Mødedato: 10.05.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Status på Teknik- og Miljøforvaltningens mål i Københavns Kommunes Integrationspolitik

Se alle bilag

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder Københavns Kommunes integrationspolitik, som indeholder mål på tværs af kommunes forvaltninger. Teknik- og Miljøforvaltningen skal i forbindelse med midtvejsstatus på integrationspolitikken gøre status for mål nr. 10 vedrørende udsatte byområder.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget,

  1. godkender status på Teknik- og Miljøforvaltningens arbejde med mål nr. 10 i Københavns Kommunes Integrationspolitik 2019-2022.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 13. december 2018 Københavns Kommunes Integrationspolitik 2019-2022, som indeholder 13 mål for integration i Københavns Kommune. Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder med ét mål i integrationspolitikken, mål nr. 10: ”De udsatte byområder er 25 procent mindre udsatte i 2022 end i 2017”.

Løsning

For at kunne måle, at de udsatte byområder bliver mindre udsatte frem mod 2022, opgør Teknik- og Miljøforvaltningen områdernes efterslæb i forhold til resten af København ud fra de fem kriterier, der ligger til grund for udpegning af udsatte byområder. Dermed vurderes områderne efter samme metode som i Politik for Udsatte Byområder.

Tabellen nedenfor viser de udsatte byområders efterslæb i forhold til resten af København. Rød farve er mangel på fremdrift, grøn farve er fremdrift. Fx var der i 2017 en forskel på 11,7 procent i forhold til ’Borgere uden uddannelse’ i de udsatte byområder end i resten af København. Dette er reduceret til 10,7 procent i 2021. Hvis målsætningen i 2022 skal nås, skal efterslæbet dog kun være på 8,75 procent.

 

Efterslæb for de udsatte byområder i forhold til resten af København

 

 

Kriterier for udsatte byområder

2017
(baseline)

Efterslæb i procentpoint

Status

2020

Efterslæb i procentpoint

Status

2021

Efterslæb i procentpoint

2022-Målsætning: 25% mindre udsatte

Borgere udenfor arbejdsmarkedet

8,3

6,8

6,8*

6,24

Borgere med lav indkomst

8,3

9,0

9,5

6,25

Borgere uden uddannelse

11,7

10,7

10,7

8,75

Borgere med ikke-vestlig baggrund

23,8

22,2

19,8

17,82

Boligareal pr. person

6,8

6,5

6,8

5,12

*Arbejdsmarkedsdata opgøres først fra Danmarks Statistik i ultimo maj 2021. Der er derfor brugt status-tal fra 2020.

Efterslæbet er blevet mest reduceret på de målsætninger, der omhandler ’Borgere udenfor arbejdsmarkedet’ og ’Borgere med ikke-vestlig baggrund’, og forvaltningen vurderer, at det er sandsynligt at nå målsætningen i 2022 på disse to kriterier. Selvom der også er fremgang for ’Borgere uden uddannelse’ vurderer forvaltningen, at det ikke sandsynligt, at denne målsætning opnås. Andelen af personer med lav indkomst er blevet større for borgere i de udsatte byområder, og efterslæbet i boligareal pr. person fremstår uændret. På disse to kriterier vurderer forvaltningen ikke at målsætningerne kan opnås.

Samlet set vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen at det er muligt at opnå integrationspolitikkens mål om 25 procent reduktion på halvdelen af de fem kriterier for udsatte byområder. Det forudsætter dog, at efterslæbet med arbejdsmarked og ikke-vestlig baggrund fortsat bevæger sig i den ønskede retning, og at der sker en betydelig fremgang på kriteriet for ’Borgere uden uddannelse’.

Tiltag med henblik på at understøtte målopfyldelse i Integrationspolitikken

Teknik- og Miljøforvaltningen har stort fokus på de udsatte byområder, og dermed mål nr. 10 i integrationspolitikken, med en række indsatsområder. I regi af de boligsociale helhedsplaner er der igangsat og planlagt en række indsatser i tæt samarbejde med de almene boligorganisationer og på tværs af forvaltningerne i Københavns Kommune, som understøtter opfyldelsen af mål nr. 10. Dette gælder også for forvaltningens områdefornyelsesprojekter og større fysiske renoveringsprojekter (fysiske helhedsplaner).

Forvaltningen forventer at fremlægge midtvejsevalueringen af Politik for Udsatte Byområder til drøftelse i Teknik- og Miljøudvalget primo 2022, herunder med henblik på at identificere eventuelle tiltag, der kan understøtte de udsatte byområder og de opstillede mål.

Økonomi

Denne indstilling har ikke økonomiske konsekvenser for Teknik- og Miljøforvaltningen.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen senest 31. maj 2021 orientere Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om resultatet af indstillingen og udvalgets eventuelle bemærkninger. Beskæftigelse- og Integrationsforvaltningen vil desuden blive orienteret om Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse af midtvejsevaluering for Politik for Udsatte Byområder primo 2022, herunder om eventuelle initiativer med relevans for målopfyldelse i Integrationspolitikken.

 

                                         Søren Wille

                                                                     / Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. maj 2021

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Bilag

Til top