Nyt varmeprojekt på H.C. Ørsted Værket, Vesterbro/Kgs. Enghave
Teknik-og Miljøudvalget skal tage stilling til Ørsteds ansøgning om etablering af 200 MW elkedler med tilhørende 1000 MWh varmeakkumulator samt 30 MW varmepumpe på H.C. Ørsted Værket.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Ørsteds ansøgning om etablering af 200 MW elkedler med tilhørende 1000 MWh varmeakkumulator og 30 MW varmepumpe imødekommes.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede den 18. januar 2018 at delegere beslutningskompetencen vedrørende varmeprojekter til Teknik- og Miljøforvaltningen medmindre sagen er principiel. I principielle sager skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling varmeprojektet.
Ørsted har ansøgt om etablering af 200 MW elkedler med tilhørende 1000 MWh varmeakkumulator samt 30 MW varmepumpe. Etableringen svarer til ca. 5 % af den nuværende varmekapacitet i hovedstadsområdet. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at projektets størrelse betyder, at godkendelse af etableringen er af principiel karakter.
Teknik- og Miljøudvalget skal derfor godkende, at ansøgningen imødekommes.
Løsning
Ørsted ansøger om etablering af 200 MW elkedler, med det formål at sikre den nødvendige spids- og reservelast i fjernvarmesystemet. Fordelen ved elkedlerne er, at anlæggene er meget fleksible til start og stop, og derfor fungerer rigtigt godt som spids- og reservelast. Ved at der samtidig etableres en 1000 MWh varmeakkumulator, giver det mulighed for at anvende elkedlerne til at absorbere ubalancer i elnettet, fordi der fx kan produceres varme om natten, eller når der er meget vedvarende energi på elnettet. Varmen lagres i akkumulatortanken indtil der er behov for varmen i fjernvarmenettet. Elkedlerne vil aftage sin el fra en allerede eksisterende 132 kV-transformerstation, hvilket er med til at nedbringe de samlede omkostninger for projektet.
Der ansøges samtidig om etablering af 30 MW havvandsbaserede varmepumper, som skal fungere som grundlast i fjernvarmenettet. Varmepumperne vil kunne udnytte H.C. Ørsted Værkets eksisterende havvandsind- og udtag, som tidligere har været anvendt til kølevand til turbineanlæggene. Havvandsind- og udtag fungerer ved at havvandet føres ind gennem et lukket rør, hvori varmen fra vandet trækkes ud via en varmeveksler. Havvandet føres derefter ud i havnebassinet igen, uden anden påvirkning end at have udnyttet 1-2 °C fra vandet.
Den nye varmekapacitet vil hovedsageligt fortrænge varmeproduktion fra biomassefyrede kraftværker samt naturgaskedler. Med den nuværende tidsplan for projektet forventes det, at anlæggene er driftsklare i medio 2025.
Over en periode på 20 år forventes projektet at give en CO2 besparelse på i alt 179.441 tons. De opnåede CO2-besparelser fra projektet kan i takt med realiseringen regnes ind i den nuværende KBH 2025 Klimaplan og forventes også at kunne indregnes i den kommende klimaplan.
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at projektet understøtter initiativer i KBH 2025 Klimaplanen om udvikling af fremtidens fjernvarmeproduktion og -system, hvor en større del af varmen kommer fra vedvarende energienheder som varmepumper, og hvor der sker en større kobling mellem el og fjernvarme.
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer desuden, at projektet vil være med til at øge robustheden og fleksibiliteten i fjernvarmenettet.
Samfundsøkonomi
Kommunen må kun godkende det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt i forhold til andre relevante projekter.
De samfundsøkonomiske beregninger viser, at det ansøgte projekt er samfundsøkonomisk mere fordelagtigt end referencen, som er at bibeholde varmeproduktionen til fjernvarmenettet som status quo. Over en periode på 20 år er der en samfundsøkonomisk gevinst på 462 mio. kr. ved at etablere projektet. Det er især besparelser i brændselsomkostninger og CO2 (samfundsøkonomiske omkostning ved udledning af CO2) der er afgørende for, at det er samfundsøkonomisk fordelagtigt at etablere projektet.
Ørsted har i deres ansøgning gennemgået overvejelser over anlægsvalget i dette projekt. Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemgået projektforslaget og vurderer, at der ikke er yderligere alternativer, der burde være undersøgt.
Høring
Teknik- og Miljøforvaltningen har sendt projektforslaget i høring til de berørte parter i perioden fra den 9. august – 6. september 2022. De berørte parter er: HOFOR Forsyning, HOFOR Energiproduktion, Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S (CTR), Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S (VEKS), Amager Ressourcecenter (ARC), ARGO, Radius Elnet, Evida samt Varmepumpeindustrien.
Teknik- og Miljøforvaltningen har ikke modtaget nogen bemærkninger i forbindelse med høringen.
Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte ikke at imødekomme ansøgningen fra Ørsted.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, forventes Ørsted at træffe den endelige investeringsbeslutning ultimo 2022, hvorefter arbejdet med etablering af projektet vil blive igangsat. Ørsted forventer derefter at etablere elkedelanlægget, akkumuleringstank og varmepumper primo 2023. Anlægsfasen forventes at løbe frem til medio 2025, før projektet er færdigetableret og klar til at blive endelig idriftsat. Dette er dog på betingelse af, at projektet kan godkendes senest efteråret 2022.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. oktober 2022
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
"Der er brug for flere større varmepumper rundt i hele byen, for at komme fri af biomasse på sigt - og nu tager vi første skridt, det er glædeligt. Vi skal videre - med geotermisk varme, store varmelagre og overskudsvarme fra Power-to-X."