Mødedato: 10.10.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Mitchellgade - nedlæggelse af P-pladser

Se alle bilag
I forbindelse med byggeriet af kontorbygningen HM2 er det nødvendigt at ombygge en strækning af Mitchellsgade. Den foreslåede ombygning medfører, at der bliver nedlagt 14 parkeringspladser i Grøn zone, hvilket Borgerrepræsentationen skal godkende.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiforvaltningen og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at bygherre (Freja Ejendomme A/S) får tilladelse til ombygning af Mitchellsgade og der nedlægges 14 parkeringspladser i Grøn zone i forbindelse med ombygningen, hvilket medfører et provenutab på 196.000 kr. (2011 p/l) årligt på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering, funktion 2.22.07.1 fra 2012 og frem. Tabet af indtægter modsvares af en tilsvarende mindre reduktion af kommunens bloktilskud. 

    2.   at Teknik- og Miljøudvalgets servicemåltal som konsekvens af nedlæggelserne opskrives med 196.000 kr. fra 2012 og frem.

Problemstilling

I forbindelse med byggeriet af HM2, en kontorbygning på hjørnet af Mitchellsgade og Kalvebod Brygge, er det nødvendigt med en ombygning af en strækning af Mitchells-gade. Bygherre foreslår derfor at forskønne strækningen med en udvidelse af fortovet til en mindre pladsdannelse.
Byggeriet er underlagt Lokalplan 305 og 418. Den foreslåede ombygning af vejen ses ikke at være i strid med nogen af lokalplanerne, men to forhold pålægger kommunen at sikre adgang til ejendommen:

I Lokalplan 305 hedder det (§ 7, stk. 2): ”Der skal etableres adgang til bebyggelsen fra de omgivende veje.” Dette medfører at kommunen er forpligtet til at sikre en overkørsel.

I Lokalplan 418 hedder det (§ 4, stk. 3): ”Tilkørsel til underjordisk parkering skal etableres mod Hambrosgade og Mitchellsgade.” Hermed indskærpes det overfor kommunen, at overkørslen til HM2 skal etableres i Mitchellsgade.

Den foreslåede forskønnelse nødvendiggør nedlæggelse af parkeringspladser.

Løsning


Kommunen har som følge af lokalplanerne godkendt bygherres byggeansøgning og dermed også accepteret anlæggelsen af to overkørsler. Årsagen til, at der foreslås etableret to overkørsler er, at man derved sikrer, at varelevering hovedsagelig vil foregå på bygherres grund, og ikke i Mitchellsgade.

Trafik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at bygherre får tilladelse til den foreslåede ombygning af Mitchellsgade. Ud over at forskønne området, vil ombygningen give en mindre trafiksikkerhedsmæssig gevinst idet, der efterfølgende ikke vil være bakkende køretøjer fra parkeringspladserne tæt på Kalvebod Brygge, og oversigten ved udkørsel fra politiets garage vil blive forbedret. Projektet ses også at falde i tråd med andre ombygninger i området f.eks. Hambrosgade. Hertil kommer plantningen af flere træer, som også er i tråd med kommunens vision herom.

Den foreslåede plads vil blive belagt med chaussésten – genanvendte og nye – i stil med øvrige sten i nærområdet, og der vil på strækningen være tre overkørsler (en til HM2s p-kælder, en til HM2s gårdsplads og en til politiets garageanlæg) i brosten, hvilket giver et godt samspil med chausséstenene. Se bilag 1 for overblik over eksisterende forhold, samt bilag 2 for skitsetegning over forslaget.

Der bliver desuden plantet et nyt træ. Både for det nye træ og de eksisterende vil der blive taget hensyn til forvaltningens krav til plantehuller.
Konsekvensen af en tilladelse vil være, at der bliver nedlagt 14 parkeringspladser i Grøn zone. Parkeringsdækningen i området er i dag 69 % kl. 12.00 og 58 % kl. 22. Det er derfor Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at en nedlæggelse af 14 parkeringspladser ikke vil forringe beboernes muligheder for at finde parkering i området væsentligt.

Da nedlæggelsen af de 14 parkeringspladser medfører et provenutab på 196.000 kr. (2011 p/l) fra 2012 og frem, skal Teknik- og Miljøudvalgets servicemåltal (se redegørelse herfor under økonomi) opskrives med et tilsvarende beløb. Dette skyldes, at servicemåltallet er et nettotal, som opstilles for at kommunerne overholder rammeaftalen med staten på driften. Det vil sige, at serviceudgiften ”måles” efter, at eventuelle indtægter er trukket fra. Har man indtægter på et serviceområde vil disse altså mindske udvalgets servicemåltal. Hvis vi har et indtægtstab, som i dette tilfælde, så skal Teknik- og Miljøudvalgets servicemåltal altså hæves.


Økonomi

Nedlæggelse af de 14 betalingsparkeringspladser i Grøn zone vil give et provenutab på 14.000 kr. pr. plads pr. år, i alt 196.000 kr. (2011 p/l) fra 2012 og frem. Tabet af indtægter modsvares af en tilsvarende mindre reduktion af kommunens bloktilskud.

Herudover skal Teknik- og Miljøudvalgets servicemåltal opskrives med 196.000 kr. fra 2012 og frem. Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) indgår hvert år en aftale om de 98 kommuners samlede økonomi. En del af denne økonomiaftale er en ramme for kommunernes samlede udgifter til service. For at sikre, at Københavns Kommune ikke bidrager til en eventuel overskridelse af den aftalte serviceudgiftsramme i et givent år, styrer kommunen efter servicemåltal.

Servicemåltallet er en ramme for, hvor mange udgifter til service det enkelte udvalg må afholde. Udvalgets reelle serviceudgifter skal holde sig inden for rammen, der ved indgangen til ethvert budgetår er lig udvalgets vedtagne budget. Måltallet korrigeres i løbet af året efter en række fastsatte kriterier. Eksempelvis nedskrives et fagudvalgs servicemåltal, når der omplaceres midler fra drift til anlæg. Herved frigøres der servicemåltal tilsvarende omplaceringen, der kan anvendes til andet formål.

Videre proces

Efter Borgerrepræsentationens godkendelse vil bygherre udarbejde et endeligt vejprojekt til godkendelse i Teknik- og Miljøforvaltningen. Projektet forventes udført i løbet af forår / sommer 2012, men det er afhængigt af, hvorledes selve kontorbyggeriet HM2 skrider frem, idet arealet benyttes til byggepladsen.

Hjalte Aaberg         /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 10. oktober 2011:

 

Dansk Folkeparti stillede ændringsforslag til indstillingen om:


”at sagen udsættes med henblik på at forvaltningen forhandler med bygherre om finansiering af reetableringen af de 14 parkeringspladser, der nedlægges”


For ændringsforslaget stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, I og O

Imod ændringsforslaget stemte 5 udvalgsmedlemmer: A, F og Ø

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.


Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.


Der blev stemt om indstillingen:


For indstillingen stemte 5 udvalgsmedlemmer: A, F, Ø

Imod indstillingen stemte 3 udvalgsmedlemmer: I, C og O

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.


Indstillingen blev anbefalet.


Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning:


”Dansk Folkeparti kan ikke tilslutte sig, at der nedlægges 14 p-pladser i grøn zone uden at der oprettes erstatningsparkeringspladser. Vi kan ikke acceptere, at TMF blot konstaterer, at der ikke er fundet erstatningsparkeringspladser og vi ønsker, at TMF inden nedlæggelsen i 2012 etablerer erstatningspladser.”

Til top