Mødedato: 10.05.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Dispensation fra lokalplan 554 Sundevedsgade-karreen, Vesterbro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der efter opførelse af nybyggeri skal gives dispensation til at opsætte hegn mellem gårdene i Sundevedsgade-karreen igen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler dispensation fra lokalplan 554 Sundevedsgade-karreen til at sætte hegn op mellem gårdene i Sundevedsgade-karreen igen.

Problemstilling

En bygherre har søgt om tilladelse til at sætte hegn op mellem gårde i Sundevedsgade-karreen, når et nybyggeri i karreen er gennemført. Hegnene er overvejende en erstatning for hegn og anden afskærmning, der er fjernet i forbindelse med opførelse af nybyggeriet. Der er således blevet forbindelse mellem gårdene, og der er etableret byggeplads til byggeri af boliger.

Ifølge lokalplanen må der ikke opsættes hegn, og det ansøgte kræver derfor dispensation fra lokalplan 554 Sundevedsgade-karreen, som er vedtaget af Borgerrepræsentationen den 20. december 2017 (bilag 6). Dispensationen har været i naboorientering i perioden fra den 25. januar til den 15. februar 2021, og forvaltningen har modtaget 16 høringssvar.

Løsning

Formålet med dispensationen er at give tilladelse til, at der kan sættes hegn op mellem de tre interne gårde i karreen. De tre gårde er beskrevet herunder. Dispensationen omhandler de forhold, der i skemaform er vist nedenfor.

Sundevedsgade-karreen består af en række beboelsesbygninger, som primært er opført langs gaderne. Bilag 7 viser kort over karreen og hvordan den kommer til at se ud, efter nybyggeriet er opført.

I den nordvestlige del af karreen mod Vesterbrogade og Sundevedsgade har der for en del år side været gennemført en sanering, hvor baghusbebyggelse er blevet ned. Efterfølgende er der etableret et gårdanlæg, som den øvrige del af karreen ikke har haft adgang til.

I den sydligste del af karreen mod Sundevedsgade og Enghavevej ligger der tre beboelsesejendomme, som også har adgang til hver deres relativt små gårde. Gårdene her bruges i dag primært til cykelparkering, renovation og lignende, men der er mulighed for at indrette gårdrummene med rekreative arealer.

Imellem disse sidste to dele af karreen ligger der en grund, der strækker sig mellem Sundevedsgade og Enghavevej, hvor der er ved at blive opført et nybyggeri, som lokalplanen giver mulighed for. Gården til nybyggeriet indrettes som led i byggeriet med rekreative arealer.

I den nordøstlige del af karreen mod Vesterbrogade og Enghavevej er der erhvervsbygninger blandet med beboelse. Til bebyggelsen i denne del af karreen er der små gårde, som kun beboerne der har adgang til. Sagen omfatter ikke disse ejendomme.

Der har gennem tiden været flere planlægningsovervejelser for Sundevedsgade-karréen, som havde sit udgangspunkt i, at ejeren af en erhvervsejendom ønskede at opføre byggeriet mellem Sundevedsgade og Enghavevej. Det har været overvejet at indrette et gårdanlæg med støtte fra byfornyelsesmidler, men der kunne ikke opnås enighed mellem de forskellige ejere og beboere. Hvis der i dag skal gives støtte til gårdanlæg, er det kommunens politik, at der skal være enighed blandt alle beboere om det. Spørgsmålet om den fremtidige inddeling af gårdområdet var ikke en central del i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen, hvor andre spørgsmål som nedrivning af Slagtegårdene mv. var i fokus under planlægningsovervejelserne. Der blev derfor heller ikke taget specifikt stilling til opdeling af gårdene eller krav til et fælles gårdrum. Som standard indsættes der altid en bestemmelse om, at der ikke må hegnes i gårdrum, det er imidlertid en standard, som kan fraviges.

Teknik- og Miljøforvaltningen kan anbefale dispensationen, da der er et ønske om, at der hegnes for at kunne bruge gårdene som hidtil. Beboerne i den nordlige del af karreen og de kommende beboere i nybyggeriet ønsker ikke adgang for beboere fra andre dele af karreen til deres gårdhaver.  Hegning vil derimod ikke tilgodese ejendommene i den sydlige del af gården, fordi de ikke får adgang til bedre gårdarealer, end de selv har.

Der er endvidere behov for en mur mellem den nordlige del af karreen og nybyggeriet ved det offentligt tilgængelige areal ved Rytmisk Center og den private del af gården. Ved nedkørslen fra Sundevedsgade til en ny parkeringskælder er der behov for en mur af sikkerhedsgrunde. Bilag 7 viser, hvordan karreen kommer til at se ud, efter nybyggeriet er opført.

Muliggjort i lokalplan 554 Sundevedsgade-karreen.

