Teknik- og Miljøforvaltningens nye praksis for krav til dele- og elbilpladser i lokalplaner
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forvaltningens forslag til principper for krav til dele- og elbilpladser i lokalplaner er udgangspunkt for praksis i lokalplaner jf. afsnittet Løsning.
Problemstilling
Nye lokalplaner kan bidrage til håndteringen af københavnernes øgede efterspørgsel efter infrastruktur, der fremmer brugen af el- og delebiler som en del af byens grønne omstilling. Siden den nye planlovs ikrafttrædelse 1. januar 2025 har forvaltningen indstillet reservation af et antal parkeringspladser til el. og delebiler, men udvalget har efterspurgt en større afstemning med kommunens målsætninger for el- og delebiler generelt i byen. Konkret har Handlingsplan for delebilisme 2022-2025 som mål, at der i 2025 skal være ca. 2.200 parkeringspladser til delebiler på offentlig vej. Samtidig vurderer Energistyrelsen, at andelen af el- og plugin hybridbiler i København vil stige fra 8 % i 2023 til 20% i 2027. Lokalplanlægningen skal således finde de rette redskaber til at understøtte, at der afsættes parkeringspladser til el- og delebiler og etableres ladestandere til elbiler. Disse redskaber vil blive benyttet i forvaltningens dialog med bygherre, mens den endelige beslutning om andelen af parkeringspladser til el- og delebiler træffes i den enkelte lokalplansag.
I forbindelse med orientering af praksis for dele- og eldelebiler i lokalplaner på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 6. maj 2024 hævede Det Konservative Folkeparti sagen til politisk beslutning.
Løsning
Forvaltningen vil under udarbejdelse af kommende lokalplansforslag stille krav om,
- at mindst 5 % af parkeringsdækningen til boliger i lokalplaner reserveres til delebiler på tværs af byen. Siden 1. januar 2024 har kravet om parkeringspladser til delebiler været 20 % for boliger og 100 % for ungdomsboliger. Ændringen foreslås, fordi målet i handlingsplan for delebilisme svarer til 2 % og delebiler i 2023 udgør 3 % af københavnernes biler. Mindst 5 % i lokalplaner vil derfor være en ambitiøs målsætning.
- at alle delebilspladser er forbeholdt delebiler på el. Det er en fastholdelse af det krav, der hidtil er blevet stillet i lokalplanerne, og det følger målsætningen i handleplan for delebilisme om, at alle delebiler i 2027 skal være på el.
- at mindst 5 % af parkeringsdækningen til erhverv i lokalplaner reserveres til delebiler. Kravet gælder kun i større byudviklingsområder med blandet bolig og erhverv. Siden 1. januar 2024 har kravet udelukkende været 20 % parkeringspladser til delebiler ved kontorerhverv. Ændringen foreslås, fordi 5 % er en ambitiøs målsætning, der kun er hensigtsmæssig de steder, hvor boliger og erhverv etablerer fælles parkeringsanlæg.
- at mindst 20 % af parkeringspladserne i lokalplaner til alle anvendelser reserveres til elbiler. Det er en fastholdelse af det krav, der hidtil er blevet stillet i lokalplanerne, hvilket Energistyrelsens fremskrivning for andel af elbiler.
- at der mindst opsættes én ladestander for hver 5. parkeringsplads i lokalplaner. Hvis der er færre pladser end 5 pladser opsættes én ladestander. Siden 1. januar 2024 har kravet været én ladestander for hver 10. parkeringsplads. Ændringen foreslås for at matche den stigende andel af elbiler.
- at alle parkeringspladser forberedes til el uanset antal. Det er en fastholdelse af det krav, der hidtil er blevet stillet i lokalplanerne. Forvaltningen vurderer, at det sikrer, at el-infrastrukturen kan udbygges i takt med, at andelen af elbiler stiger.
1. Krav til delebilspladser ved boliger
I 2023 udgjorde delebiler i København 3% af de private biler fordelt på følgende delebilsordninger:
- Delebiler med fast stamplads, hvor bilerne hentes og afleveres af brugerne samme sted.
- Delebiler uden fast stamplads, hvor de afhentes et sted og afleveres et andet sted inden for et geografisk afgrænset område.
- Nabo-til-nabo-biler hvor ejere af privatbiler udlejer deres bil til andre medlemmer af ordningen.
I lokalplaner kan delebilspladserne benyttes af både delebiler med og uden fast stamplads, og det er op til grundejer at afgøre, hvilken model de ønsker, da det er på privat grund. Nabo-til-nabo-biler vil ikke umiddelbart kunne holde på delebilspladser fastlagt i en lokalplan.
Målet i Handlingsplan for delebilisme 2022-2025 for parkeringspladser til delebiler svarer til knap 2% af Københavns samlede antal parkeringspladser på offentlig vej.
I lokalplaner er parkeringsandelen generelt lav. Det betyder, at behovet for delebiler vil være højere, da københavnernes adgang til bil på den måde øges. Analysen af forskellige typer delebilisme og deres effekter i København viser, at adgangen til delebil er med til at udskyde behovet for køb af egen bil, hvilket understøtter den grønne omstilling.
For at imødekomme det forventede forøgede behov foreslår forvaltningen at øge kravet ved byudvikling, så parkeringsdækningen til delebiler udgør 5% af den samlede parkering til boliger.
