Udskydelse af miljøkonsekvensvurderingen af Skybrudsprojekt Skt. Jørgens Sø og Skybrudstunnel Åboulevard
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at miljøkonsekvensvurderingen af Skybrudsprojekt Skt. Jørgens Sø og Skybrudstunnel Åboulevard udskydes til igangsættelse i 2026.
Problemstilling
Den 18. november 2019 tog Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune og By- og Miljøudvalget i Frederiksberg Kommune stilling til resultaterne af den forundersøgelse af skybrudsprojekt for Skt. Jørgens Sø, som Borgerrepræsentationen besluttede 26. maj 2016. Begge udvalg besluttede at arbejde videre med to scenarier - sænkning af vandspejlet (scenarie 3) og underjordisk tunnelløsning (scenarie 4), jf. bilag 2. Forvaltningerne planlagde som følge heraf at igangsætte en miljøkonsekvensvurdering af de valgte scenarier, som på daværende tidspunkt blev vurderet til at være gennemført inden 2024.
Skybrudsprojekt Skt. Jørgens Sø og Skybrudstunnel Åboulevard påvirkes af en række komplicerede sammenhænge, flere igangværende projekter samt de nyligt igangsatte analyser i området, herunder Den Grønne Boulevard (tunnellægning af trafik fra Bispeengbuen til Langebro) (BR 1. oktober 2020) (A, B, C, F, O, V og Fremad), de igangværende mobilitetsanalyser samt Omdannelse af Bispeengen (BR 4. juni 2020) (A, B, F, V, Ø og Å). Det skaber usikkerhed om den videre projektering, som miljøkonsekvensvurderingen skal basere sig på, jf. foreløbig tidsplan i bilag 3. Forvaltningen anbefaler på den baggrund at udskyde igangsættelsen af miljøkonsekvensvurderingen til 2026.
Løsning
Skybrudsprojekt Skt. Jørgens Sø og Åboulevard Skybrudstunnel indgår i en række komplicerede sammenhænge med flere igangværende projekter i vandoplandet og med to mulige scenarier med to forskellige bygherrer. Det betyder, at der er væsentlige uafklarede forhold både ift. finansieringen af projektudviklingen af de to scenarier samt behov for at kvalificere det hydrauliske grundlag. Derudover er de myndighedsmæssige rammebetingelser, som f.eks. muligheden for at opnå udledningstilladelse til Skt. Jørgens Sø, ikke afklaret endnu.
Skybrudsprojekt Skt. Jørgens Sø og Skybrudstunnel Åboulevard udgør hovedvandvejen i vandoplandet, og det vurderes derfor nødvendigt at miljøkonsekvensvurdere Skybrudstunnel Åboulevard og skybrudsprojekt Skt. Jørgens Sø samtidigt. Tilsammen er de to projekter helt centrale for skybrudssikringen af området omkring Bispeengbuen, Åboulevard og den østlige del af Frederiksberg (se bilag 2 med forventet vandopland).
I scenarie 3 i Forundersøgelsen til skybrudsprojekt for Skt. Jørgens Sø sænkes vandstanden permanent med ca. 45 cm i Skt. Jørgens Sø, så skybrudsvand kan pumpes op i søen. I scenarie 4 anlægges en tunnelløsning i forlængelse af Skybrudstunnel Åboulevard og ind under Skt. Jørgens Sø og ud til havnen. Begge de valgte scenariers mulige udformning påvirkes af de for nyligt igangsatte analyser for andre projekter i området, da projekter som Den Grønne Boulevard, Omdannelse af Bispeengen samt udmøntning af mobilitetsanalyserne markant kan ændre byrummet, som særligt Skybrudstunnel Åboulevard skal tilpasses.
Masterplan Åboulevard og oplandsplanerne på Frederiksberg udgør det samlede hydrauliske grundlag for skybrudshåndteringen i de fremtidige projekter i vandoplandet. Dette arbejde kan gøres færdig i perioden frem til 2023, jf. foreløbig tidsplan i bilag 3. På baggrund af dette arbejde er der de bedste forudsætninger for, at skybrudssikringen kan indgå som et bærende element i byens fremtidige udvikling.
