Mødedato: 10.05.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

1. sag om bevillingsmæssige ændringer 2021

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til de bevillingsmæssige ændringer i 1. sag i 2021.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at de bevillingsmæssige ændringer, som beskrevet i løsningsafsnittet og listet i bilag 2, godkendes.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget præsenteres fire gange årligt for sager om bevillingsmæssige ændringer, der omhandler ændringer af teknisk karakter, omplaceringer af bevillinger inden for udvalget eller mellem udvalg. De bevillingsmæssige ændringer er sendt til Økonomiforvaltningen, som fremlægger en samlet sag til behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, under forbehold for Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse af denne sag.

Løsning

De bevillingsmæssige ændringer, som Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller gennemført, gennemgås nedenfor. De ændringer, som medfører budgetomplaceringer mellem udvalg, er godkendt af de relevante forvaltninger. De tal, der står i parentes efter overskrifterne, henviser til løbenumrene i bilag 2.

Ændringer på styringsområde Service redegøres for i det følgende.

Etablering af tværgående kontaktcenter for virksomheder (1)

I budgetaftale 2021 (BR 1. oktober 2020) fik Teknik- og Miljøforvaltningen via investeringscasen ”BC31 Etablering af et tværgående kontaktcenter for virksomheder og borgere i TMF” en anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. i 2021 til finansiering af implementeringsudgifter forbundet med etablering af et tværgående kontaktcenter for virksomheder i Teknik- og Miljøforvaltningen. Da Kultur- og Fritidsforvaltningen afholder dele af etableringsudgifterne på anlæg, flyttes 1,1 mio. kr. i anlægsbudget i 2021. Derudover flyttes lønbudget, inklusiv overheadudgifter vedrørende 9 kontaktcentermedarbejdere fra Teknik- og Miljøforvaltningen, til Kultur- og Fritidsforvaltningen. Der flyttes i den forbindelse ca. 4,5 mio. kr. i 2021 (11 mdr.), ca. 5,0 mio. kr. i 2022-2023 og ca. 4,5 mio. kr. fra 2024 og frem. Det lavere budget fra 2024 og frem skyldes indlagt effektivisering vedrørende mere effektiv opgavevaretagelse.         

Omstillings- og Kontaktcenterløsning - servicebidrag (2)

På baggrund af gennemført udbud på ny Omstillings- og Kontaktcenterløsning for borgerhenvendelser ligger det fast, hvad alle forvaltninger budgetmæssigt skal bidrage med årligt til driften af løsningen. Fordelingen af de årlige udgifter sker på baggrund af antallet af brugere hen over året. En bruger defineres i denne sammenhæng, som en medarbejder der har besvaret et kontaktcenteropkald. Teknik- og Miljøforvaltningens budgetandel i 2021 udgør på denne baggrund 179.755 kr., som flyttes til Kultur- og Fritidsforvaltningen, som står for driften af centeret. Kultur- og Fritidsforvaltningen har i forvejen fået tilført budget til driften på baggrund af de forventede driftsudgifter før udbuddet var gennemført. Dette budget tilbageføres derfor til forvaltningerne.  Det betyder, at Teknik- og Miljøforvaltningen får tilbageført 260.708 kr. varigt.  

Omstillings- og Kontaktcenterløsning - lån (3)

Alle forvaltninger skal bidrage til finansiering af to interne lån optaget vedrørende finansiering af kommunens nye Omstillings- og Kontaktcenterløsning. Det ene lån er på 2 mio. kr. og er optaget i 2019 til gennemførsel af udbud af løsningen. Det andet lån er på 9 mio. kr. og er optaget i 2020 til implementering af løsningen. Fordelingen af udgifterne til lånene mellem forvaltninger er baseret på det antal licenser de enkelte forvaltninger benytter. Teknik- og Miljøforvaltningens andel af udgifterne udgør på den baggrund henholdsvis 15.000 kr. og 78.083 kr., som flyttes til Kultur- og Fritidsforvaltningen, som varetager driften af løsningen.  

Fremtidens intranet (4)

Kultur- og Fritidsforvaltningen gennemfører på vegne af Københavns Kommune et projekt vedrørende udskiftning af den nuværende platform til understøttelse af kommunens intranet. I den forbindelse optages et internt lån til Kultur- og Fritidsudvalget på 8,2 mio. kr. i 2020 og 12,3 mio. kr. i 2021 til finansiering af implementeringsudgifter forbundet med den nye platform. Alle forvaltninger skal bidrage til udgifterne til lånet og på baggrund heraf overføres 252.000 kr. årligt til Kultur- og Fritidsforvaltningen i perioden 2021-2024. Der flyttes ligeledes 260.855 kr. i 2021 og 2022, samt 217.499 kr. i 2023 og frem vedrørende driften af løsningen. Endvidere bliver den nye løsning dyrere end oprindeligt forventet, og på den baggrund flyttes også 423.788 kr. varigt.

