Mødedato: 10.06.2024, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispositionsforslag for to bylivsgadeprojekter, Bispebjerg og Nørrebro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til dispositionsforslag for etablering af to bylivsgadeprojekter på hhv. Provstevej, Bispebjerg og i krydset af Thorsgade og Ydunsgade, Nørrebro, som begge blev udvalgt ifm. Bylivsgadepuljens idérunde ét. Løsningerne er positivt modtaget af de berørte lokaludvalg. De to løsninger indebærer nedlæggelse af parkeringspladser.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at dispositionsforslag for omdannelse af Provstevej til bylivsgade danner grundlag for færdigprojektering og anlæg jf. bilag 4A og 4B.

     

  2. at dispositionsforslag for omdannelse af krydset i Thorsgade og Ydunsgade til bylivsgade danner grundlag for færdigprojektering og anlæg jf. bilag 4C.

Problemstilling

I Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Ø, Å, Frie Grønne og Kaare Traberg Smidt), blev der afsat en pulje på 11,3 mio. kr. til grønne bylivsgader i København, hvis formål er at omskabe veje og gader til grønnere byrum og dermed skabe trygge bykvarterer med mødesteder og udearealer. Som beskrevet i det reviderede administrationsgrundlag for idérunde ét (TMU 10. oktober 2022), skal Borgerrepræsentationen tage stilling til projekterne, når der nedlægges parkeringspladser. Projekterne er godkendt på skitseforslagsniveau (BR 30. november 2023) og fremlægges nu i mere detaljeret form. Der skal tages stilling til dispositionsforslag for omdannelse af hhv. Provstevej og Thorsgade-Ydunsgade til bylivsgader, der danner grundlag for færdigprojektering og anlæg jf. bilag 4.

Løsning

Begge projekter tager udgangspunkt i lokale ønsker, som borgergrupper har indsendt ifm. puljens idérunde, og som de efterfølgende har været med til at konkretisere og kvalificere i skitseforslagsfasen og dispositionsforslagsfasen.

Dispositionsforslag for Provstevej, Bispebjerg, jf. bilag 4A og 4B

Borgergruppens ønske er, at Provstevej omdannes til en lege- og opholdsgade og ensrette biltrafikken for at umuliggøre gennemkørsel fra Frederikssundsvej, som i dag bruger Provstevej som en genvej til Tomsgårdsvej. Der er et ønske om flere opholdsmuligheder til arrangementer, ophold og leg og mere begrønning i form af plantebede med træer, buske og facadebeplantninger.

Vejens grundejere har i længere tid arbejdet på at omdanne Provstevej, bl.a. i regi af Områdefornyelse Nordvest og gennem støtte fra Bispebjerg Lokaludvalg. Provstevej er en privat fællesvej, hvilket betyder at vejens grundejere efterfølgende skal drifte og vedligeholde løsningerne efter anlæg.

Bylivsgadeprojektet i Provstevej har til formål at forbedre trafiksikkerheden og samtidig øge begrønning og forbedre opholdsmulighederne, så vejen i højere grad kan bruges af områdets beboere og brugere. Med projektet omdannes Provstevej mellem nr. 18 og krydset af Thoravej til lege- og opholdsgade, hvor biltrafikken skal tage hensyn til legende børn, og højest må køre 15 kilometer i timen. Provstevej ensrettes i retning mod Frederikssundsvej mellem krydset af Rentemestervej til krydset af Theklavej. Ensretningen har til formål at mindske gennemkørende trafik, så Provstevej bliver mere egnet til ophold. Ensretningen frigør desuden kørebaneareal og muliggør udvidelse af fortovsarealet, som giver plads til plantebede og opholdsmuligheder til arrangementer og uformelt samvær.