En miljøkonsekvensvurdering kræver, at projekterne er detaljeret til projektforslagsniveau, hvilket betyder, at der kun er forventning om mindre ændringer i projektet inden endelig realisering. Forvaltningen vurderer derfor, at det vil være forbundet med væsentlige økonomiske usikkerheder at detaljere projekterne yderligere på nuværende tidspunkt, og at miljøkonsekvensvurderingen derfor bør udskydes til igangsættelse i 2026, hvor det hydrauliske grundlag er kvalificeret, finansieringen og de myndighedsmæssige rammer er afklarede, herunder muligheden for at opnå udledningstilladelse til Skt. Jørgens Sø, de resterende foranalyser for Skybrudsprojekt Skt. Jørgens Sø og Skybrudstunnel Åboulevard er gennemført, og de øvrige projekter i vandoplandet er yderligere konkretiseret. Hvis miljøkonsekvensvurderingen igangsættes i 2026, forventes den færdig inden 2028.
Hvis Skybrudsprojekt Skt. Jørgens Sø og Skybrudstunnel Åboulevard ikke afventer en nærmere afklaring af vandoplandet, er der en væsentlig økonomisk risiko forbundet med at fortsætte arbejdet pga. risiko for omprojektering af scenarierne og dermed også risiko for, at en ny miljøkonsekvensvurdering vil skulle udarbejdes.
Udskydelsen af miljøkonsekvensvurderingen forsinker realiseringen af hovedvandvejen i vandoplandet. Den nuværende ibrugtagningsdato for Skybrudsprojekt Skt. Jørgens Sø er december 2027. Med denne udskydelse og en foreløbig vurdering af tidsplanen for projekterne (jf. bilag 3) forventes den nye ibrugtagning at blive i ca. 2035. Den øvrige skybrudshåndtering i vandoplandet kan igangsættes, så snart der truffet beslutning om den præcise udformning af hovedvandvejen.
Skybrudsprojekt Skt. Jørgens Sø og Skybrudstunnel Åboulevard har til formål at sikre vandoplandet mod oversvømmelser ved skybrud. Alle variationer af hovedvandvejen kan i større eller mindre grad mindske overløb til havnen. Udskydelsen af miljøkonsekvensvurderingen vil på kort sigt forsinke dette arbejde, men det er forventeligt muligt at indhente denne forsinkelse ved at afklare de uafklarede forhold og præcisere de øvrige projekter i vandoplandet samtidig med, at det hydrauliske grundlag de kommende år kvalificeres.
Denne indstilling er udarbejdet i dialog med HOFOR, Frederiksberg Forsyning og Frederiksberg Kommune. Indstillingen forelægges By- og Miljøudvalget i Frederiksberg Kommune samme dato, som den forelægges Teknik- og Miljøudvalget.
Økonomi
På nuværende tidspunkt er den økonomiske ramme for projektering af de to scenarier for Skybrudsprojekt Sankt Jørgens Sø og Skybrudstunnel Åboulevard frem til projektforslag og miljøkonsekvensvurdering vurderet til ca. 225 mio. kr. med en risikofaktor på +/- 30 % (takstfinansieret). Med udskydelsen er det forvaltningens vurdering, at den økonomiske risiko kan minimeres. Det må forventes, at noget af det allerede gennemførte forarbejde kan genbruges, men det vides ikke i hvilket omfang.
Den samlede projektøkonomi for Skybrudstunnel Åboulevard og Skybrudsprojekt Skt. Jørgens Sø er estimeret til ca. 910 mio. kr. (takstfinansieret). Det forventes, at der skal søges byrumsmidler til integration af projekterne i byrummet for et mindre beløb.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil den nærmere projektering af Skybrudsprojekt Skt. Jørgens Sø og Skybrudstunnel Åboulevard udskydes, og igangsættelsen af miljøkonsekvensvurderingen rykkes til senest 2026. Det hydrauliske grundlag kvalificeres i form af Masterplan Åboulevard og de hydrauliske oplandsplaner. Miljøkonsekvensvurderingen forventes færdig inden 2028. I regi af Masterplan Åboulevard fortsætter forvaltningen dialogen om skybrudshåndteringen med følgegruppen, hvor repræsentanter fra både lokaludvalg og interesseorganisationer og foreninger deltager.
Søren Wille
/Lone Byskov
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. maj 2021
Sagen blev udsat.