Drift af nyt badevandsvarslingssystem (5)

Teknik- og Miljøforvaltningen fik i overførselssagen 2019/2020 (BR 04-06-2020 pkt. 3.) en bevilling vedrørende drift af nyt badevandsvarslingssystem. Da Kultur- og Fritidsforvaltningen drifter systemet, er det aftalt, at bevillingen på 0,1 mio. kr. i 2021 og 0,2 mio. kr. i 2022 og fremflyttes til Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Drift af Nabohaven på Telemarksgade (6)

Anlæg af Nabohaven på Telemarksgade er færdiggjort, og der overføres derfor midler til den løbende drift fra Økonomiudvalgets pulje vedrørende afledt drift. Der tilføres 152.937 kr. i 2021 og 155.155 kr. i 2022 og frem.

Tilbageførsel vedrørende geografisk tilpasset vintertjeneste (7)

I budgetaftale 2019 (BR 4. oktober 2018) fik Teknik- og Miljøforvaltningen budget til implementering af investeringscasen ”Geografisk tilpasset vintertjeneste”. Investeringscasen er implementeret i en justeret udgave i forhold til de oprindelige forudsætninger. Der er på den baggrund tilbageført ca. 3,4 mio. kr. til kassen, i uforbrugte midler i overførselssagen 2020/2021. Derudover tilbageføres med denne sag ca. 0,2 mio. kr. til kassen i 2021 vedrørende budget afsat til materialeindkøb, der ikke bliver behov for.  

Tilskud til projekt ELENA (8)

EU støtter projekt ELENA, som omhandler energirenovering af de dårligst fungerende ejendomme, med 0,2 mio. kr. Der indarbejdes på den baggrund et indtægts- og udgiftsbudget på 0,2 mio. kr. i 2021. ELENA rækker ud til de energimæssigt dårligst fungerende ejendomme i København, og tilbyder dels en meget grundig energigennemgang, som kan bruges som projekteringsgrundlag for energirenovering, dels en færdig finansieringsmodel, der er tilpasset den enkelte ejendoms økonomi. Projektet forventes at forbedre energiforbruget for de 1.500 energimæssigt dårligste boliger.

Tilskud til projekt LIFEIP (9)

EU støtter projekt LIFEIP, som omhandler udvikling af systemmæssig understøttelse af at få genanvendt byggematerialer, med 0,2 mio. kr. Der indarbejdes på den baggrund et indtægts- og udgiftsbudget på 0,2 mio. kr. i 2021. LIFEIP arbejder på at udvikle et værktøj, der tydeliggør genanvendelsespotentialer ved materialer fra nedrivnings- og renoveringsprojekter, hvor disse materialers kvaliteter og muligheder tydeliggøres for nye konstruktionsprojekter. Værktøjet forventes at blive en væsentlig funktion for succesen af fremtidige cirkulære materialebanker.

Tilskud til udarbejdelse af projektansøgning til EU – KARMA (10)

Greater Copenhagen har godkendt at yde tilskud på 30.000 kr. til finansiering af lønudgifter mm., forbundet med udarbejdelse af ansøgning til EU om at få støtte til projekt Karma. Der indarbejdes på den baggrund et indtægts- og udgiftsbudget på 30.000 kr. i 2021. Projekt Karma omhandler at opnå en bredere forståelse af cirkulær økonomi i byggeriet og forståelse af, hvorledes cirkulær økonomi kan implementeres i Københavns Kommune, dels i kommunens egne aktiviteter og dels i kommunen som geografisk område.

Tilskud til udarbejdelse af projektansøgning til EU – ProBuild (11)

Greater Copenhagen har godkendt at yde tilskud på 30.000 kr. til finansiering af lønudgifter mm., forbundet med udarbejdelse af ansøgning til EU om at få støtte til projekt ProBuild. Der indarbejdes på den baggrund et indtægts- og udgiftsbudget på 30.000 kr. i 2021. ProBuild omhandler renovering af eksisterende bygningsmasse via brug af standardmoduler bygget off-site. Modulerne er designet til, at renoverede bygninger ikke bare bliver energieffektive, men bl.a. også kan bidrage til at producere lokal vedvarende energi. Ved at producere moduler off-site, spares der tid i renoveringsprocessen og støjgener for naboer m.fl. reduceres.

