Kunstnerisk udsmykning i offentlige byrum og på offentligt tilgængelige arealer
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til forvaltningernes forslag til implementering af Borgerrepræsentationens beslutning om kunstnerisk udsmykning i offentlige byrum og på offentligt tilgængelige arealer.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,
- at forvaltningernes forslag til implementering af Borgerrepræsentationens beslutning af 4. marts 2021 om kunstnerisk udsmykning i offentlige rum og på offentligt tilgængelige arealer indgår i arbejdet med lokalplanlægning og kommuneplantillæg, som beskrevet under Løsning.
- at der hermed er gjort op med medlemsforslag om kunstnerisk udsmykning i offentlige rum og på offentligt tilgængelige arealer stillet af Socialdemokratiet den 4. marts 2021 jf. bilag 2.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen godkendte den 4. marts 2021 medlemsforslag stillet af Socialdemokratiet om kunstnerisk udsmykning i offentlige rum og på offentligt tilgængelige arealer for at skabe levende og interessante bydele (bilag 2). Som resultat heraf skal Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen lade kunstnerisk udsmykning i offentlige rum og på offentligt tilgængelige private arealer indgå i dialogen med grundejere ifm. lokalplanlægning og kommuneplantillæg.
Forvaltningerne vil inddrage ønsket om kunstnerisk udsmykning i dialogen med bygherre som beskrevet under Løsning. Det bemærkes, at forvaltningerne alene kan gå i dialog med bygherre om mulighederne for kunstnerisk udsmykning i de konkrete sager, idet der ikke er lovhjemmel til at stille krav om kunstnerisk udsmykning. Da der ikke kan stilles krav om kunstnerisk udsmykning, er der heller ikke hjemmel til at stille krav til udformningen, og det er derfor bygherre, der afgør, hvilken kunst der etableres.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen
Forvaltningen foreslår at arbejde med kunst i lokalplanlægningen på følgende måde:
- At bygherre tidligt i lokalplanprocessen orienteres om muligheden for etablering af kunst. Da der ikke er hjemmel til at stille krav om kunstnerisk udsmykning vil dialog med bygherre have et omfang, der ikke forsinker eller i øvrigt får indflydelse på bygherres realisering af byggeri. Rådet for visuel kunst under Københavns Kommune er høringspart ved kunst i det offentlige rum og kan evt. stille sin faglighed til rådighed for bygherre ved kunst på offentligt tilgængelige private arealer.
- At der alene arbejdes med kunst i det offentlige byrum og på offentligt tilgængelige private arealer i de komplekse lokalplaner (kategori 3) og i de meget komplekse lokalplaner (kategori 4). Begge kategorier omfatter komplekse lokalplaner, som muliggør byggeri i større omfang som fx lokalplanen for Lindgreens Allé ll (kategori 3) og lokalplanen for Jernbanebyen (kategori 4). I de enkle lokalplaner (kategori 1) og i de ukomplekse lokalplaner (kategori 2) vil det meget sjældent være relevant at inddrage kunst. Kategori 1 er ofte enkle anvendelsesændringer og kategori 2 mindre projekter.
- At det ved den kommende revision af bæredygtighedsværktøjet, som forventes at ske i efteråret 2021, indarbejdes et dialogpunkt om kunst i lokalplaner i bæredygtighedsværktøjets initiativ 3.4 Multifunktionelle byrum med argumentation om social bæredygtighed. Social bæredygtighed tager afsæt i, at byens fysiske udformning har indvirkning på det sociale liv, der leves, samt den identitet der knyttes til et område (det bemærkes, at bæredygtighedsværktøjet kun anvendes i forhold til kategori 3 og 4). Eksempelvis indgår kunst i det offentlige rum som et parameter i DGNB-certificeringen, idet det her vurderes, om der er udført originale og stedsspecifikke kunstprojekter til identitetsskabelse og til fremme af refleksion, diskussion og kommunikation m.v. Omfanget af tiltagene skal have en rimelig sammenhæng med byområdets størrelse. Forvaltningen har derfor fundet det naturligt at knytte kunstnerisk udsmykning til bæredygtighed, og dermed kun noget der arbejdes med i kategori 3 og 4.
- At det fremgår af indstillinger til forslag til lokalplan for kategori 3 og 4, hvad drøftelsen med bygherre vedr. kunst er mundet ud i, med henvisning til bæredygtighedsværktøjet.
Økonomiforvaltningen
Ved den kommende kommuneplanrevision vil Økonomiforvaltningen indarbejde Borgerrepræsentationens ønske om at fremme kunstnerisk udsmykning i det offentlige rum og på offentligt tilgængelige arealer i kommuneplanens vision og retningslinjer.
Langt de fleste kommuneplantillæg udarbejdes i forbindelse med et tilhørende lokalplanforslag. I disse situationer vil inddragelsen af ønsket om kunst ske som ovenfor beskrevet.
Ved de få kommuneplantillæg, som ikke har et tilhørende lokalplanforslag, vil Økonomiforvaltningen orientere om ønsket og drøfte mulighederne med grundejer i de situationer, hvor det er relevant.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har godkendt forvaltningernes forslag til implementering, vil forvaltningerne implementere de forslag, der står under afsnittet Løsning.
Søren Hartmann Hede Søren Wille
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. maj 2021
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget uden afstemning