Mødedato: 10.09.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

§3 dispensation, Emdrup Sø

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til om forvaltningen skal have dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 til en gennemgribende regulering af fiskebestanden i Emdrup Sø.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender

1. at forvaltningen får dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 til en gennemgribende regulering af fiskebestanden i Emdrup Sø.

Problemstilling

Emdrup Sø er en 5,6 ha stor sø beliggende i den nordlige del af København. Søen er omfattet af Naturbeskyttelseslovens § 3, som betyder, at der ikke må foretages ændringer i søens tilstand. Der er dog mulighed for dispensation i særlige tilfælde.

Søen er meget uklar, og algemængden er større end forventet i forhold til søvandets indhold af plantenæringsstoffer (primært kvælstof og fosfor).

Den dårlige tilstand tilskrives fortrinsvis fiskesammensætningen, der ikke er i økologisk balance, da der er en overvægt af fredfisk frem for rovfisk. Sammenlignes Emdrup Sø med andre lignende søer viser det, at kun søer med en overvægt af rovfisk er klarvandede.

Den foreslåede regulering har derfor til hensigt at bringe søen i økologisk balance og dermed give klarere vand.

Løsning

Søens vandmiljø søges forbedret gennem en gennemgribende regulering af fiskebestanden.

Søens nuværende fredfiskebestand har en skønnet biomasse på 1-1,5 tons, hvoraf hovedparten vil blive opfisket indenfor 1-2 år. Fiskeriet vil primært foregå med vod, hvor der trækkes et stort net igennem søen. Ved fiskeriet vil der blive taget hensyn til de eksisterende rørføringer på søbunden.

Metoden er velkendt, og den er eksempelvis afprøvet i De Indre Søer med stor succes. Her er vandet gået fra at være meget uklart til at være klart og med en god fremvækst af vandplanter.

En gennemgribende regulering af fiskebestanden vurderes at kunne skabe en god balance, hvor dyreplanktonets fortæring af alger skaber klart vand, som vil give mere undervandsvegetation, som i dag er sparsom. Under disse forhold vil fiskebestanden kunne stabiliseres i en afbalanceret form.

Resultatet af projektet forventes at være, at Emdrup Sø bliver så klar, at der kommer vandplanter. Dette kan i en overgang give en opblomstring af f.eks. vandpest (som det har været tilfældet i De Indre Søer), men da Emdrup Sø ikke bliver brugt til sejlads, ser forvaltningen ikke dette som et problem. Resultatet med flere vandplanter kan til gengæld give fødegrundlag til flere svaner, som publikum kan nyde synet af.

Hvor længe der går før søen kommer i økologisk balance afhænger forskellige økologiske faktorer som eksempelvis mængden af sollys.

I forbindelse med opstarten af projektet vil forvaltningen give mulighed for at offentlighed kan kigge med og spørge ind til projektet og fiskene.

Forvaltningen ønsker således gennem en dispensation fra Naturbeskyttelseslovens §3, at gennemføre en gennemgribende regulering af fiskebestanden i Emdrup Sø med henblik på at søen indenfor en årrække kan komme i økologisk balance og dermed få klart vand til glæde for både publikum og søen som helhed.

Økonomi

Fiskereguleringen finansieres af forvaltningen via driftsmidler.

Videre proces

Teknik- og Miljøudvalgets afgørelse sendes i høring hos de høringsberettede parter.

Teknik- og Miljøudvalgets afgørelse kan af de klageberettigede, påklages til Naturklagenævnet inden 4 uger efter, at den er meddelt. Lokale foreninger og organisationer kan kun klage, hvis de har en væsentlig interesse i afgørelsen.


Hjalte Aaberg  
                                / Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 10-09-2012

Indstillingen blev godkendt.

Lars Berg Dueholm (I) var ikke til stede under behandlingen af punktet.
Til top