Tilskud til AITraWell (12)

EU støtter projekt AITraWell, som er et tværeuropæisk projekt, der vil understøtte de anlægsforsøg, der sker i forbindelse med Middelalderby projektet. Gennemførsel af AITraWell vil således ske i tæt samarbejde med Middelalderby projektet. EU’s støtte udgør 150.000 kr. i 2021, og der indarbejdes på den baggrund et indtægts- og udgiftsbudget på 150.000 kr. i 2021. I AITraWell udvikles en automatiseret chatbot, der kan tale med borgerne og derigennem indhente subjektive data, der kan hjælpe kommunen til at forstå borgernes opfattelser og oplevelser. Dette nyudviklede værktøj vil blive brugt i forbindelse med indhentning af oplysninger om nogle af de i Middelalderbyen planlagte byrumsforsøg, hvor borgernes oplevelser og opfattelse af udvalgte byrum vil blive afdækket. De indhentede subjektive data kan derefter sammenholdes med en række objektive data og på den måde give et mere helstøbt billede af kvaliteten af et givent byrum.

Ændringer på styringsområde Anlæg redegøres for i det følgende

Etablering af tværgående kontaktcenter for virksomheder (1)

Korrektionen er i løbenummer 1 under Service ovenfor.

Rettelse vedrørende anlægsprojektet Kirkegårdsvej 42 / Augustagade 30-32 (13)

I 3. sag om bevillingsmæssige ændringer 2020 (BR 10. december 2020) indgik flyt af ca. 3,9 mio. kr. i udgifter og ca. 1,4 mio. kr. i indtægter fra projektet Kirkegårdsvej 42 / Augustagade 30-32 til Byfornyelsesrammen. Dette flyt var en fejl, da projektet ikke var regnskabsforklaret. Budgettet flyttes derfor tilbage til projektet fra Byfornyelsesrammen.  

Ændringer på styringsområde Overførsler mv. redegøres for i det følgende

Korrektion af rammen for Jorddeponi til aktiviteterne i 2021 (14)

Korrektionen vedrører mindreudgifter i 2021 til midlertidig opstakning af forurenet jord og efterfølgende flyt til Lynetteholmen, som følge af ny aftale med By og Havn for depotleje, jf. BR-møde den 29. oktober 2020, hvor udgifterne til depotleje reduceres væsentligt. På den baggrund nedskrives indtægtsbudgettet med ca. 48,7 mio. kr. og udgiftsbudgettet nedskrives med 118,6 mio. kr. i 2021. Budgettilpasningen har modpost på kassen i Økonomiforvaltningen med afsæt i det styringsprincip, der er gældende på Overførsler mv., hvor budgettilpasninger vedrørende såvel mer- og mindreudgifter/indtægter har modpost på kassen.

Korrektion af rammen for Affaldsområdet til aktiviteterne i 2021 (15)

Budgetrammen for Affaldsområdet tilpasses aktiviteterne, som i 2021 forventes at være dyrere end estimeret i foråret 2020, hvor budgettet blev tilpasset på baggrund af takstberegningerne. Udgiftsbudgettet opskrives derfor med 11,6 mio. kr. i 2021. Stigningen i udgifterne vedrører bl.a.: 1) Indsamling af haveaffald og glas, da der ses stigende mængder i begge fraktioner og flere bestillinger på haveaffald; 2) Udgifter til igangsat projekt om udskiftning af låg på beholdere, så de følger det nationale farveskema, som blev offentliggjort med regeringens klimaplan i juni 2020; 3) Lavere indtægter fra salg af papir og pap, da priserne falder som følge af øgede mængder. Budgettilpasningen har modpost på kassen i Økonomiforvaltningen med afsæt i det styringsprincip, der er gældende på Overførsler mv., hvor budgettilpasninger vedrørende såvel mer- og mindreudgifter/indtægter har modpost på kassen.

Økonomi

De bevillingsmæssige ændringer beskrevet i løsningsafsnittet fremgår også af bilag 2, hvor der er information om bevilling, beløbet i de år de enkelte bevillingsmæssige ændringer foretages i, samt modposten til den bevillingsmæssige ændring.

Videre proces

De bevillingsmæssige ændringer er sendt til Økonomiforvaltningen den 28. april 2021 med forbehold for Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse. Økonomiforvaltningen vil efterfølgende fremlægge en samlet sag, hvor udvalgenes bevillingsmæssige ændringer fremgår. Den samlede sag behandles af Økonomiudvalget den 25. maj 2021 og af Borgerrepræsentationen den 3. juni 2021.

            Søren Wille

                                                      /Thomas Højlt

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. maj 2021

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top