Muliggøres med dispensation:

Forvaltningens vurdering:

Af § 7, stk. 5 fremgår det, at der ikke må sættes hegn op mellem ejendommene i den indre del af karreen.

Mod nord kan AB Sundevedsgade 19 m.fl. opføre et hegn eller mur på 225 cm til erstatning af de bygningsmure og plankeværker, der tidligere stod i skel, jf. hegn A, bilag 7.  

 

 

Forskellige funktioner langs skel på begge sider kræver en afskærmning af hensyn til sikkerhed, æstetik og privathed. Terrænet varierer op til ca. 50 cm over terræn mod nybyggeriet.

 

I skel mod Rytmisk Centers baggård kan opføres en mur fra Rytmisk Centers bygning og til det eksisterende hegn mod gården til de bygninger, der ligger langs Sundevedsgade og Vesterbrogade, jf. hegn B, bilag 7.

Muren vil tjene som afskærmning mod adgang fra gaden til gården ved nybyggeriet.

 

Mod syd ligger Enghavevej 18 A-B Enghavevej 20/Sundevedsgade 35 og Sundevedsgade 31-33.

Der kan opføres mur mod p-kælder og et hegn til nybyggeriet, jf. hegn C, bilag 7.

 

 

Bygherre har aftalt med naboen Sundevedsgade 31-33 at opføre en skalmur i tegl som afskærmning mod rampehul til p-kælder. Dette udtryk kan videreføres også i skel mod Enghavevej 18 A-B, som afskærmning mod affaldsområde og cykelparkering ved nybyggeriet.

Terrænet varierer op til ca. 40 cm under terrænet ved nybyggeriet.


Høring

Dispensationen har været i nabohøring i perioden den 25. januar til den 15. februar 2021. Forvaltningen har modtaget 16 henvendelser (bilag 4). Henvendelserne er refereret med forvaltningens bemærkninger (bilag 5). Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser:

  1. Lejeren af Tove Ditlevsens Mindehave, en beboer i Sundevedsgade 13-19,

Ejerforeningen Toves Gaard og Rytmisk Center er alle enige i, at der bør gives dispensation til at hegne. Vesterbro Lokaludvalg går også ind for hegningen, fordi der altovervejende er enighed blandt naboerne om det. Dog finder lokaludvalget, at der burde kunne findes løsninger, herunder en anden indretning af gården til nybyggeriet, så beboerne i den sydlige del af karreen kunne få adgang til bedre friarealer, end de selv har.

I ti henvendelser, som primært kommer fra beboere i den sydlige del af karreen, herunder fra bestyrelsen i andelsboligforeningen Enghavevej 18 A-B, gives der udtryk for, at gårde af denne karakter bør være fælles for alle, fordi det giver større mulighed for at etablere frodige fællesskaber på tværs af ejerformer, som er vigtige for mennesker i en by.

Særligt er gårdene mod syd små og ikke så attraktive, så det vil være et stort gode for beboerne der at få adgang til bedre gårde.

Det er i strid med principperne i lokalplanen, hvis der gives lov til hegning. Således fremgår det flere steder i lokalplanen, at det gode liv bør tilstræbes, og at ubebyggede arealer er væsentlige for kvaliteten af en bebyggelse.

Bygherre vil kunne ændre disponeringen af gården, så der bliver adgang til den.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Der er især for den nordlige del af karreen et ønske om at opretholde adskilte gårde, selvom der også kan være kvaliteter i, at det er muligt at dele gårdene. Således ønsker de eksisterende ejendomme i den nordlige del og nybyggeriet kun adgang til deres egen gård. Nybyggeriet ønsker heller ikke adgang til den sydlige del af gården. Gårdene i hele karreen er relativt små, og det gælder også gården til nybyggeriet, der skal rumme mange funktioner, herunder mange cykelparkeringspladser.
  2. Bestemmelsen om forbud mod hegning er ikke en del af denne lokalplans principper, og det vil derfor ikke være i strid med lokalplanen at dispensere fra bestemmelsen om, at der ikke må hegnes.

    Der er i vidt omfang tale om genetablering af eksisterende hegn, der midlertidigt blev taget ned i forbindelse med byggeprocessen, og der er ikke enighed blandt ejerne om at indgå i fælles gård. Hvis der skulle have været tale om en egentlig fælles gård, skulle der have været lavet en fælles disponering af arealerne. I den skulle indgå placering af funktioner som cykelparkering, renovation, rekreative arealer mv., men det har den altovervejende del af ejendommene ikke ønske om. Det var således i forbindelse med planlægningsovervejelserne for karreen heller ikke muligt at opnå enighed om et fælles gårdanlægsprojekt. På den baggrund kan forvaltningen anbefale, at der dispenseres således, at der kan opsættes hegn.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt dispensationen, vil forvaltningen meddele dispensationen.

                                   Søren Wille                                                 

                                                         / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. maj 2021

 

Sagen blev udsat.
Til top