægges Økonomiudvalget.

Luftforureningen på Amager Boulevard og Amagerfælledvej er målt til 35 µg/m3 og ligger under grænseværdien på 40 µg/m3. Den kommende daginstitution, som er i to etager med tagterrasse, ligger inde i gården og skærmes dermed af den omgivne karré i 4-6 etager. Det betyder, at luftforureningen fra trafikken typisk vil være fortyndet til en fjerdedel i gårdrummet, bag de høje bygninger, i forhold til i gaden. Forvaltningen vurderer på den baggrund, at daginstitutionen ikke vil være mere udsat end andre institutioner i kommunen. 

Teknik- og Miljøforvaltningen har i arbejdet med lokalplanen afholdt orienteringsmøde med Børne- og Ungdomsforvaltningen angående skolen i Peter Vedels Gade. På baggrund af mødet muliggøres en byggemulighed for skolen på 1.000 m2, hvilket ligger inden for kommuneplanens rammer, selv om der på nuværende tidspunkt ikke er planer for en udbygning.

Byliv
Området er i dag præget af, at byggegrunden anvendes til oplag af byggematerialer og uden nogen former for bylivsaktiviteter. Børneinstitutionen og offentlige stier syd og vest for bebyggelsen vil give mere aktivitet i området.

Lokalplanen sikrer en pladsdannelse mod Amager Boulevard, således at ankomsten til bebyggelsen fremstår grøn. Ved ankomsten til bebyggelsen og institutionen fra Bardenflethsgade anlægges yderligere en plads, der har karakter af et ankomstareal. 

Bæredygtighed
Lokalplanforslaget stiller krav om, at tagene begrønnes, og at regnvand afledes lokalt. Byggeriet opføres efter laveste energiklasse.

Forslag til tillæg til Kommuneplan 2011
Forslaget til kommuneplantillæg opdeler den nuværende ramme til blandet bolig og serviceerhverv (C2) til en boligramme for den kommende boligbebyggelse (B5) og en ramme til serviceerhverv (S2) for Peter Vedel Skolen. Desuden lægges boligrammen sammen med naboboligrammen. Endelig overføres en del af Bardenflethsgades vejarealet fra offentlige formål (O3) til boligrammen (B5).

Ved rammeændringen ændres parkeringsnormen fra i størrelsesordenen og højst 1 pr. 200 m2 til i størrelsesordenen og højst 1 pr. 150 m2 i serviceerhvervsrammen samt mindst 1 pr. 200 m2 og højst 1 pr. 100 m2 i boligrammen. Maksimale bebyggelsesprocenter, bygningshøjder, friarealkrav mv. er uændrede.

Intern høring 
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Lokaludvalget Amager Vest. Lokaludvalget vil blive hørt igen, når forslaget sendes i høring.

Bemærkninger fra lokaludvalg Amager Vest
Lokaludvalget ser positivt på, at arkitekturen i projektet er tænkt sammen med den øvrige nærtliggende bebyggelse. Lokaludvalget giver udtryk for, at projektet er af høj arkitektonisk kvalitet, og er glade for, at den store bebyggelse ud mod Amagerfælledvej, i samspil med boligkarréen på den anden side, danner en form for port. Lokaludvalget foreslår en parkeringsdækning på 1 p-plads pr. 150m2 etageareal for at imødekomme det lokale parkeringsbehov. Lokaludvalget opfordrer til, at tagarealet udnyttes bedre enten i form af friareal eller som grønt tag.

Forvaltningens bemærkninger
Med lokalplanforslaget imødekommes lokaludvalgets ønsker om høj arkitektonisk kvalitet, parkering og grønne tage.

Forvaltningen har desuden afholdt orienteringsmøde med bestyrelsen for andelsboligforeningen på hjørnet af Amagerfælledvej og Bardenflethsgade. Beboerne vil blive hørt, når forslaget sendes i høring.

Miljøvurdering
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer. Beslutningen vil blive sendt i høring sammen med planforslagene.

Parkering
Parkering foregår i en høj parkeringskælder under gårdanlægget. Indtil 10 % af p-pladserne kan placeres på terræn, primært til af- og påsætning samt handicapparkering.  Kravet til parkering fastlægges i lokalplanen til i størrelsesordenen og højst 1 p-plads pr. 150 m² etageareal for boligbebyggelsen og institutionen, hvilket er praksis for lignende byggerier med tilsvarende stationsnærhed. Adgang til bebyggelsen og institutionen sker fra Peter Vedels Gade og den resterende del af Bardenflethsgade.

Ved nedlæggelse af en del af Bardenflethsgade nedlægges 65 offentlige parkeringspladser i blå zone. Hvis der på et senere tidspunkt træffes beslutning om, at de nedlagte parkeringspladser skal erstattes, vil de nødvendige indtægts- og udgiftsbevillinger hertil blive indarbejdet i den salgsaftale og indstilling, der udarbejdes af Økonomiforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen.

Borgerdialog
Forslaget offentliggøres i 8 uger, hvor det lægges på kommunens høringsportal og annonceres på kommunens hjemmeside. Der afholdes herudover et borgermøde.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Kommunen skønner en årlig skatteindtægt på ca. 2,3 mio. kr. (2012 priser). Skønnet baseres på et fuldt udbygget lokalplanområde.  

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslagene i høring i 8 uger.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningerne gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen april måned 2015.

Lokalplanen har et servicemål på maksimalt 52 uger. Det betyder, at der inden for 29 uger skal ske offentlig høring og endelig godkendelse, for at forvaltningen kan leve op til målet. Forvaltningen vurderer, at såfremt den videre proces forløber planmæssigt, vil målet blive nået.

 

                                             Bjarne Winge                                      Pernille Andersen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 10. november 2014

Der blev stillet følgende tekniske ændringsforslag (ÆF1) til indstillingens 1. at-punkt:
”I lokalplanforslagets § 9, stk. 1 tilføjes:
”Det er en betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse, at det er dokumenteret, at Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støj er overholdt.”

Det tekniske ændringsforslag blev godkendt uden afstemning.

C, I og V fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) om tilføjelse at et 4. at-punkt:
De 65 offentlige parkeringspladser i blå zone skal bevares. Parkeringsnormen for byggeriet fastsættes til 1:100.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med tre stemmer mod otte. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Ingen undlod at stemme.

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.
Ingen undlod at stemme.

C afgav følgende protokolbemærkning:
”De 65 offentlige parkeringspladser i blå zone skal bevares. Parkeringsnormen for byggeriet fastsættes til 1:100.”
Til top