Kravet er et minimumskrav, og det vil altid være muligt for grundejer at reservere en større andel af parkeringspladserne til delebiler. Det giver en fleksibilitet i forhold til at sikre fremtidige behov. Delebilspladserne kan benyttes af både delebiler med og uden fast stamplads. Det er op til grundejer at afgøre, hvilken model de ønsker.
For at imødekomme målsætningen fra Handlingsplan for delebilisme 2022-2025 om, at alle delebiler skal være elbiler i 2027, skal alle pladser til delebiler være forbeholdt el-delebiler.
2. Delebiler til øvrige funktioner
Der er størst potentiale for at fastsætte et krav om delebiler til boliger, da det private bilejerskab udgør størstedelen af bilbestanden i København. I byudviklingsområder, hvor der planlægges for en blandet by med bolig og erhverv, er der imidlertid også et potentiale for, at delebiler kan indgå som en andel af erhvervsnormen.
En delebilsordning, som både henvender sig til bolig og erhverv, vil have et stort potentiale, da de to funktioner har deres kørselsbehov på forskellige tidspunkter af døgnet, ugen og året. Typisk har boligerne behov for bil i eftermiddag og aftentimerne, samt weekender og ferie, hvor erhvervet derimod typisk anvender bilerne i løbet af dagtimerne. Potentialet er dog kun til stede i de tilfælde, hvor der planlægges for en større mængde erhverv, da der skal være en kritisk masse for at det bliver attraktivt at anvende en delbilsordning.
3. Krav til elbilpladser
I 2023 udgjorde 6.500 elbiler og 4.700 plugin hybridbiler til sammen 8 % af københavnernes bilpark. Der har siden 2023 været en kraftig vækst af salget af elbiler, og i 2023 udgjorde el- og plugin hybridbiler 36 % af det samlede salg. Energistyrelsen vurderer, at andelen af el- og plugin hybridbiler vil stige til 20% i 2027.
4. Krav til ladeinfrastruktur
I Handlingsplan for ladeinfrastruktur 2022-2025 er målsætningen, at der i 2025 skal være et ladepunkt/ladestander for hver 10. elbil, der parkerer på de offentlige veje. Herudover fastsætter Ladestanderbekendtgørelsen et minimum for antallet af ladestandere, som er på ca. samme niveau som Handlingsplan for ladeinfrastruktur 2022-2025.
Med de nye muligheder i planloven kan lokalplaner fastsætte krav til ladeinfrastruktur og forberedelse hertil, som er mere ambitiøse end kravene i Ladestanderbekendtgørelsen. Herudover er det muligt at fastlægge en andel af parkeringen, som skal forberedes til el.
Politisk handlerum
Det kan besluttes at op- eller nedjustere antallet af delebilspladser ved fx at nedjustere andelen til 2%, som er målet i Handlingsplan for delebilisme, eller øge andelen til fx 10%, hvis det ønskes at understøtte delebilisme i højere grad. Tilsvarende kan det besluttes at op- eller nedjustere antallet af ladestandere, idet man dog ikke kan nedjustere til færre end én ladestander til hver 10. parkeringsplads, som er det fastlagte minimumsniveau i Ladestanderbekendtgørelsen.
Økonomi
Forvaltningens nye praksis om krav til etablering af ladestandere til et højere antal parkeringspladser vil også omfatte de parkeringspladser til elbiler, der etableres af kommunen til kommunale formål og dermed forventeligt give øgede udgifter til etablering og forberedelse af ladestandere.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen indarbejde kravene i alle lokalplaner, der ikke har været sendt i høring før 1. januar 2024. I lokalplanforslag, som allerede er sendt i høring, hvor der er krav om delebiler, vil kravet blive justeret, så det er i overensstemmelse med ovenstående, i forbindelse med lokalplanens endelige vedtagelse. Forvaltningen vil fastsætte krav i lokalplaner til dele- og elbiler i overensstemmelse med ovenstående, medmindre der foreligger viden eller et politisk flertal, der fordrer en ændring af niveauet.
Søren Wille
/Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. juni 2024
Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således, at mindst 20 % af parkeringsdækningen til boliger i lokalplaner reserveres til delebiler på tværs af byen.”
Ændringsforslaget blev vedtaget med 7 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, Ø og Å
Imod stemte: C og V
Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Fra det Konservative Folkepartis side støtter vi udrulningen af flere elbilspladser, efterhånden som behovet melder sig, vi støtter til gengæld IKKE udrulningen af elbilpladser på forhånd, hvor vi ender i en situation, hvor der står ledige elbilspladser, samtidig med at vi ser en belægningsprocent på over 100% på konventionelle pladser, og familierne bruger deres tid på at cirkulere rundt for at lede efter ledige pladser, det er ikke fremmende for opbakningen til den grønne omstilling, tværtimod.”
Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
"Et højt krav om delebilsparkering i fremtidige lokalplanerne er et vigtigt greb for at fremme delebilerne i København, hvilket der er brug for, hvis vi skal skabe et konkurrencedygtigt marked og mindske trængslen i byen. Vi forbeholder os dog retten til at fravige kravet, hvis konkrete forhold gør, at kravet ikke giver mening, når vi behandler de kommende lokalplaner."
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er Venstre, der har bedt om at få denne sag til udvalgets behandling, da vi synes, at den andel af delebiler forvaltningen tidligere har lagt op til på 20% var meget høj taget i betragtning, at meget få københavnere bruger delebiler. Derfor bakkede vi op om den oprindelige indstilling fra forvaltningen og stemte således imod Enhedslistens ændringsforslag. Vi bakker op om målsætningen vedr. elbiler.”