Der etableres plantebede med træer, buske og stauder i lege- og opholdszonen mellem Provstevej 18 og krydset af Thoravej samt i krydset af Provstevej og Theklavej. Kanter til plantebede anlægges i forskellige højder og bredder, der naturligt skaber variation og mulighed for ophold og leg. I krydsene af Thoravej og Theklavej udbygges fortovene med københavnerovergang på tværs af Provstevej for at forbedre trafiksikkerheden, da de nuværende cirkelbump med højre vigepligt opleves utrygge og giver anledning til farlige trafikale situationer.

Dispositionsforslag i krydset mellem Thorsgade og Ydunsgade, Nørrebro, jf. bilag 4C

Borgergruppen, som indsendte idéen, ønsker, at projektet tager udgangspunkt i den nordiske mytologi, da projektet ligger i Mimersgadekvarteret. Det overordnede ønske er et offentligt tilgængeligt mødested med begrønning, biodiversitet, plads til fælles arrangementer, og hvor biltrafikken dæmpes, så vejen i fremtiden opleves mere rolig og sikker. De konkrete ønsker er ensretning af Thorsgade, æbletræer med reference til Yduns guldæbler, en runesten, så meget beplantning som muligt og fokus på biodiversitet.

I projektet omdannes det store kørebaneareal i krydset af Thorsgade og Ydunsgade, som i dag bruges til gennemkørsel og parkering af biler, til en lommepark med plads til leg og ophold.  Thorsgade ensrettes i retning mod Mimersgade mellem Tagensvej og Ydunsgade, som har til formål at øge trafiksikkerheden, mindske den gennemkørende trafik for at gøre lommeparken mere attraktiv til ophold samt omdanne mest muligt kørebaneareal til begrønning og ophold.

Der er i dispositionsforslagsfasen indarbejdet en brandvej langs Ydunsgade 10 pga. myndighedskrav. Brandvejen vil være i niveau med resten af fortovet og trukket tilbage fra krydsets øvrige kørebaner, og derfor være oplagt til ophold og leg.

Foran Ydunsgade 10 var planlagt et sorteringspunkt, som umuliggjorde placering af bylivsgadeprojektet i solsiden, og som ville skabe en uhensigtsmæssig trafikal løsning. Forvaltningen har imidlertid fundet en alternativ løsning, hvor sorteringspunktet fortsat placeres i Ydunsgade, ca. 10 meter fra den oprindelige placering. Sorteringspunket forventes at blive etableret i løbet af bylivsgadeprojektets anlægsfase for at mindske gener fra anlægsarbejder.

Høring

Dispositionsforslagene har efter aftale med de respektive lokaludvalg været i høring fra den 24. april til den 9. maj, jf. bilag 5.  

Høringssvar fra Bispebjerg Lokaludvalg
Lokaludvalget bifalder løsningerne, der er valgt og forestiller sig, at ensretningen af vejen vil understrege, at ophold er i fokus. Vejen har gode forudsætninger for byrumsforbedringer og er derfor et princip, som passer ind i lokaludvalgets bydelsplan. Projektet har været længe undervejs, og det er derfor også lokaludvalgets opfattelse, at der er enorm opbakning og forankring til projektet. Lokaludvalget har udelukkende fået positive tilbagemeldinger på et opslag om dispositionsforslaget på Facebook. For nogle år siden afholdt lokaludvalget et høringsmøde om et lignende projekt i gaden, hvor en bilmekaniker gav udtryk for at et projekt ikke skal forhindre bilkørsel til værkstedet, som ligger i en baggård ved Provstevej 16.

Forvaltningens bemærkninger
Der er i dispositionsforslaget taget højde for at biler fortsat har adgang til porten til Provstevej 16, hvor bilmekanikeren har virksomhed i baggården.

Høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg
Nørrebro Lokaludvalg giver udtryk for, at dispositionsforslaget er en væsentlig forbedring ift. de eksisterende forhold, fordi pladsen i gaden benyttes bedre, og fordi forslaget besværliggør den nuværende gennemkørsel af biler fra Nørrebrogade til Tagensvej, der er svær at forhindre uden en ensretning. Lokaludvalget har været i dialog med borgergruppen, som over for lokaludvalget har givet udtryk for, at de ønsker flere grønne tiltag, da brandvejen og sorteringspunktet indsnærer arealet af plantebede sammenlignet med skitseforslaget. Derudover ønsker borgergruppen ikke at anvende arealet foran Ydunsgade 8-10 til fremtidig udeservering, og ser hellere at arealet begrønnes.

Forvaltningens bemærkninger
I forhold til uopfyldte ønsker fra borgergruppen i krydset af Thorsgade og Ydunsgade vil det i udbudsprojektfasen vil blive undersøgt, om der kan indarbejdes grønne bede og facadebeplantninger foran Ydunsgade 10, som i så fald vil erstatte den eksisterende cykelparkering.

Forvaltningen vurderer således, at dispositionsforslagene lever op til borgergruppernes oprindelige idé i det omfang, det har været muligt i lyset af myndighedskrav til trafik og brandredning. 

Politiet har givet principsamtykke til begge dispositionsforslag.

Parkering

Thorsgade og Ydunsgade
Der nedlægges fire pladser og etableres to erstatningsparkeringspladser langs udbygningen af Ydunsgade, så der samlet set nedlægges to parkeringspladser i gul betalingszone.

Provstevej
Der nedlægges ni parkeringspladser på Provstevej, som er en privat fællesvej og uden for parkeringszone.

Træer

Der plantes 10 træer med bylivsgadeprojektet på Provstevej, og der plantes seks træer med bylivsgadeprojektet i krydset ved Thorsgade og Ydunsgade. I begge projekter prioriteres hjemmehørende arter.

Der fældes ikke træer i de to bylivsgadeprojekter.

Politisk handlerum

Det er muligt at stille krav om erstatning af de parkeringspladser, som nedlægges.

Et erstatningsparkeringsprojekt vil forudsætte ændringsforslag om at henvise finansiering til Budget 2025, såfremt der ønskes udarbejdet budgetnotat, da Teknik- og Miljøforvaltningen ikke af sig selv udarbejder dette på baggrund af indstillingen.

Økonomi

I Budget 2022 blev afsat 11,3 mio. (2022 p/l). Hele bevillingen blev stjernemarkeret og dermed frigivet ved budgetvedtagelsen.

I forbindelse med 1. sag om bevillingsmæssige ændringer 2022 (BR 2. juni 2022) blev budgettet til bygherreorganisationen reduceret med 0,1 mio. kr. (2022 p/l).

Der er afsat 0,6 mio. kr. i 2025 til afledt drift. Midlerne er placeret under Økonomiudvalget og vil i forbindelse med ibrugtagningen blive overført til Teknik- og Miljøudvalget.

Der er derudover afsat 0,7 mio. kr. i 2025 til reduktion af parkeringsindtægter.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen detailprojekterer med henblik på anlæg. Anlægsarbejdet forventes at opstarte primo 2025 med ibrugtagning i andet kvartal 2025.

Søren Wille

/ Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. juni 2024

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

”dog således at der etableres erstatningsparkeringspladser for de parkeringspladser, der nedlægges.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 2 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C

Imod stemte: A, B, F, V, Ø og Å

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, V, Ø og Å

Imod stemte: C

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti støtter ideen om flere grønne områder til borgerne, men vi støtter ikke projekter, der nedlægger parkeringspladser, da vi mener, det er helt unødvendigt og mener, at projekterne sagtens kan gennemføres uden at der skal indskrænkes i parkeringskapaciteten. I forhold til gennemførsel af projekter på lokationer med en lav belægningsprocent, ser vi gerne, at parkeringspladserne flyttes til områder med en høj belægningsprocent, så det samlede antal parkeringspladser i byen ikke stiger, men den service som borgerne oplever forøges.”

Til top